Borsada yatırım eğitimlerine hoş geldiniz. Bu videoda Fiyat/Kazanç oranının ne demek olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlattım. F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Yatırımcılara göre yüksek F/K oranı, o şirketin hisselerinin hak ettiğinden daha pahalı olduğunu gösterir. Bunun aksine F/K oranının düşük çıkması şirketin hak ettiğinden daha ucuz olduğu algısına işaret eder.
Yatırımcılar F/K oranı sayesinde bir şirketin hisse fiyatıyla hisse başına düşen kârını karşılaştırarak şirketin elde ettiği kârına oranla fiyatının olması gerekenden fazla değerlenip değerlenmediğini ölçerler. Yani F/K oranı, hisse fiyatının ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu anlamaya yardım eder.
Hisse senedinin değerini hesaplamada birçok farklı model kullanılabilir. Bunlardan en bilinenleri Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) ve Fiyat/Kazanç Oranı (F/K) modelleridir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu videoda Fiyat/Kazanç oranının ne demek olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlattım. F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
F/K oranına kar büyümesiyle birlikte bakılması gerektiği gibi, PD/DD oranına da özkaynak büyüme hızıyla bakılması çok daha doğru sonuçlar verecektir. Düşük özvarlık karlılığına sahip ancak yüksek PD/DD oranı olan hisseler pahalı, yüksek özvarlık karlılığı ve düşük PD/DD oranına sahip şirketler ucuz kabul edilir.
Yüksek bir fiyat kazanç oranı, hisse senedinin gereğinden fazla fiyatlandığına yani pahalı olduğuna ve fiyatının yakın bir zaman içinde düşebileceğine işaret eder. Düşük bir F/K oranı ise bir hisse senedinin ucuz olduğunu, talep toplama aşamasında olduğunu ve fiyatının da yakın gelecekte yükselebileceğini gösterir.
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
Piyasada standart lot büyüklüğü, 100.000 birimdir. 100.000 birim, genellikle 100K olarak kısaltılmaktadır. 1 lot un altında mini lot olarak 10.000 birimlik (10K veya 0.1 lot) de işlem yapılabilir.
PD/DD Neden Önemlidir? PD/DD oranı, yatırımcılar için bir şirketin değerini belirlemek ve potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirmek için kullanılan önemli bir araçtır. Bu oran, şirketin piyasa değerinin ne kadarının defter değerine dayandığını gösterir.
FD, “Firma Değeri” anlamına gelirken, FAVÖK, “Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr” anlamına gelir. Bu oran, bir şirketin toplam değerinin, şirketin operasyonel kârlılığına oranını gösterir. FD/FAVÖK oranı, bir şirketin değerinin, şirketin operasyonel kârlılığına göre ne kadar yüksek veya düşük olduğunu gösterir.
S&P Borsa Endeksine göre 10'un üzerinde çıkan bir FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir. Ancak bunun için belirli bir standart yoktur.
Borsada En SD Net Kâr Ne Demek? Borsada yer alan şirket hisseleri başına düşen artı oran net kâr anlamına gelir. Tedavülde yer alan hisse senedi kâr oranı SD olarak tanımlanır. Ayrıca şirketin gücü ve finansal durumu SD net kâr oranı ile anlaşılabilir.
Hisse başına kâr ya da HBK, bir şirketin çeyrek dönem net kârının, dolaşımdaki hisse sayısına bölünmesiyle bulunan bir orandır.
Hisse başına kar (earnings per share), bir şirketin net karının tedavüldeki hisse senetlerine oranıdır. Bu hesaplama şirketin diğer şirketlere kıyasla gücünü belirlemek ve performansı takip etmek için kullanılır. Şirketler karşılaştırılırken, hisse başına karı daha yüksek olan şirket daha güçlü olarak değerlendirilir.
Firma Değeri/FAVÖK veya FD/FAVÖK bir şirket değerleme yöntemidir. Şirket değerlemede, şirket satın alması veya birleştirme işlemlerinde sıklıkla başvurulan bir rasyo olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşük FD/FAVÖK değerindeki şirketler daha ucuz olarak görülmektedir.
bir hisse senedinin elde ettiği kâra göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. kâr çarpanı olarak da bilinir. hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
Fiili dolaşımdaki pay oranı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından, Borsa İstanbul piyasalarında işlem gören payların halka açıklık oranlarını gösterir bir kavram olarak tanımlanmış olup, MKK tarafından hesaplanarak ilan edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri