Telkinler hipnoz sırasında çoğu kez sözel olarak verilse de cümledeki vurgu ve tonlamalar, cümle dışındaki mimik ve hareketlerle de telkin verilebilir. İki tür hipnotik telkin bulunur. Dolaysız (direkt) telkinler en kolay telkin yöntemidir.
Hipnoterapi, kişinin dikkatini bir nesne üzerinde toplayıp transa geçmesi ile gerçekleşir. Hipnoterapi, uzman psikolog ya da psikiyatrist tarafından telkin yöntemini kullanarak kişinin gevşemesini ve zihninin rahat olmasını sağlar. Hipnozda kişinin direnci büyük ölçüde ortadan kalkar.
Buradan da anlaşılabileceği gibi bir kişinin hipnoza girebilmesi için gönüllü olması, konsantrasyonunun ve hayal gücünün yeterli olması zorunludur. Veya bir başka deyişle isteksiz, gönülsüz olanlar ya da konsantrasyonu ve hayal gücü yetersiz olanlar hipnoza giremezler.
Hipnoterapist bedensel ve zihinsel gevşekliği oluşturduktan sonra kişinin sorunlarıyla ilgili telkinleri vererek hayal kurdurur. Duruma göre geçmişteki travmalar, olumsuz anılar, bastırılmış duygular yeniden yapılandırılarak pozitif düşüncelerle bilinçaltı düzenleme yapılır. Telkin yoluyla kişi hipnozdan çıkartılır.
Bu tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorunları olan kişilere ilk olarak değerlendirme seansları yapılır. Bu 2-3 seans sürebilir. Sonrasında ise klinik duruma göre seanslar 2-3 seanstan 20 seansa kadar sürebilmektedir. Hipnoterapi seansları başlangıç olarak haftada iki seans uygulanması yeterli olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de bir çok hipnoz ile tedavi yapan kişi ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşların büyük bir çoğunluğu İstanbul ilinde yer alıyor. İstanbul ilinde hipnoterapi ücretleri ortalama olarak ilçesine ve uzmanına göre 180TL ve 400TL arası değişkenlik göstermektedir.
Self-hipnozu öğrenmeniz için ideal yol, senaryoyu bir teybe okumak veya tanıdığınız birinden bunu yapmasını istemektir. Yavaş yavaş okurken yumuşak yatıştırıcı bir ses kullanmalısınız. Bir kere teybe kaydettikten sonra, arzu ettiğiniz zaman geri alabilir ve çalışabilirsiniz.
Hipnoz tehlikeli olabilir: Hipnozun kendisi zararlı değildir, bir yan etkisi yoktur. Hipnoz edilen kişi terapiste bağımlı hale gelebilir: Böyle bir şey yoktur, hipnoz terapiste bağımlılığı teşvik etmez. Hipnozdan çıkılamayabilir: Böyle bir durumla karşılaşma olasılığı yoktur.
Hipnoz bazı kişiler tarafından 'uydurma bir yöntem' ve hipnotize olduğunu söyleyen kişiler 'iyi oyuncular' olarak tanımlansa da, uzmanlar bu yöntemin gerçek ve uygulamaları olan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Farmakoloji bilimi sayesinde ortaya çıkan bazı ilaçlar, maddeler 'hipnotik' olarak tanımlanıyor.
Teşhis ve tedavi, sadece hekimlerin işidir. Hipnoz eğer hastalıklar konusunda veya tıp biliminin kapsamında olan konularda kullanılacaksa, önce hekimin onayını almak suretiyle, klinik psikologlar tarafından da uygulanabilir.
Öyle ki her ne kadar bir tür uyku hali olmasa da bilinç kontrolü hipnotizöre teslim edilmektedir. Bu durum birtakım hasarlara neden olabilmektedir. Ancak doğru mekanda ve doğru şekilde uygulanan hipnozun herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Ortalama bir seans 1 saat kadar sürse de seans içindeki hipnoz uygulaması süresi genellikle ortalama 20-30 dakika sürer. Bazı bireysel terapi seansları 2 saate kadar da sürebilir ancak seans içinde hipnoza ayrılan süre çoğu zaman en fazla 45 dakika civarındadır.
Hipnoterapist, telkin ile kişideki bilinçdışı potansiyelleri açığa çıkararak değişimi sağlamaya çalışır. Telkin asla ikna etme, bir şeye razı etme olayı değildir. Çünkü telkinde mantıklı karar verme süreci ve kişisel doğruyu bulma arzusu yoktur.
Hipnozun etkisi ne kadar sürer? Hipnozun etkisi kalıcıdır. Bilinçaltında yerleşmiş olumsuzlukların iyileştirilmesi sonucunda aşırı yemek yeme, sigara kullanma ve benzeri davranışlar da son bulmaktadır. Hipnozun etki alanının beyin olması sebebi ile hipnozun etkisi de kalıcı olmaktadır.
İlerlemenin, iyi hissetme halinin pekiştirilmesi için Hipnoterapi seansları ortalama 5-7 seans arasında devam eder.
Anksiyete bozukluklarının en sık görülen ve en yıpratıcı tablolara yol açan panik bozukluğun tedavisinde gevşeme teknikleri ve hipnoz tedavinin en önemli basamaklarındandır. Kendi kendine hipnoz (otohipnoz) teknikleri de panik durumunu azaltma ve kontrol etmede çok etkilidir.
Hipnoz, hastanın bilinçaltında farkında olmadan yer etmiş duygu, düşünce, davranış ya da alışkanlıklarının, uyku ile uyanıklık arasında, bilincin tamamen açık olduğu evrede zihinsel olarak gerçekleştirilen özel bir odaklanma durumu ile çözümlenmesini amaçlayan yöntem olarak tanımlanabilmektedir.
Kanser ağrıları dahil, sırt ağrıları, eklem ağrıları, orak hücreli anemiye bağlı ağrılar, yüz bölgesindeki ağrılar, boyun ağrıları, fibromiyalji, periferik nöropati ve jinekolojik ağrılarda hipnoterapi ile istatistiki olarak anlamlı derecede azalmalar saptanmıştır.
Hipnoz nedir? Hipnoz pek çok davranışın yönetilmesi ya da değiştirilmesi için kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu davranışlar; ağrıyı azaltmak, kilo vermek, sigarayı bırakmak ve fobi, kaygı ya da depresyon gibi rahatsızlıkların belirtilerini azaltmak olabilir.
Bu konuda eğitim almış ve kendini yetiştirmiş olan Tıp doktorları, Diş hekimleri ve Psikologlar kendi uğraşı alanlarında hipnozu tedavi aracı olarak kullanabilirler.
Hipnoz hâli iki yolla sağlanır: Manyetizma yoluyla (manyetik uyku) ve hipnotizma teknikleriyle (hipnotik uyku).
Dünyanın bir ucunda da olsanız uzaktan hipnoz veya psikolojik destek alabilirsiniz. İstanbul dışı veya yurt dışında yaşayan kişiler ZOOM bağlantısı ile online ( internet üzerinden) hipnoterapiyi ve online ( internet üzerinden) psikoterapiyi daha cazip kılmaktadır.
Hipnoz sırasında bilinçaltı açık olduğu için kişi telkinleri direkt alır, bilinç dinlenme halinde olmasına rağmen alınan telkinlerin farkındadır. Herhangi bir bilinç kaybı olmaz, etrafta olanlardan haberdardır. Hipnozda herhangi bir kontrol kaybı yoktur, kontrol yine kişidedir.
Herkes hipnoz eğitimi alabilir, ancak hekim ya da klinik psikolog değilseniz sağlık alanındaki konularda hipnoz yapamazsınız.
Açıklama. Kendi kendine telkin-oto hipnoz ya da oto telkin kişinin kendi kendine uyguladığı bir dönüşüm ve yeniden programlanma yöntemidir. Yeni düşünce formu, bilinç formu, bilinçaltı formu kazanmada, yeni davranışlar ve bakış geliştirmede kullanılan etkili bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri