Bir dik üçgenin hipotenüsü, daima dik açının karşısındaki kenardır. Bu, bir dik üçgendeki en uzun kenardır. Diğer iki kenar karşı kenar ve komşu kenar olarak adlandırılır. Bu kenarlar, bir açıya göre isimlendirilir.
- Hipotenüse ait olan yükseklik hipotenüs uzunluğunun 1/4 kadarıdır. - Hipotenüse ait yükseklik indirildiği vakit, birbirine eşit olmayan 2 farklı üçgen meydana gelmektedir. - 15 derece ve 75 derece karşısındaki kenarlar üzerinden üçgenin alanı kolay bir şekilde bulunabilir.
Pisagor, Yunanistan'daki Sisam Adası'nda doğmuştur.
burada c hipotenüsün uzunluğunu, a ve b üçgenin diğer iki tarafının uzunluklarını temsil eder. Tarihî anlamda çok tartışılan teorem, adını eski Yunan filozof ve matematikçi Pythagoras'dan (Πυθαγόρας, MÖ 570 – MÖ 495) almıştır. Bu teorem, birçok matematiksel teoremin ispatlanmasını sağlamıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Pisagor sayıların sadece rasyonel olduğunu düşünüyordu. Bu yanlış fikri fazlaca sahiplenen Pisagor, karekök ikinin rasyonel olmadığını ispatlayan öğrencisi Hippasos'u denize attırarak öldürttü.
Bir açısının ölçüsü 90° olan üçgene dik üçgen denir. Dik üçgende 90 derecelik açının karşısındaki kenarın özel bir adı vardır. 90 derecelik açının karşısındaki kenara hipotenüs adı verilir. Bu kenar en uzun kenardır.
hipotenüs - Nişanyan Sözlük. Fransızca hypoténuse “dik üçgende dik açının karşısındaki kenar” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca ʰypoteínousa ὑποτείνουσα “«alt gergi», aynı anlamda” sözcüğünden alıntıdır.
Hipotenüs, 90 derecelik açının karşısındaki kenardır. katına eşittir. katına eşittir.
Açılarına göre özel üçgenler; 30-60-90 üçgeni, 30-30-120 üçgeni, 45-45-90 üçgeni, 15-75-90 üçgeni olarak dörde ayrılırken, kenarlarına göre üçgenler ise 3-4-5 üçgeni, 8-15-17 üçgeni, 5-12-13 üçgeni ve 7-24-25 üçgeni olarak sınıflandırılmıştır.
15 75 90 ÜÇGENİ ÖZELLİKLERİ
İç açıları toplamı 180 derecedir. Dış açıları toplamı 360 derecedir. İki dar açısının toplamı diğer açının ölçüsünü vermektedir. İki dar açının birbirine oranı 1/5 olmalıdır.
Üçgende bulunan iki dar açının karşısında bulunan dar kenarların toplamının ise dik açının karşısında yer alan kenar uzunluğunu verdiğini söylemek mümkündür. 15 75 90 üçgeninde iki dar kenar uzunluğunun birbirine oranı bir bölü beş olarak ifade edilebilir.
90 derecelik açının karşısında bulunan kenar hipotenüs olarak bilinmektedir. Geometri de sürekli olarak karşılaşılan bir terim olarak bilinmektedir. Hipotenüs, dik üçgende en uzun kenarın hesaplanması için kullanılmaktadır.
30 60 90 üçgeni dik üçgendir. Hipotenüsün yarısı 30 derecenin karşısındaki kenardır. 60 derecenin karşısındaki kenar 30 derecenin kenarının kök 3 katıdır. 90 derecenin karşısında bulunan kenar 30 derecenin önündeki kenarın iki katıdır.
Hipotenüs, dik açının karşısındaki kenardır (yandaki üçgende h kenarıdır). Hiptenüs bir dik açılı üçgende her zaman en uzun kenardır. Komşu kenar, son kalan kenardır (yandaki üçgende a kenarıdır). Komşu kenar hem dik açıya hem de ilgili açıya komşudur.
Pisagor teoremi, herhangi bir dik üçgende kenarlar arasındaki bağıntıya verilen addır. Bu bağıntıya göre, dik kenarların karelerinin toplamı, hipotenüsün karesine eşittir. pisagor bağıntısında 90 derecenin karşısındaki kenara hipotenüs adı verilir. Hipotenüsün karesi diğer dik kenarların karesinin toplamına eşittir.
Muhteşem üçlü veya bir diğer adıyla süper üçlü geometri dersinde dik üçgenler konusunda karşımıza çıkıyor. Basit bir ispatı var Çapı gören çevre açı 90 derecedir bu özellikten faydalanılarak dik açıdan çizilen kenarortayın uzunluğu böldüğü parçalara eşittir ve terside doğrudur.
Teoremi en basit haliyle anlatacak olursak; üçgenin kenarları a,b ve c olarak tanımlayalım, formül a2+b2=c2 şeklinde olacaktır. Bu formül sayesinde üçgenin dik kenarları ile birlikte hipotenüs sonucu da elde edilmiş olur. Bu teorem Pisagor denklemi ve Pisagor bağıntısı olarak da adlandırılır.
- 90 derecenin karşısındaki kenar diğer kenarlarının kök 2 katıdır. - 90 dereceden bir dikme inildiği vakit, taban kenarı ikiye böler. - Aynı zamanda 90 dereceden inen dikme, ikiye bölünen kenarların uzunluğuna eşittir. - 45 derece karşısındaki kenar uzunluklarının çarpımının yarısı üçgenin alanını verir.
Bu özel üçgenin 3 ile orantılı olan kenarı gören açısı 36.87 derece, 4 ile orantılı olan kenarı gören açısı 53.13 derece ve 5 ile orantılı olan kenarı gören açısı ise 90 derecedir.
Hipotenüsün karesi, diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşittir anlamına gelmektedir. Pisagor Teoremi çoğunlukla Pisagor denklemi ismi ile de bilinmektedir. a, b ve c kenarlarının denklemi şeklinde formülünü yazmak mümkündür. Buradan formül; a^2 + b^2 = c^2 şeklindedir.
Bir dik üçgenin dik kenarlarının karelerinin toplamının, hipotenüs uzunluğunun karesine olan eşitliğine pisagor bağıntısı denmektedir. Bu formül üzerinde bir üçgen üzerindeki herhangi bir kenarı kolayca bulmak mümkündür.
Pisagorculuk (İngilizce: Pythagoreanism), Pisagor ve takipçileri tarafından Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğretidir. İlk Pisagorcuların benzeri görüşlerini benimseyen daha sonraki oluşumlar Yeni Pisagorculuk terimi altında ele alınır.
Pisagor'un kişiliği ve inançlarıyla ilgili değişik rivayetler bulunmaktadır. Çağdaşlarından bazıları onu bir peygamber olarak tanımıştı. Onun inanışına göre Tanrı evreni sayılar vasıtasıyla düzenlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri