6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte hisse senedinin yasal adı pay senedi olmuştur. Bu nedenle, yazımız içerisinde, pay senedi ifadesini de kullanacağız, her ikisi de aynı kavramdır.
Hisse (Pay) Senedi, ortaklarına sermaye paylarını belgelendirmek için verilen ve sahibine şirketin yıllık karından pay alma (temettü) hakkı veren kıymetli evraklardır.
Paylar veya hisse senetleri, anonim şirketler tarafından çıkarılır ve şirketin sermayesine belirli bir katılma payını temsil eder. Pay alan yatırımcı şirkete ortak olur. Pay, sahibine ortaklık hakkı, yönetime katılma (oy) hakkı, kâr payı alma hakkı gibi hakların yanı sıra, bilgi alma hakkı da sağlamaktadır.
Anonim ortaklıklarda pay, ortaklık sermayesinin belirli sayıda birim değere bölünmüş olan bir parçasını ifade eder. Payın itibari değeri en az 1(bir) kuruştur. Bu değer ancak birer kuruş ve katları olarak yükseltilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bedelsiz sermaye artırımı, şirketlerin iç kaynaklarından sermayeye aktardıkları tutar karşılığında çıkardıkları payların bir bedel alınmaksızın ortaklara dağıtılmasıdır. Bu işlem sonucunda çıkarılan paylar bedelsiz paydır.
Anonim ortaklıklarda pay, ortaklık sermayesinin belirli sayıda birim değere bölünmüş olan bir parçasını ifade eder. Bu anlamda pay, 50.000 TL olan esas sermaye, 5.000.000 adet bir (1) kuruş birim değere bölünmüş ise, her 1 kuruşluk birim değer bir paydır. Bu değere 'nominal' veya 'itibari' değer denilmektedir.
Anonim şirketlerde hisse (pay) sahibi olmak, şirketin kârına ve yönetimine ortak olmak anlamına gelir. Ayrıca hissedarlar, şirketin yönetsel işlemlerine de katılma hakkına sahiptirler. Paylar, şirketin hisse senedi piyasalarında alınıp satılabilir ve yatırımcılar tarafından yatırım aracı olarak kullanılabilir.
Pay devri ile ilgili olarak genel kurulun onayı gerekir. Yani noter onaylı sözleşme GK tarafından onaylanır. Ticaret siciline gerekli başvuru yapılmalı, eski ortağın adı ilgili paylardan silinmeli, yeni ortağın adı kaydedilmelidir. İlgili devir zorunlu olmamakla birlikte şirket pay defterine kaydedilmelidir.
Anonim ortaklık payı üzerinde hak sahipliği olan kişi pay sahibidir. Anonim ortaklıkta pay sahipliği aslen veya devren kazanılabilmektedir. Payın devren kazanılması, pay sahibinin devralan ile anlaşarak pay sahipliği sıfatını payı devralana geçirmesi halinde söz konusu olmaktadır.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
Pay Piyasası; payların, yeni pay alma haklarının, borsa yatırım fonlarının, varantların, sertifikaların, sahipliğe dayalı kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, gayrimenkul yatırım fonlarının ile girişim sermayesi yatırım fonlarının katılma paylarının Borsa İstanbul bünyesinde işlem gördüğü piyasadır.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Bir şeyin mülkiyeti üzerinde maliklerin sahip olduğu paylara hisse denir. Hisse kavramı ve hisse çeşitleri Medeni Kanununda açıklanır. Hisse kavramı çoğunlukla kıymetli evrak türlerinden biri olarak kabul gören ve anonim ortaklıklar tarafından çıkarılan hisse senetlerini ifade etmek için kullanılır.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Miras payının devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilmeli ve evrak düzenlenmelidir. Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi uyarınca noterde hisse devri yapılabilmektedir.
Bunlardan biri tapu harcı, diğeri ise döner sermaye harcıdır. 2021 yılı itibarıyla toplam satış bedelinin %4'ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu bedel, alıcı ve satıcı arasında %2-%2 olacak şekilde bölüştürülmektedir. Tapu döner sermaye bedeli, 2021 yılı itibarıyla 385 TL'dir.
Temelde bir şirketin belli bir yüzdede ortağı olmak anlamına gelen hissedarlık, o şirketin hisse senetlerine sahip olunmasını da temsil eder. Söz konusu şirketin hisse senetlerinden almış olan birey, hangi yüzdede ortaklık hakkına sahip olacağına ise çoğunlukla kendi karar verir.
TTK' ya göre kapalı anonim ortaklıklarda azınlık hakları, şirket esas sermayesinin en az 1/10'una sahip olan pay sahibi veya sahipleri tarafından kullanılabilir. Halka açık anonim ortaklıklarda ise azınlık hakları, çıkarılmış sermayenin en az % 5'ine (1/20) sahip olan pay sahibine veya sahiplerine tanınmıştır[2].
Anonim şirketlerde payın veya pay senedinin malikine pay sahibi denilmektedir. Bilindiği üzere, anonim şirketlerde merkez kavram "pay"dır.
Yeni ihraç edilen paylar, satın almayı teşvik etmek için genellikle geçerli hisse fiyatına göre indirimli olarak fiyatlandırılır. Bir şirket ne kadar çok yeni sermayeye ihtiyaç duyarsa genellikle yeni hisselerin piyasa fiyatına yapılan indirim de o kadar büyük olur.
Birinci fıkra uyarınca düzenlenen formlar, temsile yetkili yönetim kurulu üyesi ve pay sahibi tarafından ayrıca imza edilir. Pay senetleri ve formun bir sureti pay sahibine iade edilir. (5) Pay sahipleri, şirkete başvurmamaları halinde Kanundan doğan paya bağlı haklarını başvuruda bulununcaya kadar kullanamaz.
İşletmeler bedelsiz sermaye artırımı yaptığında bunun tek etkisi şirkete olmaz. Bedelsiz sermaye artırımı hisseye etkisi de söz konusudur. Bedelsiz sermaye artırımında bölünme oranı kadar hisse fiyatı etkilenir. Dolayısıyla bedelsiz sermaye artırımı yapıldıktan sonra hisse fiyatında düşüş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri