Kusma, ishal ve diüretik ilaçlar gibi sıvı kaybını arttıran durumlar, potasyumdan fakir beslenmek, böbrek hastalıkları ve magnezyum eksikliği potasyum kaybına neden olabilir. Kan potasyum seviyesinin 3,5 mEq/L altına düşmesi hipokalemi yani düşük potasyum olarak tanımlanır.
Kendini serum potasyum seviyesi yüksekliği veya düşüklüğü ile gösteren potasyum metabolizması bozuklukları özellikle hastanede yatan hastalarda sık görülür. Hipopotasemi ve hiperpotasemi potasyum alımı, atılımı ve hücre içi-dışı yer değiş- tirmedeki bozukluklar sonucu meydana gelir.
Potasyumun düşüklüğünün nedeni, hücrenin içine potasyum kayması, potasyumdan zengin beslenmeme, böbreklerden potasyumun fazla atılması ve/veya bağırsaklardan fazla atılması olabilir. Potasyumun düşüklüğüne sebep olabilen durumların bazıları şöyledir: Alkolün aşırı kullanımı Kabızlık ilacının fazla kullanılması
Bu hastalığın en yaygın belirtilerinin başında kalp ritim bozukluğu geliyor. Hastanın kalbi olması gerekenden daha hızlı atmasıyla taşikardi hastalığının semptomları gözlemlenir. Çarpıntı, kronik halsizlik, çabuk yorulma ve hızlı kilo kaybı da yaygın görülen belirtiler arasında yer alır.
Çok nadirdir. Görüldüğü tek durum lökosit sayısının 100.000'i aştığı lösemik hastalardır. Özet olarak alımın azalması, kaybın artması ve hücre içi hücre dışı potasyum dağılımının bozulması nedeni ile hipopotasemi oluşabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Potasyum eksikliği en çok kaslarda kendisini hissettirir. Yeterli potasyumun alınamadığı durumlarda hem sinirler hem kaslar sağlıklı çalışamaz ve vücutta sıvı dengesi sağlanamaz. Tansiyon da kontrol altında tutulamaz, böbrek taşı riski ve düşük kalsiyuma yol açar. Aşırı potasyum eksikliği felce kadar götürebilir.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Hiperkalemi Neden Olur? Genelde böbrek rahatsızlıkları, bazı metabolik rahatsızlıklar fazla potasyum tüketimi ile ortaya çıkar ve bu da hiperkalemi oluşturur. Kanda belli bir potasyum seviyesi bulunmaktadır ve bu seviye aşıldığı vakit hiperkalemi ortaya çıkar.
Hiperkalemi, kandaki potasyum düzeylerinin 6 mg/dl üzerine çıkmasıyla görülmektedir. Çok fazla potasyum tüketiminde veya herhangi bir böbrek hastalığı sonucunda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Portakal, mango, kivi, kayısı, hurma ve avokado gibi meyveler iyi bir potasyum kaynağıdır. Havuç, tatlı patates ve kırmızıbiber gibi sebzeler içerisinde bol miktarda potasyum barındırabilirler.
Özellikle kaslar için potasyuma ihtiyaç vardır. Ancak böbrek yetmezliği hastaları için fazla potasyum tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Diyalizdeyken, potasyum seviyesi çok düşük veya çok yüksek olabilir. Çok az veya çok fazla potasyum olması kas krampları, zayıflık ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir.
Fındık, potasyum bakımından zengin olan ve doyurucu bir besindir. Çiğ ve kavrulmamış fındık tüketmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Sodyum ve potasyum içeren besinler arasında bulunan fındık içindeki sodyum sayesinde vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Hipokalemi, kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha düşük seviyede olmasıdır. Kalp ritim bozukluklarına sebep olabilir.
Yüksek miktarda potasyumun damar içine verilmesi kanda konsantrasyonu birdenbire artıracağı için, kalbi durdurarak ölüme neden olabilir.
Hipokalemiye hipertansiyon ve metabolik alkaloz eşlik ediyor- sa klasik olarak başta hiperreninemik bir durum (renal arter darlığı veya primer hiperaldosteronizm) düşünülür. Vakaları- mızda renin düzeyleri düşük saptandı.
Özet. Potasyum kalbin normal elektriksel aktivitesinin düzenlenmesi için yaşamsaldır. Artmış ekstraselüler potasyum hem pacemaker hem de iletimi sağlayan dokuların baskılanması ile myokardın uyarılabilirliğini azaltır.
Potasyum eksikliği (hipokalemi) nedir? Kanda potasyum seviyesinin 3.5 mEq/L'nin altına düşmesine hipokalemi denir. Kusma, ishal, diüretiklerin (idrar söktürücü ilaçlar) kullanımı ve diyabetik ketoasidoz hipokalemiye yol açabilmektedir.
Vücutta potasyum fazlalığı belirtileri çoğunlukla geç vakitte ortaya çıkar. Vücut, potasyum fazlalığını belli bir süre tolere edebilir. Ancak kandaki değeri 6.5 mmol ve üstüne çıktığında nefes almada güçlük, düzensiz kalp ritmi, kaslarda meydana gelen kramp ya da felç gözlenebilir.
İnsülin, serum potasyum seviyesinin düşürülmesinde en etkili ajandır. 10 ü insülin uygulamasının ardından serum potasyumu 1 mmol/L kadar düşebilir. İnsülin, hücre membranındaki reseptörüne bağlanır ve Na-K ATPaz aktivitesini atırır, böylece K+ hücre içine girer.
Normal şartlarda yetişkin bireylerin kanındaki potasyum değerinin 5-5,5 mEq/L aralığında olması beklenir. Potasyum seviyesinin bu aralığın üzerinde olması, bir diğer deyişle potasyum yüksekliği tıpta hiperkalemi olarak isimlendirilir.
Kalp kasını bozarak ritim ve iletim bozukluğu ile her türlü kalp sorununa yol açar. Normal değeri 5,0 mg/dl'dir. Kan potasyum düzeyleri 6-6,5 mg/dl üzerinde olduğu zaman kalpte ritim ve ileti bozukluklarına yol açarak ani ölümlere neden olabilir.
Potasyum vücutta pek çok önemli işlevi yerine getiren bir mineraldir. Sinir iletimini düzenler, kasların düzgün çalışmasını sağlar, kalp atışlarını düzenler ve vücuttaki sıvı dengesini korur. Potasyum, normal kan basıncını sürdürmede, böbrek fonksiyonlarını desteklemede ve hücre içi işlemlerde kritik rol oynar.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri