Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
Borsada hisse alabilmek için hafta içi her gün 09.40 - 09.55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilir. Saat 09.55 itibarıyla fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilir. Bu durumda saat 10.00 ile 18.00 arasında herhangi bir seans ya da kısıtlama bulunmadan hisse alınabilir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
T+1 kavramı paranın 1 gün sonra çekilebilir ve nakit olarak kullanılabilir olan gün sayısı anlamına gelmektedir. Bakiyenin yanında T+1 olduğunda paranın bir sonraki güden itibaren nakit kullanıma açılacağını ifade eder.
İlgili 35 soru bulundu
T2 BAKİYE NE ZAMAN HESABA GEÇER? Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesaba 2 iş günü sonra geçmektedir. Ancak takas süresini (T+2) beklemeden emirlerin gerçekleşmesi ile birlikte oluşacak borsa işlem limiti dahilinde işlem yapılabilmektedir.
Borsada zaman konusunda en merak edilen sorulardan birisi de T2 bakiye ile hisse alınıp alınamayacağıdır. Hemen cevaplayacak olursak, T+2 bakiye ile hisse alabilirsiniz. İsterseniz de bu bakiyeyi direkt nakit olarak çekebilirsiniz.
18:00 itibarıyla ise sürekli seans bittiğinde 18:05'e kadar kapanış marj yayını, emir toplama ve fiyat belirleme işlemleri gerçekleştirilmektedir. 18:07 - 18:10 saatleri arasında ise marj yayını ve işlemler gerçekleştirilmektedir.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Tavan kapatan hisse senetleri, yüksek talep nedeniyle bu fiyatta kalmıştır ve ertesi gün bu talebin devam etmesi beklenir. Ancak piyasa koşulları ve arz-talep dengesi gibi faktörler, hisse senedinin performansını etkileyebilir.
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
❗️ Hafta sonu ilettiğin para çekme talepleri, haftanın ilk iş günü saat 09.00-16.30 arası gerçekleştirilir. Diğer bankalarda ise, Türk Lirası cinsinden çekim talebin aynı gün içerisinde saat 15.00-16.00 arasında gerçekleşir.
Borsa mesai saatleri içerisinde sabah 09.45 ile akşam 18.15'e kadar işlem yapılmaktadır. Bu saatler dışında hiçbir şekilde işlem gerçekleştirilemez. Eğer verdiğiniz emrin gün içerisinde gerçekleşmesini istiyorsanız en geç 18.05'e kadar emir vermeniz gerekir. 18.15 sonrası verilen emirler ertesi güne kalır.
Borsada alış/satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
T+2 demek hisse alım satımlarında paranın 2 gün sonra hesaba geçeceğini ifade etmek için kullanılır.
Blokeli tutar, kişinin hesabında yer alan paraya uygulanan kısıtlamayı ifade etmektedir. Blokeli Para Ne Demek? Blokeli tutar bir ödemenin yapılması için kesilen tutar anlamına gelir. Örneğin kredi ödemesi olan birisinin hesabında para durumu yoksa maaşı yatınca kredi miktarı kadar tutar otomatik olarak kesilir.
Borsa İstanbul'da bir adedin altındaki hisse senetleri için alım satım işlemi yapılamamaktadır. Küsurat senetlerin portföyden silinmesini ya da virmanlanmasını isterseniz size en yakın VakıfBank Şubesine başvurmanız gerekmektedir.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Bir hissenin hesaba geçmesi için iki işlem günü gerekiyor. Borsada saat 10:00'dan 18:05'e kadar yapılacak tüm satışlar 1 işlem günü sayılır.
Birincil Piyasa İşlemleri; Borsada talep toplama yöntemiyle halka arz için saat 10:30 - 12:00, YPAH kullanımından sonra arta kalan paylar için ise 10:30 - 12:30 arasındadır. İşlemlerin tamamlanmasına bağlı olarak değişebilecek bir saati ifade eder.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri yapılır. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve eşleştirme yapılır. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam eder. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmaz.
Gün içinde saat 15:15 'e kadar hesabınızda bulunan paranın tümünü aktarabilirsiniz. Hafta içi tam iş günlerinde 09:00 – 15:15 arasında dilediğiniz miktarda nakit çıkışı yapabilirsiniz. 15:15 – 18:00 arasında nakit çıkışı yapılamamaktadır.
Nakdi paranın borsada işlenmesinden sonra ki kazancın çekilmesinden sonra geçecek zamanı belirtmek için T1, T2 ifadeleri kullanılmaktadır. T1 den yukarıda bahsettiğimiz gibi T2 ise satışı yapılan hisse senedin 2 gün sonra hesaba aktarılması olarak geçmektedir.
Yani ekranda gördüğün fiyat değeri sen piyasa emrini verene kadar saliseler içerisinde değişebilir. Dolayısıyla verdiğin emir, emri verirken gördüğün fiyattan gerçekleşmeyebilir. Emrin daha yüksek bir fiyatla gerçekleşmesi halinde ise eğer portföyünde yeterli bakiyen yoksa hesap bakiyen eksiye düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri