Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Avukat tanığa soru sorabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Avukat tanığa soru sorabilir mi?

CMK'nın 201/1. maddesine göre, Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Avukat tanığa doğrudan soru sorabilir mi?

(1) Duruşmaya katılan taraf vekilleri; tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Taraflar ise hâkim aracılığıyla soru sorabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Mahkemede kim soru sorar?

Avukat, duruşma disiplinine ve bu çerçevede yargılamanın amacına uygun olarak, tanık, bilirkişi ve diğer kişilere (müdahil ve uzman gibi) hâkim araya girmeksizin doğrudan soru sorabilecektir. Bu durum, gereksiz şekilde duruşmanın uzamasının önüne geçecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Doğrudan soru sorma ne demek?

b) “Doğrudan sorgu” kavramı. Doğrudan soru, Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'na 2005 yılında giren bir konu olup, araya hakimi katmaksızın, taraf- ların doğrudan doğruya tanık, sanık, katılan veya bilirkişiye soru sormayı ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbyayinlari.barobirlik.org.tr

Müştekiye soru sorulabilir mi?

Mahkeme başkanı veya üye hakimler sanığa, müştekiye, tanığa, bilir- kişiye veya uzman kişiye soru sorabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barobirlik.org.tr

HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLARA TAVSİYELER

İlgili 45 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tanığa kimler doğrudan soru sorabilir?

Tanığa soru sorma aşamasında ise CMK'nın 201. maddesinde belirtilen Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat doğrudan, sanık ve katılan ise mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile tanıklara soru yöneltebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tanığa hangi sorular sorulur?

Maddede, tanıkların dinlenmesinde çok önemli dört husus yer almıştır: Birinci fıkrada her tanığa özellikle sorulacak hususlar yer almaktadır: Tanığa, her şeyden önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyeri veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numarası özellikle sorulacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tanık ifadesinde avukat bulunabilir mi?

Kesinlikle evet, meslektaşım. Talimat yargılamasının ceza muhakemesinin öngördüğü usulden ayrılan bir yanı (CMK.196/2 hariç) yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Çapraz sorgu yasak mı?

Evet. Ecel terleri döktüren adeta dudakları kurutan çapraz sorgu…. Çapraz sorgu, Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Sanık müştekiye soru sorabilir mi?

Gerektiğinde ilgililer yeniden soru sorabilir”. Maddenin gerekçesine göre; doğrudan soru yöneltme ile ifade edilen, mahkeme başkanı veya hakim aracı kılınmaksızın soru sorulmasıdır. Katılan ve sanıklar ise mahkeme başkanı veya hakimin izni ile dolaylı olarak soru sorabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Mahkemede son sözü kim söyler?

Delillerin tartışılması sırasında sanık ister duruşmada hazır bulunsun isterse bulunmasın son sözün sanık müdafiine verilmesi gereklidir. Kanun koyucu söz sırasında sanık müdafiini sanıktan sonra saymıştır. Hükümden önce son söz hakkı ise kanunun açık ifadesinden de anlaşıldığı üzere sadece hazır bulunan sanığa aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozcelikhukukburosu.com

Duruşmaya sadece avukat katılabilir mi?

Hayır, duruşmalara sadece avukatlar katılmaz. Duruşmalara ilgili taraflar, yani davalılar ve davacılar (veya onların vekilleri) da katılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avcavusoglu.com

Mahkemede ilk kim dinlenir?

Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Tanığa dava açılır mı?

Hukukumuzda tanık beyanı delil niteliğini haizdir. Tanık diğer bir deyişle şahit, dava konusu olayla ilgili bilgi sahibi olan ancak davanın tarafı olmayan kimsedir. Tanık beyanının mahkeme tarafından dikkate alınabilmesi için dava konusu olaya ilişkin bizzat görgüye dayalı bilgisi olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Tanıklara mahkeme kağıdı gelir mi?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 246. maddesine göre, hâkimin gerekli gördüğü hallerde, sözlü olarak dinlenmesi yerine, tanığa soru kâğıdı gönderilmesi mümkündür. Bu durumda tanık, hâkim tarafından belirlenecek süre içinde cevaplarını yazılı olarak bildirmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Avukat delil toplayabilir mi?

Av.K m.2/III hükmüne göre, avukat, dava veya duruşma öncesin- de, Kanunda sayılan kamu kurumu ve özel kuruluşlardan ilgili bilgi ve belgeleri bizzat toplayabilir. Kanunda, avukatın bilgi ve belge talebi için müvekkilin yükümlüler nezdinde maddi hukuktan kaynaklanan bir hakkının varlığı da aranmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Çapraz sorguda neler sorulur?

Çapraz sorguda soru yöneltilen kişiye, neden, nasıl ve niçin soruları gibi yorum içeren cevaplar verilebilecek sorular yerine, kısa cevaplar vereceği soruların sorulması yaygın kullanım şeklidir. Çapraz sorgu yönteminin sonucu öngörülemeyeceğinden dolayı, zaman zaman başvuranın aleyhine de sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Mahkemede hakim karşısında nasıl durulur?

Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alperbayrak.av.tr

Çapraz sorgu kaç aşamadır?

Çapraz sorguda ilk aşama tarafların kendi tanıklarına soru sorması aşamasıdır. İkinci aşamada diğer tarafın tanığı sorgulanmaktadır. Tanığın yeniden sorgulanması üçüncü aşamadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Tanık avukatı dosyayı inceleyebilir mi?

Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirklarelibarosu.org.tr

Hem avukat hem tanık olabilir mi?

Avukatın vekil olarak görev yaptığı dosyada tanık olarak dinlenebileceğinin kabulü hâlinde avukat kendi müvekkilinin tanığı olabileceği gibi aynı avukatı karşı taraf da tanık olarak gösterebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Tanığı kim belirler?

Bir kişinin tanık olduğu olayla ilgili sahip olduğu bilgileri adli makamlar önünde anlatması ''tanıklık'' olarak nitelendirilmektedir. Ceza muhakemesinde, tanık dinlemeye soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı, kovuşturma evresinde ise mahkeme veya istinabe olunan hâkim yetkilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Mahkemede en az kaç şahit gerekir?

Gereğinden fazla tanık göstermeye gerek yoktur. Tanıklar bilgi sahibi olan kişiler arasından seçilmeli, aynı vakıaların ispatına yönelik olarak çok sayıda tanık gösterilmemelidir. İş davalarında çoğu zaman 2 tanık yeterli olacaktır. Ancak, delil listesinde 3-4 tanık bildirilmesi daha tedbirli bir davranış olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirbas.av.tr

Tanıklık e devlette görünür mü?

Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapabilir veya UYAP üzerinden telefonla, SMS yardımıyla sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Tanık iki kez dinlenir mi?

Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslihangurbuzsevim.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT