Güneş kendi ekseni etrafında saatte 7.000 km hızla döner ve bir tam turunu yaklaşık ortalama 27 günde tamamlar. Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C ve çekirdeğinin sıcaklığıysa 15,6 milyon °C'dir. Güneş'ten çıkan enerjinin 2,2 milyarda 1'i yeryüzüne ulaşır.
Işıkküre adı verilen Güneş yüzeyi 5 bin 505 derece gibi gayet soğuk denecek bir sıcaklığa sahiptir.
Güneş'in her bir parçası için cevap farklıdır. Çünkü sıcaklık Güneş'in katmanlarına göre değişmektedir. Güneş'in merkezi en yüksek sıcaklığa sahipken, dış katmanlara doğru gidildikçe sıcaklık düşmekte ve ilginç bir şekilde Güneş atmosferinin sınırında tekrar ısınmaktadır.
Hepmizin merak ettiği bir diğer soru ise Güneş'in Sıcaklığını Nasıl Ölçülür? Güneş'in sıcaklığını, yaydığı ışığı analiz eden bir teknik olan spektroskopi yoluyla ölçüyoruz. Farklı elementler ve iyonlar belirli dalga boylarında ışık yayar ve emer ve bunları inceleyerek sıcaklığı çıkarabiliriz.
Güneşin bu denli sıcak olmasının en temel nedeni onun bir yıldız olmasıdır. Güneşimiz hidrojen ile dolu bir yıldızdır. Güneş'te ki hidrojen atomları helyuma füzyonlanır ve bunun sonucunda devasa bir enerji ve ısı açığa çıkar. Bu füzyon tepkimeleri sonucunda oluşabilecek en ağır element demirdir.
İlgili 20 soru bulundu
Güneş, Dünya'nın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alır. Işık ışınlarının etrafa yayıldığı ışıkküre katmanının sıcaklığı yaklaşık 5500°C'yken Güneş'in çekirdeğinin sıcaklığı 15.000.000°C'dir. Uzayın ortalama sıcaklığı ise -270,4°C civarındadır.
Dolayısıyla uzayda ısı enerjisi iletim ya da konveksiyon yoluyla değil sadece ışıma yoluyla yayılır. Sonuç olarak Güneş'ten ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları soğurarak enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgelerin dışında uzay çok soğuk kalır.
Samanyolu galaksisinin en sıcak yıldızlarından biri ilk kez görüntülendi. Görüntü, Hubble Uzay Teleskopu'yla çekildi. Bug Nebula'nın merkezindeki yıldız, Güneş'ten 35 kat daha sıcak. Yüzey sıcaklığı 200 bin derece.
Ay günü boyunca yüzey sıcaklığı ortalama 107 °C, Ay gecesi boyunca da ortalama -153 °C civarındadır.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Fakat Güneş'te ne ateş vardır, ne de “yanan” herhangi bir şey… Güneş'in parlayıp enerji yaymasını sağlayan mekanizma, çok büyük kütlesi nedeniyle merkez bölgesinde aşırı basınca maruz kalan hidrojen atomlarının birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında enerji açığa çıkmasıdır. Buna, nükleer füzyon deniliyor.
Güneş, enerjisini hidrojen çekirdeklerinin füzyonla helyuma dönüşmesinden elde eder ve hidrostatik denge içindedir, yani zaman içinde ne genişler ne de küçülür. Saniyede 600 milyon ton hidrojen, helyuma dönüşür.
Birçok mitle ilişkilendirilen Güneş'e, Yunanlar "Helios", Romanlar ise "Sol" adını vermiştir. Güneş Sistemi'nin İngilizce ismi olan "Solar System" adı da, bu Sol kelimesinden gelmektedir.
Bilim insanları evrenin en soğuk yerini belirledi.
Erboğa Takımyıldızı'ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.
Bu özel elbise olmadan astronotlar uzay boşluğunda, Ay üzerinde veya herhangi bir gezegende yürüyemezler. Bir araçtan ötekine geçemezler. Bu, uzayda herhangi bir atmosfer bulunmamasından dolayı, astronotların herhangi bir solunum ekipmanı olmadan solunum yapamamalarından kaynaklanmaktadır.
Ama cevap vermek gerekirse bu olay ışık ve yansımasına bağlı. Uzayda ışığın kendini yansıtabileceği pek bir obje, gaz vb. materyaller bulunmadığı gibi(Ay gibi maddeler yansıtan obje oluyor, Dünya'da gaz ve madde dolu) ışığın çalışma prensibi de uzaydaki ışığı doğrudan görebilmemize olanak sağlamıyor.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, en yüksek sıcaklığın dün 49,5 derece ile Eskişehir Sarıcakaya'da ölçüldüğünü açıklayan Bakan, eski rekorun 20 Temmuz 2021'de 49,1 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde ölçüldüğünü belirtti.
Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası sürüyor.
Gelelim evrenimizin en sıcak gezegeni olan Kepler 70B'ye.. İki yıldızın çarpışmasıyla oluşan Kepler 70B'de sıcaklık 7300 Kelvin... İçinde yoğun bir helyum içeren bu gezegen tam 900 bin km hızlı dönmektedir.
Sıcaktan buharlaşıyor. Astronomlar 2017 yılında bilinen evrenin en sıcak gaz devini bulduklarını duyurdular. Bu gaz devi, güneşe bakan yüzünde 4000 kelvin dereceyi (3727 santigrat) aşkın yüzey sıcaklığıyla yıldızına çok yakın dönen ve bu yüzden de atmosferi hızla buharlaşmakta olan KELT 9b gezegeniydi.
Yanıp sönme gibi algıladığımız durum aslında yıldızların parlaklığında çok kısa zaman aralıklarında ortaya çıkan değişimlerdir. Geceleri gökyüzüne baktığımızda yıldızların yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin nedeni Dünya'nın atmosferinde, sıcaklık değişimleri nedeniyle meydana gelen düzensizliklerdir.
Cevap: Uzayda canlıların solunum yaparken kullandığı hava yoktur bu yüzden uzayda nefes alamayız. Açıklama: Uzayda hava olmadığı için canlılar uzayda nefes alamaz. Hava çeşitli gazlardan oluşan ve canlıların solunumuna yarayan akışkan bir gaz karışımıdır.
Uzayın Rengi: Kozmik Latte. Tüm bu bilgilerden sonra, uzayın siyah gibi gözükme nedeni çok daha anlaşılır olacaktır: Uzay siyahtır, çünkü uzayın kendisi bir ışık kaynağı değildir, dolayısıyla uzayın kendisinden gözümüze herhangi bir ışık gelmiyor ve bu durumu beynimiz de bu bilgiyi "siyah" olarak algılıyor.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri