Hisseli arsa üzerinde noterden anlaşma yaparak kullanım yerlerini belirleyebilir ve bu anlaşmayı tapuya da şerh ettirebilirler.
Hisseli Arazide Yer Tespiti Nasıl Yapılır? Hisseli bir arsa ve hisseli bir arazi üzerine hissesi bulunan mal sahiplerinin, sahip oldukları alanın yerini tespit etmeleri ve arazinin sınırlarını öğrenmeleri için arsanın bulunduğu konumdaki kadastro müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Hisseli tapuyu satın almada öncelikli hak diğer hisse sahiplerinindir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.
Tapu dairesine, hisse sahibi ya da ona vekalet eden kişi ile gidilir. Eğer söz konusu hisse üzerinde ipotek, haciz vb. unsurlar var ise bu durum tapu memuru tarafından hisseli tapuyu alacak olan kişiye hatırlatılır. Gereken harç ve giderlerin ödenmesinin ardından atılan imzalar ile hisseli tapu alma işlemi tamamlanır.
Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.
İlgili 20 soru bulundu
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Hisseli Tapu: Paylı Mülkiyet
Tüm maliklerin payı oransal olarak bellidir, taşınmazın bütünü üzerinde belli oranda maliktirler. Bu kişiler, taşınmazın bir bölümüne sahip olur ve bu hisseleri üzerinde tam hak sahibidir. Yani hissedarlar, sahip oldukları hisseyi satma, kiraya verme veya ipotek etme hakkına sahiptirler.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Çok hisseli yerden pay almak çok risklidir. Bu satış için hepsinden muvafakat almak zordur. İçlerinden birisi şufa hakkı kullanabilir veya ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Sık sık hissedarlar satışlarla değişebilir.
Hisseli Tapunun Satışı Mümkün müdür? Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir.
Hisseli Tapu Dışarıdan Birine Satılır mı? İlgili taşınmaz üzerinde hisse sahibi kişiler satın almadığı takdirde bir başkasına satış mümkündür. Fakat hisse sahiplerinin haberi olmaksızın satış gerçekleştirilirse diğer pay sahiplerinin önalım davası açmaya hak kazanacağını belirtmek gerekir.
Hisseli arsanın tapusunda hak sahibi olarak yer alan tüm hissedarların şufa, yani önalım hakkı bulunmaktadır. Şufa (önalım) hakkı, bir hissedarın payını satma kararı almasının ardından diğer hissedarların kişinin hissesini alabilmesi anlamına gelir.
Bir hisseli tapuda hisse payı satılacaksa o hissenin ilk alım hakkı başka hissedarlardadır. Bundan kaynaklı bu önalım hakkı müessesesi kullanıldıktan sonra üçüncü vatandaşlara satış yapılmalıdır. Hisse payını satacak olan şahıs noter kanalıyla bu payını başka hissedarlara satış teklifini ihtarname olarak göndermelidir.
Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.
Belediye taşınmazda herhangi bir sorun olmadığını belgeledikten ve onayladıktan sonra taşınmazın bölünme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için tüm hissedarların onayı alınıyor ve hissedarlar müstakil tapularına sahip olabiliyor.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz.
Hisseli tapu senedi satışı, yalnızca pay sahiplerinin ortak kararı doğrultusunda gerçekleşebilir. Bu kararın alınmasının ardından taşınmazın tüm hisselerinin veya bir kısmının satışı gerçekleşebilir.
Hisseli tapunun satışı müstakil tapu satışları kadar kolay değil. Satış işleminin gerçekleşmesi amacıyla öncelikle tüm hissedarların hisselerini satması için tapuya gitmesi gerekiyor. Hissedarlar tapuda yer almayacaksa birbirlerine veya avukatlarına vekalet vermesi gerekiyor.
Paylı veya el birliği ile mülkiyet fark etmeksizin hisseli tapu sahiplerinin yapı kayıt belgesi alabilmesi hissedarların tamamının muvafakati ile mümkündür.
Arsa Hisse Devrinde Miras Payı
Arsa hisse devri sözleşmesi iştirak ile ilgili duruma bağlı olarak mirasçılarla ve mirasçı olmayan üçüncü şahış kişilerle yapılabilir. Mirasçıların dışında bir kişiye yapılacak olan satışlar, iştirakin feshi işlemi yapılmadan mirasçıların tümünün katılımıyla yapılabilmesi mümkündür.
Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Hisseli tapu alırken neye dikkat edilmeli? Hisseli satışlarda tapu üzerinde hissesi olan tüm hissedarların satış günü orada bulunması gerekir. Gelemeyecek olan hissedarlar diğer hissedarlara veya bir vekile vekaletname vermek zorundadır. Hissedarlardan biri dahi satış işlemini onaylamazsa, tapu iptal davası açabilir.
Özellikle miras sonucunda, bir gayrimenkulün birden fazla mirasçısı olması durumunda, bu mülke "ortak mülkiyet" veya "hisseli tapu" denir. Ancak hisseli tapunun bir dezavantajı vardır: bir hissedarın borçları nedeniyle tapu üzerine haciz konulabilmesi.
Hisseli tapu taşınmaz mal ve gayrimenkul üzerinde hak sahibi kişilerin ve kaç kişi olduklarını gösteren sayının olduğu tapu türüdür Taşınmaz sadece bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait yapıda olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri