Günümüzde sıklıkla başvurulan 5 adet hipnoz çeşidi vardır. Bunlar; kolektif hipnoz, sosyal hipnoz, grup hipnozu, oto hipnoz ve ilaçla hipnozdur. Söz konusu hipnoz çeşitleri uygulama alanları, hipnoz olacak kişi, hipnoz süresi ve kişilerin durumu ve uygulama alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Hipnoz uygulamasında kişinin bilinçaltı, kişinin kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelmekte, yönlendirilebilmektedir. Hipnoz kesinlikle bir uyku süreci değildir. Hipnoz uygulaması sırasında beyin fonksiyonları aktif haldedir, bireysel denetim açıktır ve kişide uyku hali bulunmamaktadır.
Hipnoz sırasında bilinçaltı açık olduğu için kişi telkinleri direkt alır, bilinç dinlenme halinde olmasına rağmen alınan telkinlerin farkındadır. Herhangi bir bilinç kaybı olmaz, etrafta olanlardan haberdardır. Hipnozda herhangi bir kontrol kaybı yoktur, kontrol yine kişidedir.
İlgili 24 soru bulundu
Buradan da anlaşılabileceği gibi bir kişinin hipnoza girebilmesi için gönüllü olması, konsantrasyonunun ve hayal gücünün yeterli olması zorunludur. Veya bir başka deyişle isteksiz, gönülsüz olanlar ya da konsantrasyonu ve hayal gücü yetersiz olanlar hipnoza giremezler.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur. Hipnoz edilen kişi terapiste bağımlı hale gelebilir: Böyle bir şey yoktur, hipnoz terapiste bağımlılığı teşvik etmez. Hipnozdan çıkılamayabilir: Böyle bir durumla karşılaşma olasılığı yoktur.
Hipnoz ile bir kişinin 'beynini kontrol etmek', 'geçmişini unutturmak' veya 'kendisine aşık etmek' gibi olağanüstü güçler gerektiren şeyleri yapmak mümkün değildir.
Hipnozun etkisi ne kadar sürer? Hipnozun etkisi kalıcıdır. Bilinçaltında yerleşmiş olumsuzlukların iyileştirilmesi sonucunda aşırı yemek yeme, sigara kullanma ve benzeri davranışlar da son bulmaktadır. Hipnozun etki alanının beyin olması sebebi ile hipnozun etkisi de kalıcı olmaktadır.
Hipnoz yeteneği, zayıflığı ya da zeka düşüklüğünü göstermez. Aksine zeki ve eğitimli insanlar daha kolay hipnoza girebilirler. Hipnoz bir uyku hali değildir. Birçok danışan, hipnozu yaşadıkları deneyimi bir trans olarak değil, telkin edilen olaylarla ilgili dikkat odaklanması olarak tanımlar.
Hipnoz, her şeyi tedavi eden olağanüstü bir tedavi yöntemi de değildir. Hipnoz tıpta ve psikiyatride kullandığımız birçok teşhis ve tedavi yöntemlerinden sadece birisidir.
Hipnotik dil kalıpları, konuştuğumuz dilde, bir takım genellemelerden, silmelerden ve çarpıtmalardan faydalanarak dili ustaca ve belirsiz kullanma sanatıdır. Karşınızdaki insanların ruh halini, davranış ve duygularını istediğiniz yöne doğru çekmenizi sağlayacak bazı özel sırlar vardır.
Hipnoterapist ise hipnozu terapi amacıyla kullanan kişilere denir.
Liebeault ve Bernheim'in ünleri Viyana'ya ulaştı, Sigmund Freud'un o kadar ilgisini çekti ki Fransa'yı ziyaret etti. Daha sonra Freud, hipnotik trans meydana getirmede etkili olamadığını öğrendi ve kendi psikoanaliz tekniği için hipnozu bütünüyle bıraktı.
Eğer kendi şehrinizde bir hipnoterapist yoksa, dünyada popüler bir ücretsiz görüntülü görüşme programı olan ZOOM vasıtası ile hipnoterapistinizle görüntülü bağlantı kurarak Online ( internet üzerinden) hipnoz ve/veya Online ( internet üzerinden) psikoterapi seansları almanız mümkündür.
Manyetik hipnoz, hipnotik hipnoza kıyasla hem daha derin ve doğal bir degajman hâlidir hem de ruhsal incelemeler için, daha yararlı, bol ve verimli olanaklar sunar. Manyetik hipnozda ayrıca hipnotik hipnozda görülen zarar ve tehlike olasılıkları pek bulunmaz.
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Bilinçdışındaki ilk kayıta ulaşmak hipnoz ile mümkündür. Bilinçaltına verilen telkinler ile sigara bırakma, kilo kontrolü, fobilerden kurtulma, özgüven arttırma gibi birçok alışkanlıktan kurtulmak ya da birçok psikolojik sorunun üstesinden gelmek mümkündür.
Hipnozun özellikle kaşıntı, egzama, akne, nörodermatit, skleroderma, siğiller ve sedef hastalığında etkili olduğu bilinmektedir. Birçok cilt hastalığının başlangıcında ve alevlenmesinde stresin rolü fazladır.
Unutulmaması gereken nokta, “hipnozun asla bir büyü veya sihir olmadığıdır”. Diğer bir tarife göre de hipnoz, “bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinç altını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali” olarak tanımlanmaktadır.
Hipnoz Tedavisi Kaç Seans Sürer? Hipnoz seans sayısı için de aynı şeyi söyleyebiliriz: Hipnoz tedavisi de diğer tüm terapi ve tedavi yöntemleri gibi, kişiden kişiye göre farklı seans sayıları gerektirir. Kimisi 3-4 seansta olumlu etkilerini görebilirken daha karmaşık konularda 8-12 seansa ihtiyaç duyulabilir.
Oto Hipnoz olarak isimlendirilen uygulama 'kendi kendini hipnotize etme' durumu açıklanabilir. Bireylerin kendi kendilerine hipnotize edemeyeceklerine dair olan yaygın kanının aslında doğru olduğu söylenebilir.
Hipnoz, konsantrasyon ve odaklanmanın en yüksek olduğu zihin durumudur. Dolayısıyla; kişiler normalde söylemek istemediği hiçbir şeyi, hipnoz altındayken de söylemezler.
Kişinin kendi kendini hipnoanaliz etmesi oldukça zordur. Yine de rahatlama, anestezi ve sınırlı diğer durumlar için self hipnoz uygulanabilir ve de sürekli durumlar için de self hipnozu tavsiye etmeyi düşünebilirsiniz.
Tüm insanlar hipnozdan yararlanabilir. Ancak hastaların küçük sayılabilecek bir kesimine hipnoz uygun bir tedavi tekniği değildir. Bunlar; şizofreni, paranoid bozukluk, mani, bunama, gibi beynin biyolojik hastalıkları ile zihinsel engelli olma durumlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri