Müzik yeteneği de diğer tüm özellikler gibi genetik yolla bireye geçmektedir. Bu özellikler bireyin yaşadığı süreç içerisinde sahip olacağı zihinsel yetenek, duygusal denge, fiziksel yapı ve birçok özelliğin alt ve üst sınırını belirlemektedir.
Yetenek Doğuştan mıdır? Bazı uzmanlar, bireylerin belirli alanlarda doğuştan gelen yeteneklere sahip olduğunu düşünmektedir. Bu görüşe göre, genetik faktörler bireyin zeka düzeyini, sanatsal yetenekleri, spor kabiliyetlerini ve diğer özelliklerini etkiler.
müzik kulağı genelde genetik olup anne, babası ya da her iki ebeveyni birden müzisyen olan çocuklarda sıklıkla görülür. ancak müzikle yakından uzaktan alakası olmayan ailelerden de gayet yetenekli çocuklar çıkabilir.
Çocuklarda müzik kulağı, enstrüman başında veya ritimle yapılan testler sonucunda anlaşılabilir. Müzik öğretmeninin enstrümanla bir nota sesi çıkarması, ardından iki veya üç nota sesi çıkararak çocuğun bunları taklit etmesini istemesi sonucunda çocuğun yetenekleri açığa çıkar.
İlgili 39 soru bulundu
Özellikle müzik kulağının önemi konusunda şunu belirtmek isteriz. Müzik kulağı doğuştan olur fakat hobi olarak müzik kursuna başlamak isterseniz bu o kadar da sizlere engel değildir.
Melodi hatırlama: Absolut Kulak sahibi kişiler, bir müzikal parçayı bir kez dinledikten sonra melodiyi hatırlama konusunda daha yeteneklidirler. Bu belirtiler, Absolut Kulak yeteneğine sahip olunduğunu kesin bir şekilde belirleyemez.
Mutlak kulak ya da mutlak perde yeteneği, duyulan bir notayı bir referans almadan, başka bir notayla karşılaştırmadan tanıyabilme yeteneği.
Bireysel farklılıklarla ilgili olarak yapılan ilk çalışmalarda, üstün yeteneklilik genetik faktörlere bağlanırken, günümüzde yapılan çalışmalarda üstün yeteneğin genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Bilim adamlar zekâyı etkileyen genler üzerinde birçok araştırma yapmışlardır. Sonuçlar genetiğin zekâ düzeyi üzerinde etkiliği olduğunu göstermekle birlikte, çevresel faktörlerinde zekâyı geliştirdiğini de gösteriyor. Zekânın genetik kaynağını göz ardı etmek mümkün değildir.
Yetişkin bireyler üzerinde yapılan erken ikiz çalışmaları, IQ'nun kalıtsallığını %57 ila %73 arasında bulmuştur, son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar, IQ seviyesinin kalıtsallığının %80 kadar yüksek olabileceğini göstermektedir. IQ'nun kalıtsallığı çocukluk döneminde, geç ergenlik ve yetişkinliğe kıyasla daha azdır.
Müziksel yetenek, müziğin en önemli yapı taşları olan işitme, algılama ve bellek gibi alanlara yönelik bireyin doğuştan getirdiği gizil güçler olarak tanımlanabilir. Kişiler her yönleriyle bireysel farklılıklar göstermektedir. Bu bireysel farklılıklar, kişide aynı derecede ve aynı şekillerde bulunmamaktadır.
Testte müzik eğitimi alıp almadığınız, günde kaç saat şarkı dinlediğiniz gibi sorular soruluyor. Testin dili İngilizce. Test, Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yürütülüyor. Testin dinleme bölümünde 4 tane ses veriliyor ve 4. sesin inceldiğini (Tiz) mi kalınlaştığını (Pes) mı bulmanızı istiyor.
18. yüzyılla beraber müzik sanatını iki ana sınıfa ayırmak, bunlardan birine belirli bir olaya eşlik eden sahne müziği, ötekine de anlam ve kavramı kendi içinde olan ve sırf enstrüman için yazılmış olan senfonik müzik, yani “mutlak müzik” demek gerekir.
Müzik kulağı nedir diyenler için müzik kulağını tanımlayacak olursak; Referans bir ton yardımı olmadan, bir kişinin verilen bir müzik notasını anlayabilme ve yeniden aynı notayı kendisinin verebilme yeteneğidir.
Müzik kulağı olmayan enstrüman çalamaz mı? Müzik kulağı olmayan demek ton ve ritim duygusunu kaybetmiş demektir. Fakat bizler bu konuda da enstrüman çalabilir diyoruz ve kursa başlayan öğrencilerin doğru öğretim metodu uygulandığında hobi olarak enstrüman çalması mümkündür.
Aslına bakarsanız, çoğumuz benzer müzikal yeteneklere sahibiz. Arkansas Üniversitesi Müzik Kavrama Laboratuvarı Direktörü Elizabeth Hellmuth Margulis'e göre mutlak kulak 10.000 insandan birinde bulunuyor ancak geri kalan 9.999 kişi de absolut kulağa benzer özellikleri taşıyor.
Peki, müzik neden mutlu ya da hüzünlü hissetmemize sebep olur? Ses dalgaları kulağa ulaştığında farklı türde sinir hücrelerinin uyarılmasına sebep olur. Müzik dinlerken ruh halimizde ortaya çıkan değişikliklerin ve ritim tutma gibi davranışların sebebinin bu durum olduğu düşünülüyor.
Müzik dinlemek tat alma gibi duyuları etkiliyor. Yüksek sesli müzik daha kısa zamanda daha çok içki içmeye sebep oluyor. Bunların dışında, yaşlılar ve hastalarla yapılan araştırmalar gösteriyor ki, müzik dinlemek acıyı azaltıyor. Hızlı müzik dinlemek daha iyi koşmamıza ve bisiklet sürmemize sebep oluyor.
Mozart, Beethoven, Chopin ve Handel'in hepsinin mutlak kulakları vardı. Bu da klasik müzik meraklılarının bu bestecilerin ne kadar dâhi olduğunu açıklamak için çokça başvurdukları bir gerçek olageldi.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Otizmlilerin %70'inde zeka geriliği vardır. %'10 unda ise üstün zeka görülebilir.
Beyin görüntüleme çalışmaları, müziğin beyindeki birçok bölgeyi aktifleştirdiğini gösteriyor. Mekânsal beceriler sırasında da benzer beyin bölgeleri etkin hâle geliyor. Müzik dinleme veya müzik eğitimi sırasında tekrar tekrar aktifleşen bu bölgelerin hacmi artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri