Urfa Yumurtalı Köfte Şanlıurfa'ya özgü; köftelik bulgur, Şanlıurfa Biberi (isot) ve diğer malzemelerin karıştırılarak yoğrulmasının ardından sadeyağda kızartılmış yumurtanın eklenmesiyle elde edilen yöresel bir lezzettir.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Çiğ köftenin vatanı olan Güneydoğu Anadolu'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılır: 'Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
Çiğ köfte mutfağımızın benzersiz lezzetlerinden biri. Yumurtalı çiğ köfte ise Urfa mutfağının spesiyal lezzetlerinden.
Dalya köfte içine haşlanmış yumurta, havuç ve isteğe göre bezelye eklenen fırında pişirilen rulo şeklinde hazırlanan köfte. Dilimlenerek servis ediliyor ve patates püresi ile servis edildiğinde harika oluyor.
İlgili 33 soru bulundu
aslen geleneksel bir italyan yemeği imiş. asıl adı "italyan köfte" zamanla "talyan köfte" (misal evliya çelebi "talyan" kelimesini "italyan" anlamında kullanır imiş), sonradan da "dalyan köfte" haline dönüşmüş..
Önce yumuşayan bulgura yumurtanın yağı süzdürülür. Sonra yeşillikler eklenir biraz karıştırılır. En son yumurtalar da eklenerek karıştırılır. Çiğ köfteyi böyle denemenizi tavsiye ederim, harika bir lezzet.
Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun. Daha sonra ortasında bir havuz açılarak bulguru ekleyin ve içe doğru yoğurmaya devam edin. Yarım saat kadar yoğurma işlemine devam edin. Ara ara küçük buz parçaları ilave edilir.
Tüm malzemelerin iç içe olduğu tariflerin çoğunun içerisinde yumurta görebilirsiniz. Köfte yaparken içerisinde yumurta kullanmanızı öneririz ancak hazırlayıp buzlukta saklayacaksanız köftelerin içerisine yumurta ilave etmeyin. Yumurtalı köfteleri pişirdiğinizde daha az yağ çekerek daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Yumurta ise köftenin şahane bir kıvamda olmasını sağlar. O tüm malzemelerin birbirinin içerisine tam olarak girdiği köftelerin sırrı içlerinde yumurta olması. Daha çok kızartma yapmak istediğiniz tariflerde yumurta kullanmanızı öneririz daha az yağ çekecektir ve daha lezzetli olacaktır.
çiğ köfte orta asya türk yemeğidir. lahmacun arap kökenli; kebap gene orta asya türk geleneğidir. kürtlerin hayvancılık, çiftçilik vs. gibi bir kültürleri de olmadığı için; icad olunan ünlü yemekleri de yoktur. hatta bir milleti millet yapan en önemli unsur olan mutfakları yoktur.
Ş. veya marka adı ile Komagene, Türkiye merkezli bir etsiz çiğ köfte zinciridir. Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır. Şirketin merkezi İstanbul'un Maltepe ilçesinde yer almaktadır.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Etsiz çiğ köfteyi ilk kim buldu? Hz. İbrahim'in annesinin, kıtlık ortamında çocuklarının ölmemesi için bulgur ve ceylan etini taşla döverek yaptığı ve bugüne kadar geldiğine inanılan çiğ köfte, bugünlerde etsiz olarak müşterilere sunuluyor.
En iyi çiğköfteci hangi marka? En güzel çiğköfte konusunda mutlak Oses markasından bahsetmeliyim. Türkiye'nin ilk çiğköfte fabrikasını kuran marka, yurtiçi ve yurtdışında oldukça popüler. Yüksek kaliteli doğal malzemelerle hazırlanan çiğköfteler düzenli olarak denetleniyor ve izleniyor.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Öncelikle çiğköfte leğenimize bulgurumuzu koyuyoruz. Bulgur yumuşayana kadar biraz su ekleyerek sürekli yoğuruyoruz. Bulgurumuz yumuşadıktan sonra içerisine terbiye edilmiş kıymamızı ekliyoruz. Daha sonra üzerine nar ekşisi limon ve 2 yemek kaşığı yoğurt ekleyip tekrar yoğurma ya başlıyoruz.
Bir kaba köftelik bulguru koyup üzerine sıcak suyu dökelim. Üzerini kapatıp 15-20 dakika demlendirelim. Sonra biber ve domates salçasını ilave edip yoğurmaya başlayalım. Kuru soğan ve sarımsak koyacaksanız rendeleyip bu aşamada ilave edelim. 20-25 dakika avucumuzun içiyle sıkı sıkı yoğuralım.
Az Malzemeli Çiğ Köfte Tarifi İnce bulgur bir kaba alınır, sıcak suyu ilave edilerek üzeri kapatılıp on dakika bekletilir. İçine kuru soğan rendelenir. Daha sonra biber ve domates Salçası, tuz, kimyon, nane ve yarım limon suyu katılıp gerekirse su ekleyerek özleşene kadar yoğrulur. El ıslatılarak köfte şekli verilir.
Ekşili köfte yapımı için; derin bir kap içine 250 gr kıyma koyun. Üzerine 1 adet yumurta kırın. 1 adet rendelenmiş soğan, 2 yemek kaşığı pirinç, 2 yemek kaşığı galeta unu, tuz, 1 tatlı kaşığı nane, karabiber ve isteğe bağlı olarak 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz ekleyin. Tüm köfte harcını eliniz ile iyice yoğurun.
Göbek Marul
Yeşillik aynı zamanda çiğ köftenin acısını da bir miktar aldığından acıya dayanamayanların çiğ köftelerini yeşillik ile tüketmeleri önerilir.
ÇİĞ KÖFTE YAPILIŞI:
Yoğrulma işlemi esnasında çok (3 yemek kaşığı dolusu) az su (yazın buz) ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur.Bu esnada bir adet çay kaşığı saf zeytin yağı dökülmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri