C. Örnekler Örneğin; memuriyete girmiş ve memurluğuna devam etmekte olan bir kimsenin, memuriyetine hukuka uygun olmayan şekilde son verilmesi kazanılmış hak ilkesine aykırı olur. Çünkü, memuriyete girme ve memuriyette bulunma hakkı, memuriyete giriş anından itibaren bütün sonuçlarıyla kazanılmış olmaktadır.
Hukuka uygunluğu belirtilmiş, kişinin lehine sonuçlar ortaya çıkarmış, sonradan meydana gelen bir değişiklik veya işlemin geri alınması gibi durumlara rağmen hukuk tarafından koruma altına alınan haklara kazanılmış hak adı verilmektedir.
İlk derece mahkemesinin bozma kararına uyması halinde meydana gelen bozma çerçevesinde muamele yapma ve hüküm verme durumu, taraflardan birisi lehine ve diğeri aleyhine hüküm verme neticesini doğuracak bir durumda ve buna usuli kazanılmış hak denmektedir[3].
KazanılmıĢ hak, yürürlükte bulunan hukuka göre bireyler lehine oluĢan haklar ya da hukukî durumlardır. Bu haklar kazanıldıktan sonra herhangi bir kanun ya da idarî iĢlemle ortadan kaldırılamaz. Hukuk düzeni hakları ve menfaatleri koruduğu gibi kazanılmıĢ hakları da korumaktadır.
Anlam itibariyle bir davada, mahkemenin ya da tarafların yapmış olduğu bir usul işlemi ile taraflardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan hakkı ifade etmektedir. Kazanılmış haklar hukuk devleti kavramının temelini oluşturan en önemli unsurlardandır.
İlgili 16 soru bulundu
KAZANILMIŞ HAK AYLIĞI DERECE VE KADEMESİ (KHA):
Başka bir ifadeyle Devlet memurluğu statüsünde geçen veya geçmiş sayılan hizmetlerin her yılına bir kademe ve her üç yılına bir derece hesabıyla bulunacak derece ve kademesidir.
Yücel OĞURLU tarafından, kazanılmış hak, doğumu anında hukuka uygun olarak tamamlanmış ve böylece kişiye özgü, lehe sonuçlar doğurmuş, daha sonra mevzuat değişikliği ya da İşlemin geriye alınması gibi nedenlere rağmen, hukuk düzenince korunması gereken hak10 olarak tanımlanmaktadır.
1) Kazanılmış Hak Aylığında Sayılacak Görevler
avukatlıkla geçirdikleri sürelerin 3/4 ü memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.
Kanunların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca kanunlar kamu yararı ve kamu düzeninin gereği kazanılmış hakların korunması, mali haklarda iyileştirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğine göre kazanılmış haklar yok sayılmaktadır.
Müktesep Hak (Kazanılmış Hak) Nedir? Müktesep hak kısaca, Anayasa ve ilgili kanunlar çerçevesinde bireylerin lehine olarak ortaya çıkmış, kazanılmış hukuki durumdur. Bu kazanımlar sonradan yasalarda yapılacak değişiklikler veya idari işlemlerle geri alınamazlar.
Usuli kazanılmış hakkın doktrin ve yargı içtihatları ile kabul edilmiş bulunan birçok istisnası bulunmaktadır. Örneğin, görev, kamu düzeni, yeni bir kanunun çıkması, yeni bir içtihadı birleştirme kararı bunlardan bazılarıdır. Ortada maddi bir hatanın bulunması durumunda da usuli kazanılmış hak söz konusu olmayacaktır.
Henüz kazanılmamış, ama ileride kazanılması muhtemel hakları ifade etmek üzere 'beklenen haklar' tabiri kullanılmaktadır. Hak sahibi olmayı bekleyen kimse, bu beklentisini değerlendirmek ister. Beklenti sahibi beklediği hak üzerine, daha o doğmadan tasarrufta bulunmak ister.
İşçi sınıfının ücret ve yan ödemeler, çalışma süresi, iş güvencesi, işyerindeki çalışma düzeni, işçi sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik alanlarındaki hakları sürekli tartışma konusudur. Belirli güç dengeleri sonucunda elde edilen bir hak, bu güç dengeleri değiştiğinde geri alınabilir.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Hukuk devletinde devlet, hukuk güvenliğini sağlama yükümlüdür. Hukuki güvenlik ilkesi kural olarak yasaların geriye yürütülmemesini gerekli kılar. “Yasaların Geriye Yürümezliği İlkesi” uyarınca yasalar kural olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar.
Haklar aslen, devren veya tesisen olmak üzere üç farklı yolla kazanılabilir. Hakların kaybedilmesi ise ya hukukî olaylar ya hukukî işlemler ya da hukukî fiiller (eylemler) sonucunda olmaktadır. özel hukuk alanında hatta kısmen kamu hukuku alanında geçerli olacak iki temel ilke benimsemiştir.
Düzenleyici işlemlerin kişilere uygulanması suretiyle bireyselleşmesi halinde kazanılmış hak yaratacakları ve bu durumda da düzenleyici işlemlerde yapılacak değişikliklerde idari istikrarın ve/veya kazanılmış hakların korunması gerekeceği hukuk devleti ilkesinin bir sonucudur.
Kazanılmış hak aylığının belirlenmesinde öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususlar dikkate alınır. Memuriyet dışında geçen hizmetlerin kazanılmış hak aylığına etkisi, buralarda geçen sürelerin derece ve kademe tespitinde nasıl dikkate alınacağı konusunda odaklanmıştır.
EMEKLİ EK ÖDEME NASIL HESAPLANIR? 2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Emekli maaşının yüzde 4'ü, ek ödeme olarak tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4'lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor.
Maaşın yüzde 4'ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4'lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor ama maaşı yüksek olan daha yüksek, düşük olan daha az alıyor. Ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere maaşlar zamlandıkça, alınacak ek ödeme tutarı da artıyor.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır. Hak kavramı, hukuk doktrininde üzerinde uzlaşma sağlanmış bir kavram değildir.
TMK. m. 219'da “her bir eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vere- rek elde ettiği mal varlığı değerleri” edinilmiş mal olarak tanımlanmıştır. Hükme göre edinilmiş mallar kural olarak mal rejiminin devamı sırasında emek karşılığı elde edilen mallardır.
Yasaların geriye yürümezliği ilkesi uyarınca yasalar, kamu yararı ve kamu düzeninin gerekfirdiği kazanılmış hakların korunması, malî haklarda iyileşfirme gibi kimi ayrıksı durumlar dışında ilke olarak yürürlük tarihlerinden sonraki olay, işlem ve eylemlere uygulanmak üzere çıkarılırlar”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri