Kandaki potasyum, kaslarınıza giden kan akışını düzenler. Eğer kandaki potasyum düzey çok düşükse kaslara giden kan akışında azalma olur. Kaslara daha az oksijen taşınır, kas ağrıları ve kas sertliği oluşur. Potasyum eksikliği olanlarda karıncalanma ve uyuşma yaşanabilir.
Potasyum Eksikliği ( Hipokalemi) Nedir? Kas ağrıları, kabızlık, yorgunluk tükenmişlik gibi semptomlar düşük potasyum seviyelerini işaret ediyor olabilir! Potasyum kas ve sinir hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve kalp sağlığı için oldukça önemli. Bu nedenle eksikliği de bir o kadar tehlikeli.
Potasyum eksikliğinde vücutta enerji depolanması yeterince sağlanamıyor. Bu da yorgunluğa ve halsizliğe yol açıyor. Yorgunluk ve halsizlikle birlikte kaslarınızda bir güçsüzlük hissetmeye başlıyorsunuz. Kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudunuz farklı bölgelerinde kaslarınız kasılıp, kramplar girecektir.
Bu hastalığın en yaygın belirtilerinin başında kalp ritim bozukluğu geliyor. Hastanın kalbi olması gerekenden daha hızlı atmasıyla taşikardi hastalığının semptomları gözlemlenir. Çarpıntı, kronik halsizlik, çabuk yorulma ve hızlı kilo kaybı da yaygın görülen belirtiler arasında yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
Potasyum eksikliği tedavisinde hastaya ağızdan (oral yol) ya da intravenöz (IV) yoluyla potasyum verilebilir. Bu vakada vücuda çoğunlukla ağız yoluyla potasyum glukonat ve IV yoluyla da potasyum klorür sağlanır.
Hipokalemi Tedavisi. Hafif hipokalemi dietteki potasyum miktarinin artrilmasi ile düzeltilebilir. Orta dereceli potasyum eksikliklerinde ise oral potasyum preparatlari gerekir. Bu preparatlar potasyum klorür, potasyum sitrat veya potasyum glukonat içerirler.
Potasyum eksikliği en çok kaslarda kendisini hissettirir. Yeterli potasyumun alınamadığı durumlarda hem sinirler hem kaslar sağlıklı çalışamaz ve vücutta sıvı dengesi sağlanamaz. Tansiyon da kontrol altında tutulamaz, böbrek taşı riski ve düşük kalsiyuma yol açar. Aşırı potasyum eksikliği felce kadar götürebilir.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Böbrek yetersizliğinde potasyum böbrekler tarafından vücuttan uzaklaştırılamayabilir ve fazla alınması sonucu kandaki potasyumun yükselmesine yol açar. Bu çok tehlikeli bir durumdur ve aniden kalp durmasına sebep olabilir. Potasyum diyaliz hastalarının diyetinde çok önemlidir.
Potasyumun erken belirtilerinden biri olan yorgunluğa ek olarak kaslarınızda bir güçsüzlük hissediyorsanız, daha da önemlisi kol ve bacaklarınız başta olmak üzere vücudunuzun farklı bölgelerinde kaslarınızın kasıldığını, kramp girdiğini hissediyorsanız potasyum eksikliği çekiyor olabilirsiniz.
Kanda sodyum düşüklüğü ya vücutta aşırı su birikmesi nedeniyle ya da aşırı sodyum kaybı nedeniyle oluşur. Kortizol hormonunun az olması, tiroit hormonlarının az olması kanımızda sodyum miktarını azaltabilir. ADH hormonunun aşırı salgılanması ise vücutta su miktarını artırarak kan sodyumunu azaltabilir.
POTCİT bir açık sarı renkli kontrollü salım tablettir. 1080 mg potasyum sitrat ihtiva eder. Potasyum sitrat, böbreklerde ürik asit ve kalsiyum taşları oluşumunu önleme tedavisinde kullanılır. POTCİT, kandaki potasyum düzeylerinde ek bir artışa neden olarak kalbin durmasına yol açabilir.
Potasyum seviyenizi yüksek tutmak
Kalp hareketlerini yavaşlatma konusunda etkili bir mineral olan potasyum, eksikliği durumunda kalp çarpıntısına neden olabilir.
Hiperkalemi, kandaki potasyum düzeylerinin 6 mg/dl üzerine çıkmasıyla görülmektedir. Çok fazla potasyum tüketiminde veya herhangi bir böbrek hastalığı sonucunda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Yüksek miktarda potasyumun damar içine verilmesi kanda konsantrasyonu birdenbire artıracağı için, kalbi durdurarak ölüme neden olabilir.
Kalp kasını bozarak ritim ve iletim bozukluğu ile her türlü kalp sorununa yol açar. Normal değeri 5,0 mg/dl'dir. Kan potasyum düzeyleri 6-6,5 mg/dl üzerinde olduğu zaman kalpte ritim ve ileti bozukluklarına yol açarak ani ölümlere neden olabilir.
Potasyum vücutta pek çok önemli işlevi yerine getiren bir mineraldir. Sinir iletimini düzenler, kasların düzgün çalışmasını sağlar, kalp atışlarını düzenler ve vücuttaki sıvı dengesini korur. Potasyum, normal kan basıncını sürdürmede, böbrek fonksiyonlarını desteklemede ve hücre içi işlemlerde kritik rol oynar.
Potasyum miktarının olması gereken orandan daha düşük olması nedeni ile; baş dönmesi, kramplar, kalp ritim bozukluğu, yorgunluk ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Fındık, potasyum bakımından zengin olan ve doyurucu bir besindir. Çiğ ve kavrulmamış fındık tüketmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Sodyum ve potasyum içeren besinler arasında bulunan fındık içindeki sodyum sayesinde vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Yetersiz potasyum alımı sonucunda kandaki potasyum sevileri düşer ve hipokalemi adı verilen durum oluşur. Normal potasyum seviyesi 3.5- 5.0 mmol / L'dir. Bu seviyenin 3.5'in altıda düştüğü durumda kişiye hipokalemi tanısı konur.
Potasyumdan zengin besinlerin başında; ıspanak, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler gelmektedir. Bunun yanı sıra kurubaklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler ve patates de yüksek miktarda potasyum içermektedir. Meyvelerden ise muz, erik, avokado potasyum yönünden zengindir.
Hipokalemiye hipertansiyon ve metabolik alkaloz eşlik ediyor- sa klasik olarak başta hiperreninemik bir durum (renal arter darlığı veya primer hiperaldosteronizm) düşünülür. Vakaları- mızda renin düzeyleri düşük saptandı.
POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 1000 mL'lik dekstroz solüsyonuna katılır. İntravenöz infüzyon şeklinde verilir. Dozlar vakanın durumuna göre doktor tarafından ayarlanır. Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp, sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri