Dört farklı emir geçerlilik süresi bulunmaktadır. 1. Günlük: Pay Piyasası'ndaki bütün pazarlarda aksi belirtilmedikçe girilen her emir, girildiği gün boyunca geçerlidir ve işlem görmezlerse gün sonunda iptal edilirler.
Hisse senedi işlemlerinde süreli emir vererek istediğiniz tarih aralığı içerisinde geçerli olacak emir verebilirsiniz. Verdiğiniz emir belirlediğiniz tarihe kadar veya siz iptal edene kadar geçerlidir. Süreli Emir girdiğinizde emriniz QNB Finansinvest sistemine kaydedilir.
Günlük Emir (GUN)
Emir, girildiği günde geçerlidir. Gün sonuna kadar eşleşmezse işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.
“Gün” emri, borsada hisse senedi alırken veya satarken kullanılan bir emir türüdür. Gün emri verildiğinde, emir yalnızca o gün için geçerli olur ve gün sonunda otomatik olarak iptal edilir. Yani, emir gün boyunca aktif kalacak ve işlem gerçekleşmediği takdirde gün sonunda geçersiz hale gelecektir.
Geçerlilik nedir ve TDK sözlük anlamı nedir ayrıntıları ile derledik. Geçerlilik, geçerli olma durumu için kullanılan bir kelimedir. Bir olayın ya da durumun kabul edilme süreleri için de geçerlilik kelimesi kullanılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Hisse senedi işlemlerinde, piyasa fiyatlı ve limitli emirler için geçerlilik süresi olarak kalanını iptal et (KİE) tercih edilir. Fiyatsız olarak yalnızca tutar belirtilerek girilen bu emirler en iyi fiyatla eşleşerek işleme dönüşür. Bekleyen bir emir olmaması hâlinde kalan tutar iptal edilir.
Borsada hisse alabilmek için hafta içi her gün 09.40 - 09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Saat 09.55 itibarıyla fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilir. Bu durumda saat 10.00 ile 18.00 arasında herhangi bir seans ya da kısıtlama bulunmadan hisse alınabilir.
Brüt takas uygulaması, satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasını engeller. En erken (T+1) bir gün sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Borsa mesai saatleri içerisinde sabah 09.45 ile akşam 18.15'e kadar işlem yapılmaktadır. Bu saatler dışında hiçbir şekilde işlem gerçekleştirilemez. Eğer verdiğiniz emrin gün içerisinde gerçekleşmesini istiyorsanız en geç 18.05'e kadar emir vermeniz gerekir. 18.15 sonrası verilen emirler ertesi güne kalır.
Bu kesilen tutar da iradi emir iptal ücreti olarak adlandırılır. Burada kesilen tutar miktarında esas alınan nokta ise oluşturulan emrin fiyatına göre belirlenir. Ancak genellikle emir iyileştirme işlemlerinde komisyon ücreti alınmaz.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Alım-satım işleminizin gerçekleşmesinden iki iş günü sonra para ve hisse senedi transferiniz gerçekleşir (takas).
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Brüt Takas
Hisselerin brüt takasta tutulma süresi de yine SPK tarafından belirlenir. Brüt takasa alınan hisse senetlerinde aynı gün (günlük) alım/satım işlemi yapılamaz.
Gün içinde alım emri verdiğiniz ve gerçekleşen işlemleriniz karşılığında gelen hisse senetlerinizi de anında satışa yazabilirsiniz.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Hafta sonu borsaya dönük işlem yapılmaz. İsteyen kişiler hafta sonu hisse alımı yapılır ancak işleme hafta içi sokulacağı bilinmelidir. Bu bilgilere göre Borsa İstanbul piyasasında hafta sonu ve resmi tatiller dışında sabah 09.45 ile akşam 18.05 arası emir verilir.
HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Bir hisse senedini tutar girerek istediğin miktarda alıp satabilirsin. Midas girdiğin bu tutar miktarını tahmini hisse pay adedine dönüştürecek, ardından hisse senedini mevcut en iyi fiyattan alıp satacak.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri