Tedaviye destek olarak fizyoterapi yardımı almak ve vücutta, hastalıktan dolayı eksikliği bulunan vitaminlerin takviyesini yapmak gerekmektedir. Ancak hipotoni durumuna neden olan hastalıklardan biri olarak SMA hastalığının, herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır.
Hipotonik İnfant (Gevşek Bebek) Tedavisi
Ayrıca hipotonisiteye eklenen epilepsi, kas spazmı, enzim eksikliği gibi hastalıklar da ilaç ve replasman tedavileriyle düzeltilmeye çalışılarak bireyin normal gelişiminin sağlanmasına çalışılır.
Spinal musküler atrofi (SMA), konjenital musküler distrofi (KMD) ve konjenital miyopatiler periferik hipotoninin en sık nedenleri arasındadır. Pompe hastalığı, mitokondrial hastalıklar ve konjenital glikozilasyon bozuklukları (CDG) hem santral hem periferik hipotoniye neden olmaktadır (5).
Buna ilave olarak, genetik ya da metabolik nedenlere bağlı gelişen sistemik hastalıklarda, santral sinir sisteminin etkilenmesine bağlı olarak hipotoni görülebilmektedir.
Ay Civarında Destekli, 7-8 . Aylardan İtibaren Desteksiz Oturabilen Bir Bebek Te Herşeyin Yolunda Gitmekte Olduğunu Söylemek Mümkündür..
İlgili 25 soru bulundu
Tedaviye destek olarak fizyoterapi yardımı almak ve vücutta, hastalıktan dolayı eksikliği bulunan vitaminlerin takviyesini yapmak gerekmektedir. Ancak hipotoni durumuna neden olan hastalıklardan biri olarak SMA hastalığının, herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır.
Hipotonik bebek sendromu, yerçekimine karşı kas direncinin azalması sonucunda ortaya çıkan kas gevşekliği durumu olarak tanımlanır. Hipotonisi olan bebeklerin kendi ağırlıklarını taşıyamadığı ve motor becerilerinde gerilik görülür. Bunun sonucunda bebekte baş kontrolü,oturma ve yürümede gecikme yaşanır.
Hipotoni, "düşük kas tonusu" ya da "gevşek vücut" olarak adlandırılan tıbbi terimdir. Hipotoni kas güçsüzlüğü değildir, yer çekimine ve diğer hareket dirençlerine karşı vücudun yeterince kasılamamasıdır. Tam olarak sebebi belli olmasa da Serebellum (Beyincik) hasarında sıklıkla görülmektedir.
Hipotoni Belirtileri
Hipotoninin tanısı doğumdan hemen sonra veya erken bebeklik döneminde çocuk nörologları tarafından konulabilmektedir.
Yenidoğan döneminde hipotoni, motor ge- lişme geriliği ve proksimalde daha belirgin kas güçsüzlüğü tipik bulgusudur. Kas enzimleri normal ya da ılımlı yüksek saptanabilir. Tanı kli- nik bulgular ve kas biyopsisinde santral kor ya- pılarının görülmesi ile konulur (42).
Hipotoni anormal derecede düşük kas tonusu (kasın harekete karşı gösterdiği direnç) durumudur ve sıklıkla kas güçsüzlüğünü de içerir. Hipotoni kendi başına tıbbi bir bozukluk değildir ancak beyin tarafından kontrol edilen motor sinir sistemini ya da kas gücünü etkileyen birçok hastalığın ya da bozukluğun belirtisidir.
Hipotonik, madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha az olduğu ortama denir. Hücre, izotonik ortamdan alınıp hipotonik ortama konulursa bulunduğu ortamdaki sıvıyı içine alarak şişer. Bu olaya deplazmoliz denir.
Hipotoni makulopatisi göz içi basıncının 6.5 mmHg'nın altında olmasına bağlı olarak gelişen koryoretinal katlantılar, optik sinir ödemi ve vaskuler kıvrımlanma artışı gibi fundus anomalileri ile karakterize klinik bir tablodur.
Çocuklarda Görülen Başlıca Belirtiler:
Kas kısalıkları, kontraktürler. Çabuk yorulma. Eklemlerde artmış veya azalmış hareket. Eksremitelerde ve omurgada şekil bozuklukları
Bebek huzursuzluğu ile başa çıkmaya çalışan çoğu anne baba huysuz bebekler ne zaman düzelir? sorusuna yanıt arar. Bebeğinizin sorununu doğru şekilde tespit edip uygun yöntemlerle rahatlamasını sağlayarak huzursuzluğa son verebilirsiniz. Sebep gaz ise ortalama 3-4 ay sonra huysuzluğun geçeceğini söylemek mümkündür.
Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Kas zayıflığı, bir veya daha fazla kasta kuvvetin azalmasıdır. Bu durum, nörolojik ve metabolik bozuklukların ve kas hastalığının yaygın bir semptomudur. Kas güçsüzlüğü genellikle tiroit problemi, felç, omurilik yaralanması veya kronik kas bozukluğu gibi başka bir sağlık sorununun sonucu olarak ortaya çıkar.
Kas tonusu arttığında hipertoni, azaldığında ise hipotoni gözlenir. Merkezi sinir sisteminde (MSS), kaslara bilgi taşıyan, tonus ve refleksleri kontrol eden motor sinir yollarının çeşitli nedenlerle zedelenmeleri sonucu hipertoni görülür.
Gövdeye yakın kaslarda güçsüzlük belirtisi görülür ve çocuklar bağımsız olarak oturabilir ancak yürüyemezler. SMA hastalığının en yaygın görülen belirtileri şöyle sıralanır: Kaslarda zayıflık, güçsüzlük, hareket etmede zorluk çekme. Oturma, emekleme, yürüme gibi kaba motor becerilerinde gecikme.
Hipotoni, eklemlerin pasif hareketlerine karşı kasın gösterdiği dirençte azalma olup, hipotonik bebeklerde ve küçük çocuklarda değişik nedenlere bağlı gelişebilen hipotoniyi tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.
Hipnotik, merkezî sinir sisteminin çalışmasının yavaşlatıcı madde. Farmakolojik olarak uygun dozda kullanıldığı zaman uyku sağlayan ilaçlardır. Hipnotik etki sedatif etkiden daha güçlüdür.
Pirinç, buğday, patates, ekmek, yağsız et, sebze ve meyve tüketebilir. Anne sütü alan bebeklerin ise sık sık emzirilmesi gerekir. Yeterli su ve sıvı gıda verilmelidir. Yağlı gıdalar, meyve suları, çok şekerli içecekler ishali artırabileceğinden önerilmemektedir.
Korkunun sonucu olarak bebeğin başını geriye doğru atarak kasıldığını yani yenidoğan bebeklerde gerinme refleksini gerçekleştirdiğini görebilirsiniz. Şiddetli sesler iki yaşından küçük bebeklerde en sık görülen korkma sebebidir.
Hasar gören bölgeye hemen havluyla sarılmış buz uygulayın. Buz bu bölgedeki kan akışını sınırlandıracaktır. Hasar gören bölgeye yatıştırıcı ve onarıcı bir kremle nazikçe masaj yapın. Ve elbette, küçük çocuğunuza bol miktarda sevgi gösterip uf olan bölgeyi öpmeyi unutmayın!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri