Hipotonik bebek sendromu, yerçekimine karşı kas direncinin azalması sonucunda ortaya çıkan kas gevşekliği durumu olarak tanımlanır. Hipotonisi olan bebeklerin kendi ağırlıklarını taşıyamadığı ve motor becerilerinde gerilik görülür. Bunun sonucunda bebekte baş kontrolü,oturma ve yürümede gecikme yaşanır.
Ay Civarında Destekli, 7-8 . Aylardan İtibaren Desteksiz Oturabilen Bir Bebek Te Herşeyin Yolunda Gitmekte Olduğunu Söylemek Mümkündür..
Tedaviye destek olarak fizyoterapi yardımı almak ve vücutta, hastalıktan dolayı eksikliği bulunan vitaminlerin takviyesini yapmak gerekmektedir. Ancak hipotoni durumuna neden olan hastalıklardan biri olarak SMA hastalığının, herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır.
Hipotonik ve kuvvetsiz bebekte yer çekimine karşı hareketlerin azalması, aktif ve pasif hareketleri yapamama, elin üstünde taşındığında hamur gibi yığılma, düşük sesle ağlama, yüz ve vücudunda belli sendromlara özgü bulguların olabilmesi (örneğin Mongol yüz görünümü) bu bebeklerin genel özellikleridir.
Hipotoni, "düşük kas tonusu" ya da "gevşek vücut" olarak adlandırılan tıbbi terimdir. Hipotoni kas güçsüzlüğü değildir, yer çekimine ve diğer hareket dirençlerine karşı vücudun yeterince kasılamamasıdır. Tam olarak sebebi belli olmasa da Serebellum (Beyincik) hasarında sıklıkla görülmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Hipotonik bebek sendromu, yerçekimine karşı kas direncinin azalması sonucunda ortaya çıkan kas gevşekliği durumu olarak tanımlanır. Hipotonisi olan bebeklerin kendi ağırlıklarını taşıyamadığı ve motor becerilerinde gerilik görülür. Bunun sonucunda bebekte baş kontrolü,oturma ve yürümede gecikme yaşanır.
Hipotoni anormal derecede düşük kas tonusu (kasın harekete karşı gösterdiği direnç) durumudur ve sıklıkla kas güçsüzlüğünü de içerir. Hipotoni kendi başına tıbbi bir bozukluk değildir ancak beyin tarafından kontrol edilen motor sinir sistemini ya da kas gücünü etkileyen birçok hastalığın ya da bozukluğun belirtisidir.
Yürümek için bacağını öne doğru attığında kalça hareketinin normalin dışında olması ( kalça dış tarafa doğru anormal şekilde çıkar) Paytak yürümesi veya sendelemesi. Bacakların şeklinin bozuk olması (parantez şeklinde) Bacaklar arasında boy farkı olması
Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Periferal kökenli hipotoni nedenlerinin yaklaşık %50'sini Spinal Musküler Atrofi (SMA) ve muskuler distrofiler oluşturmaktadır (8,9).
Hipotoni, kas tonusundaki düşüklüğü temsil eden tıbbi bir terimdir. Hipotonik bebeklerde düşük kas tonusuna bağlı olarak motor ve duyusal gelişiminin akranlarının gerisinde bir gelişim göstermesi söz konusu olabilir.
Hipotonik, madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha az olduğu ortama denir. Hücre, izotonik ortamdan alınıp hipotonik ortama konulursa bulunduğu ortamdaki sıvıyı içine alarak şişer. Bu olaya deplazmoliz denir.
Spinal musküler atrofi (SMA), konjenital musküler distrofi (KMD) ve konjenital miyopatiler periferik hipotoninin en sık nedenleri arasındadır. Pompe hastalığı, mitokondrial hastalıklar ve konjenital glikozilasyon bozuklukları (CDG) hem santral hem periferik hipotoniye neden olmaktadır (5).
Spinal muskuler atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı, genetik bir grup nöro-müsküler hastalıktır. Çekinik genetik geçişli bir hastalık olması sebebiyle taşıyıcı olan anne ve babadan, bozuk gen çocuğa geçtiğinde bu hastalık ortaya çıkar.
Bebeğiniz yere koyarak ve yavaş yavaş ona rehberlik ederek ilk adımlarını atın, bebeğin dengesi kazanarak kendi başına yürümesine izin verin. Harekete geçmeden önce birkaç engel ve tökezleme yaşayabilir. Yürümeyi keşfetmeye başlayınca bebeğinizi övmeye devam edin.
Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. Bebeklerin yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısında belirgin bir fark yaratmaz. Bu durum normal kabul edilir. Bebeklerde yürüme fonksiyonuyla beraber denge durma ve koordinasyon becerileri de gelişmeye devam eder.
Adım adım yürüme aşamaları
Genel olarak bebekler 1,5 yaşından sonra yürümeye başlarlar ancak bu durum da bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Bebeğiniz birkaç saniye kadar da olsa dengede durmayı başarabiliyorsa yürüme alıştırmalarına başlayabilirsiniz.
Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve bisikletle pedal çeviriyormuş gibi hafifçe bacaklarını yukarı ve aşağı hareket ettirin. Bu hareket, bacaklar, kalçalar, dizleri çalıştırmanın en iyi yolu. Ayrıca gaz problemi olan bebekler için de muhteşem bir egzersiz.
Bebekler genel olarak 9 ila 12 aylar arasında ayaklarının üzerine tam anlamda basabilir. Tabii bu konuda aceleci bebekler de vardır. Daha erken aylarda ayağa kalkabilirler. Önemli olan ayak ve bacağa binen yükü bebeğin kaldırabilmesidir.
Down sendromu, serabral felç, kas distrofisi gibi gelişimsel problemler çocukların geç yürümesine neden olabilir. Hidrosefali, strok, havale gibi nörolojik problemler, bilişsel bozukluklar ve otizm gibi hastalıklara sahip olan çocuklarda dil ve konuşma becerilerinde sıkıntı gözlenir.
Bu gecikmelerin sebeplerini fizyolojik ve psikolojik olarak ikiye ayırabiliriz. Bebeklerin yürüyememesi, genetik yapı, boy ve kilo oranı, kas ve hareket gelişimini tamamlayamaması, kas ve kemik rahatsızlıkları, ayak anomaliliği, kalça kemiğindeki bir deformasyon gibi fizyolojik sebeplerden kaynaklanabilir.
Yürüme bozukluğunun en sık karşılaşılan nedenleri şu şekilde özetlenebilir: Kas iskelet ve eklemlerle ilgili travmatik yaralanmalar (Kırık, çatlak, burkulmalar, kas ve bağ yaralanmaları) Kas iskelet ve eklemlerle ilgili enfeksiyonlar veya inflamatuar süreçler (Artritler -eklem iltihaplanması)
Yenidoğan döneminde hipotoni, motor ge- lişme geriliği ve proksimalde daha belirgin kas güçsüzlüğü tipik bulgusudur. Kas enzimleri normal ya da ılımlı yüksek saptanabilir. Tanı kli- nik bulgular ve kas biyopsisinde santral kor ya- pılarının görülmesi ile konulur (42).
Hipnotik, merkezî sinir sisteminin çalışmasının yavaşlatıcı madde. Farmakolojik olarak uygun dozda kullanıldığı zaman uyku sağlayan ilaçlardır. Hipnotik etki sedatif etkiden daha güçlüdür.
Hipotonik olan % 5'lik dekstroz solüsyonu, idame sıvısı veya intravenöz ilaç tedavisinde damarı açık tutucu ve taşıyıcı sıvı olarak kullanılır. % 5'lik dekstroz tek başına su kayıplarında ve sodyum kısıtlaması olan hastalarda idame solüsyonu olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri