Zeka geriliği, genetik nedenlerin yanı sıra, Down sendromu gibi kromozomal bozukluklar ya da hipotiroidi gibi metabolik bozukluklar sonucu da ortaya çıkabilir. Annenin, hamilelikte alkol, uyuşturucu kullanması, yetersiz beslenmesi veya bir enfeksiyon geçirmesi de zeka geriliğine neden olabilir.
Doğum Sonrası Nedenler
Havale geçiren bebek, çocuklarda beyin hasarı ve devamında zeka geriliğine rastlanabilir. Çocukluk travmaları, ağır psikolojik sıkıntılar, kafa travmaları, sarılık, bulaşıcı çocuk hastalıkları ve psiko-sosyal faktörlerin de zeka geriliğine neden olabildiği bilinmektedir.
Kesin tanı sadece bebeğin içinde yaşadığı sıvıdan iğne ile örnek alarak konabilir. Bu işleme Amniyosentez denir. Amniyosentez dışında hiçbir test kesin olarak tanı koydurmaz.
Zeka düzeyi çeşitli zeka testleri kullanılarak elde edilmektedir.Çocuğun yaşına,duyusal gelişimine uygun değerlendirme testleri ile değerlendirilir. IQ ( intelligence quotient) dediğimiz sayısal değer zeka bölümünü göstemektedir.70 altında çıkan değerler zeka geriliği olarak kabul edilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Zeka geriliği iyileşen bir durum değildir. Ancak, olumsuz etkileri eğitim ve tedavi yöntemleri ile azaltılabilir.
Bebeğin beyin gelişimini güçlendirmek için hamilelere folik asit takviyesi verilmelidir. Günde 400 mikrogram folik asit alınması gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, turunçgillerde, kuru baklagiller, avokado, karnabahar, kereviz, mısır ve pancar gibi gıdalarda folik asit bulunur.
Gebelik takibinde yapılan ultrason görüntülemeler bebeğin sinir ve beyin gelişimi için çok önemli bilgiler vermektedir. Beyinin temel yapısı ve ventrikül adı verilen beyindeki karıncıkların genişliğinin belirlenmesi için önemlidir.
Gebelikte yapılan halk arasında zekâ testleri olarak bilinen 2'li ve 3'lü (ya da 4'lü) testler kromozom bozukluklarını tespit etmek için kullanılan testlerdir. 2'li test ilk trimester tarama testi olup 11-14. haftalar arasında, 3'lü test ise ikinci trimesterde 15-19. haftalar arasında yapılır.
Zekâ geriliğinde net sonuç verecek bir tedavi yöntem bulunmaz. Ancak rahatsızlık nedeniyle meydana gelen olumsuzlukların hafifletilmesi mümkündür. Bunun için zekâ geriliğinin seviyesine göre özel eğitim alınması tavsiye edilmektedir.
Zeka geriliğine neden olan faktörlerin aydınlatılması ile tedavi edilebilir hastalıkların tedavisi, çocuğun gelişimini hızlandırır. Doğumda bu durum fark edildiğinde ise zeka geriliğinin gelişimi önlenebilir. Kalıtımsal olgularda, aile içinde gerçekleşme olasılığı yüksek olan tekrarlar önlenebilir.
Gebelikte Doğru Beslenme
Gebelikte yetersiz beslenme, özellikle diyette vitamin A, D, E , B6, B12, folik asit, omega 3, demir, bakır, çinko, selenyum, iyot eksikliğinde bebekte öğrenme güçlüğü, geç konuşma, davranış problemleri, motor fonksiyonda gecikme ve düşük zeka durumları ortaya çıkabilir.
Gelişim geriliğinin en büyük habercisi, 'konuşma gecikmesi'dir. Konuşma gecikmesi, sadece gelişim geriliğinin değil, bazı ciddi patolojik problemlerin de habercisidir. Bu gibi problemlerde, erken teşhis çok önemlidir. Bebeğin fiziksel gelişim alanında, yürüme, koşma ve tutma gibi motor becerilerinde gerilik olabilir.
IQ puanının 50-69 puan arasında olan bir bireyler için hafif zeka geriliği teşhisi konur. Hafif zeka geriliği olan bireyler tipik olarak kendi kendine destek için yeterli sosyal ve iletişim becerileri geliştirebilirler ancak olağandışı stres zamanlarında yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Çocuğunuza, WISC-R Zekâ Testi çözdürebileceğiniz bazı kurumlar aşağıda verilmiştir: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm illerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Üniversite hastaneleri ve bazı araştırma hastaneleri.
Beyin korteksinin gelişimi 20-22. gebelik haftalarında başlar. Yirminci haftada fetal beyin düzgün yüzeyli ve pürüzsüzdür. Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır.
Anne sütü, beyin gelişiminde önemli olan içeriklerin tamamını bulundurur. Doğumdan sonra yaklaşık üç ay içinde, bir bebeğin tanıma gücü gelişir. Sonraki aylarda ise bu gelişimi dil ve motor beceriler takip eder. Bir bebek 3 yaşına geldiğinde, beyninin fiziksel büyümesinin % 90'ını tamamlanmıştır.
Bu inceleme ile kafa kemiklerinin henüz kapanmayan alanları pencere olarak kullanılarak beyin yapıları, damarlar, beyin omurilik sıvısı ve beyin zarları değerlendirilir.
Annenin yeterli seviyede aldığı vitaminler, bebeğin zeka gelişimini olumlu etkiler. Özellikle folik asit desteği bu konuda çok önemli. Folik asit, beyin ve sinir sistemi gelişimi için kilit öneme sahip olduğundan hamilelik döneminde yeterli ölçüde alınması çok önemli.
B12 vitamini
Kemik gelişimi, saç, tırnak, bağışıklık sistemi ve zekâ gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunuyor.
Omega-3 ve omega 6 yağları bebeğin zekâ gelişimini destekler. Bu nedenle emziren anneler mutlaka balık, keten tohumu ve ceviz tüketmelidir. Vitaminler ve mineraller: Bu dönemde annenin D vitamini ve diğer önemli vitaminlerle mineralleri doktor kontrolünden sonra kullanması gerekebilir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Zeka geriliği belirtileri, doğumdan sonraki aylarda çocuğun memeyi yakalayamaması veya emme reflekslerinde yetersiz kalması, veya çevreden gelen işitsel uyarılara tepki vermemesi veya görsel tepkilere karşılıksız kalması, ilk evrelerde ki zihinsel evrelere tanının konulması için olan belirtileridir.
Hafif Düzeyde Zihinsel Gelişme Geriliği: IQ düzeyi 50–55 ile yaklaşık 70 arası olan çocuklardır. Hafif düzeyde zihinsel özürlü olan bireyler, “eğitilebilir” olarak nitelendirilen grubu işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri