Kamış ile kullanımı oldukça zor olan tek iğneli kefal takımında monofilament 0,20-0,25 lik misina tercihimiz olmalıdır,iğne olarak kısa pala çapraz, yapı olarak ince 220 N serisi 14-15 numara iğneler kefal avımızda oldukça güzel performans sağlar.
Küçük Kefaller için 8 iğneli takım.Mustad'ın 8 Numara Çapraz Beyaz İnce İğnesi. Ufak ve Ortaboy Kefaller için, 10 iğneli takım.Yine Mustad'ın 4 numara Kendal flatted nickel plated iğnesi. Büyük Kefaller için ise, Tek iğneli Takım Kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda kefal balığını hızlı bir şekilde kolayca yakalamanız gerekiyorsa mepps, zoka, maket balıklardan destek alabilirsiniz.
Yemlere göre farklı türde olta hazırlamak zorunda olduğunuz bu balıkta en çok kullanılan olta çok iğneli sarma oltadır (kıbrıs oltası). Bu oltaya ekmek takılarak kefallerin ekmeği didiklemesi ve rastgele bir tanesinin yakalanması beklenir. Fakat balığın olduğu yerde esas zevk klasik köstekli oltayla yaşanabilir.
Genel olarak, yukarda bahsettiğimiz türler için 4-8 numara, klasik çember iğneler yeterli olmaktadır. Ama hedefimiz daha küçük balıklar ise(bazen tatlısuda gerekebilir) yada kefal gibi küçük ağızlı balıkları avlamak istiyorsak daha küçük modeller için fly iğnelerine bakmalıyız.
İlgili 40 soru bulundu
Sağlam, paslanmayan, ucu çok sivri ve düzgün yapılı olta iğneleri seçilmelidir. Doğru balık iğnesi seçiminde önemli olan bir diğer husus ise mümkün olduğunca küçük boyutlu kancaların seçilmesidir. Küçük iğneler yemin oltada daha doğal görünmesini sağlar.
LEVREK ÇAPARİSİ
Köstek uzunlukları 35cm olup iğneye bağlanan uçlarına sarma düğüm (çift düğüm) yapılır. İğneler 8 numaradır. İğnelere horozun kırmızı ve beyaz renkte boyun tüylerinden beş adet veya kazın kınaya batırılarak parlak turuncuya boyanmış göğüs tüylerinden üç adet bağlanır.
Kamış ile kullanımı oldukça zor olan tek iğneli kefal takımında monofilament 0,20-0,25 lik misina tercihimiz olmalıdır,iğne olarak kısa pala çapraz, yapı olarak ince 220 N serisi 14-15 numara iğneler kefal avımızda oldukça güzel performans sağlar.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır. Sonbahar aylarında balık avı 12:00 ile 18:00 arasında olmalıdır.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de sürüler halinde yaşar. Has kefal, sidikli ilarya, altınbaş kefal, mavri gibi adları olan değişik türleri vardır. Ortalama uzunluğu cinsine göre 25 ile 90 santimetre arasındadır. Ortalama ömrü ise 15 yıldır.
Kıbrıs oltası; 40-50 cm uzunluğunda bir misinaya ( 0.18 - 0.25 ) 12- 15 adet (4-8 nolu) beyaz iğnelerin, 1 veya 1.5 cm aralıklarla bağlanıp suni mantara tutturularak oluşturulan olta takımıdır.
İnce seri iğneler 1 numaradan başlar 16 (bazı serilerde 22 hatta 32) ya kadar gider ve NUMARA. BÜYÜDÜKÇE İĞNE KÜÇÜLÜR, 16 en küçüktür.
Deniz kefallerinin tatlı suya geçişlerinin 15 Mart-15 Haziran tarihlerinde olduğuna işaret eden Kale, "Bu süreçte kefaller tatlı su güzergâhlarına geçiyor. Çiftleşme nedeniyle de akıntıya ters yönde zıplayarak hareket ediyor.
Genellikle kirli ve karışık sularda yaşamayı seven bu balık, özel olarak havyar için avlanır. Kefal havyarı ekonomik değeri yüksek lezzetli bir besindir. Canlılığını sürdürebilmesi için yosun, minik deniz canlıları ve omurgasız canlıları tüketir. Akdeniz, Atlantik, Manş Denizi ve Kuzey Denizi'nde sıkça bulunur.
Haziran-Eylül döneminde ürerler. Bir defada 3.500.000- 7.000.000 adet arasında yumurta verirler. 4-5 günlük kuluçka süresinden sonra larvaları yumurtadan çıkar.
Kefal balığı omega yağları ve A ile E vitamini açısından çok zengindir. Besleyici ve tok tutucu özellikleri mevcuttur. Aynı zamanda potasyum açısından da zengin bir balık türüdür. Gözlere ve kas sistemine çok iyi gelmektedir.
eğer ki çipura peşindeysem 1/0 yada 1 numara mustad 496 mavi iğne kullanıyorum. takım klasik 2li takım ve köstek boyları yaklaşık 15 cm civarı. yem olarak boru kurdunu tercih ediyorum ancak '' yemi yem şiş ile şiş üzerindeyken sarıp kösteğin en az yarısını kapatacak kadar uzunlukta takıyorum.''
1 - 2 Numaraları Lüfer 3 - 4 numaraları Sarıkanat - 4 - 5 - 6 numaraları ise Çinekop boyları için ideal olta iğneleridir. Bir kutuda 100 Adet iğne bulunmaktadır.
Beden misinası olarak 0,30-0,35 ölçülerinde monofilament misina kullanmamız yeterli olur iken,köstek olarak 0,15-0,20 florokarbon misina kullanmamızda fayda vardır.İğne seçimi için 1522 veya 1521 uzun pala çapraz 7-8-9 numaralar ideal ölçülerdir.
Cevap: merhaba, 8 ve 9 numara istavrit için uygundur. numara düştükçe iğne büyür, daha büyük balık için kullanılır. 12 numara en küçüktür gümüş için kullanılır.
Çingene palamutunda 1/0 iğne boyları balık irileştikçe 2/0 , 3/0 olarak çaparide iğnelerin boyu da büyümektedir. Torik avında ise 5/0 , 6/0 boyları tercih edilmektedir. ***Palamut avında kıyıdan surf kurşun , tekneden iskandil kurşun tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri