**NOT: Hisse bölününce şirketin, hisse lotu artar, sermayesi değişmez (ek finansman sağlamaz) ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer.
Hisse Bölünmesinin Etkileri
Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer. Düşen fiyat, yatırımcı nezdinde daha ulaşılabilir olduğundan şirket hisselerine olan talebi artırarak hacimde artışa neden olur. Bu da hisse senedinde değer artışı getirir.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Şirket %100 oranında bedelsiz bölündüğünde, hisseler iki katına çıkar. Bir şirket %100 bedelsiz bölünmeden önce elinde 100 lot bulunduran bir yatırımcı, bedelsiz bölünmeden sonra 100 lot daha edinir ve elindeki hisseleri ikiye katlamış olur. Ancak bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatı aynı oranda azalır.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Bedelsiz Sermaye Artırımında ve temettüde hisse fiyatı aynı oranda düşer. Fiyat tekrar aynı yerine geldiğinde yatırımcı o oranda kâr etmiş olur.
Yine bedelli sermaye artırımında olduğu gibi, bedelsiz sermaye artırımında da hissenin fiyatı düşer ancak toplam piyasa değeri değişmez. Diğer bir ifadeyle şirketin toplam değerinde veya hissedarların finansal durumunda bir değişiklik olmaz.
Faizlerin düşük olduğu ülke borsaları daha yüksek F/K ile işlem görürken, yüksek faiz oranlarına sahip ülkeler düşük F/K oranlarıyla işlem görürler. Faiz kesin getiri sağladığından dolayı, faizlerin yüksek olduğu dönemde riskli varlıklardan beklenen getiri de yükselir. Bu da F/K oranlarının düşmesine sebep olur.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Özetle, yatırımcı bölünmeden kar ya da zarar etmez. Kar veya zarar hissenin performansına, yani borsadaki yatırımcıların bu bölünmeye verecekleri tepkiye bağlıdır. Yapılan araştırmalar, hisse senetlerinin bölünme işleminden sonra daha iyi performans sergilediklerini ortaya koymaktadır.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır. Midas yatırım hesabı bulunan yatırımcıların bölünme günü herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Aselsan (ASELS), şirket sermayesini 2.28 milyar TL'den 100% oranında bedelsiz olarak 4.56 milyar TL'ye yükseltecek.
Bir şirket elde ettiği kârı dağıtmayı planlamıyorsa bedelsiz sermaye artırımına gidebilir. Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar.
Örneğin, bir hisse senedinin nominal değeri 1 TL iken, şirket bedelsiz sermaye artımı yaparak hisse senedinin nominal değerini 2 TL'ye yükseltirse, hisse senedinin fiyatı da 2 TL'ye düşecektir.
Yıllara bağlı olarak değişen enflasyon, şirket sermayesinin belirli bir süre sonra düşük görünmesine neden olur. Şirketler, değer düşüklüğü yaşamamak için bedelsiz sermaye artırımı yapar. Bedelsiz sermaye artırımının ikinci nedeni ise şirketin daha fazla hisseye bölünmesinin piyasalar tarafından olumlu karşılanmasıdır.
Bu şirketin %200 oranında bedelsiz sermaye artırımı yapacağını varsaydığımızda şirketin ödenmiş sermayesi 100 milyondan 300 milyona çıkacaktır ve şirket her ortağına elindeki mevcut 1 adet hisse için bedelsiz 2 adet hisse dağıtacaktır. Bu işlem şirketin öz sermayesini ve piyasa değerini değiştirmemektedir.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Düşük PD/DD oranı, şirketin iskontolu fiyatlandığı (ucuz olduğu) anlamına gelebilir. Bu durumda zaman içinde, piyasa değerinin defter değerine yakınsaması yani yükselmesi beklenir. Buna karşılık düşük PD/DD oranı aynı zamanda şirkete yönelik riskleri, zarar beklentilerini de yansıtıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri