Histerik nevrozlar günümüzde konversiyon bozukluğu, disosiyatif bozukluk ve
Histeri, hastalarda ani, sinirsel, nevrotik bir hastalık olarak bilinir.
Histerik kişi, olayları abartılı yaşayan, abartılı duygular ve davranımlar gösterebilen, diğerlerinden kolay etkilenen, bağımlı, telkine yatkın, benmerkezcil, sevgi ve ilgi ihtiyacı fazla ve çocuksu özelliklere sahip olan kişilik tipidir. Histerinin son dönemlerde histriyonik olarak da ifade edildiğini görmekteyiz.
Türk Dil Kurumu'na(TDK) göre “sinirsel” olarak tanımlanan nevrotik ya da nevrotik bozukluk, kaygı, olumsuzluk, karamsarlık, huzursuzluk, depresif ruh hali ve kendinden şüphe duymaya neden olan duygu durum bozukluğudur.
Histerik ne demek? Histerik, olayları ve duyguları abartılı yaşayan, yaşadıklarını sürekli dramatize eden, yapmacık davranan ve çevresinin ilgi odağı olmaya çalışan kişiler için kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Histerik nevroz psikoterapi ile tedavi edilir. Bu tedavi türleri arasında psikanaliz, bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi ve sanat terapisi gibi seçenekler yer alır. İlaç tedavisi de semptomları kontrol altına almak ve tedaviye yardımcı olmak için kullanılır.
Uzmanlara göre bu bozukluk dışadönüklük ve duygusallık özelliklerinin aşırılığından dolayı gelişir. Dışadönüklük özelliğinin aşırıya gitmesi histrionik bozukluk gösteren kişilerde heyecan arama ve gerginlik gibi duygulara yol açar. Duygusallık ise histrionik kişilerde depresyon ve içe kapanma şeklinde ortaya çıkar.
Nevrozlar organik bir sebebe bağlı olmaksızın, doğrudan doğruya çevreden gelen olumsuz tesirler sonucu kişide ruhi çatışmaların ve düşünce bozukluklarının ortaya çıkması halidir. Nörotik (nevrozlu) kişi, çevresi ve bazı uyumsuzlukları olmakla birlikte, gerçek hayattan kopmuş değildir.
Psikoloji biliminde nevroz
Bireyin anormal davranış göstermesine: bedensel ve psikolojik ihtiyaçların giderilememesi, zorlanma ve stres, bireyin psikolojik yapısındaki içsel çatışmalar, gelişim bozuklukları, çeşitli bedensel ve kalıtımsal hastalıklar ile aşırı kaygı gibi nedenler sebebiyet vermektedir.
Histerik kişi psikolojik olarak içinde bulunduğu zorlu duruma karşılık fiziksel tepkiler verir bu verilen bu tepkilere de histriyonik hareketler denir. Temel fark şudur histerik kişi baş etmekte zorlandığı durumlara karşı bir savunma mekanizması gibi bu yapısını kullanır.
Histrionik kişilik bozukluğu Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından genellikle yetişkinliğin ilk dönemlerinde başlayan, aşırı duygusallık ve dikkat çekmek, çevresi tarafından onay arama ihtiyacının yüksekliği ile kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
KONVERSİYON BOZUKLUĞU (HİSTERİ)
Konversiyon bozukluğunda, eski adıyla histeri, aniden görme kaybı ya da felç gibi duyusal veya motor belirtiler görülmektedir. Bu türden belirtiler nörolojik bir durumu düşündürse de organlar ve sinir sisteminde fizyolojik herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir.
Psikonevroz veya diğer bir adıyla nevroz, psikolojik rahatsızlıklar arasında yaygın görülen bir durumdur. Kişinin gerçeklik algısında bozulmalar olmadığı; endişe, anksiyete, hastalıklı korkular, saplantılı düşünceler, depresyon ya da takıntılı davranışlar gibi duygularla iç içe olduğu durumlardır.
Tedavi Yaklaşımları: Nevrotik bozukluklar genellikle psikoterapi ve bazen anksiyete, depresyon veya diğer belirtileri hafifletmek için ilaç tedavisi kullanılarak tedavi edilir.
Nevroz genel olarak nevrotik bozukluğun hafif bir türü olarak görülür. Hafif nevrotik davranışlar arasında fobi olarak adlandırılan mantıksız korkulara tepki vermek veya belli durumlarda kaygılı hale gelmek bulunuyor. Bu tip bir nevroza sahip olan insanlar bu fobi ve anksiyeteleri ile başa çıkabilirler.
Nevroz Türleri Nelerdir? Bunaltı, Fobik, Histerik, Depresif ve Obsesif Nevroz türleridir. Bunaltı Nevrozu; kaygının kişide bıraktığı fiziksel etkilerdir.
Nevrotik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler sahip oldukları güvensizlik ve kaygı durumundan kurtulamaz. Örnek vermek gerekirse bir örümcek korkusu olan nevrotik bir kişi etrafında örümcek olmasa dahi sürekli örümcekle karşılaşabileceğini düşünerek sürekli kaygı gütmektedir.
Depresyon ve anksiyete toplumda ve birinci basamak uygulamalarında en sık olarak karşılaşılan ruhsal sorunlardır. Yakın zamana kadar bu hastalıklar "depresyon" ve anksiyete bozuklukları ise "nevroz" adı altında anılmıştır.
Nevrotiklik, kişide kaygı, duygu durumu bozuklukları durumlarına neden olan ruhsal bir durumdur. Hemen hemen herkeste görülen bu durum bazı kişilerde süreklilik arz eder. Kişi sürekli olarak kaygı bozukluğu ve duygu durumu bozukluğu yaşar bu durum hayatını etkiler ve yaşam kalitesini düşürür.
Freud'a (1924a) göre hem nevrozun hem de psikozun çıkış noktası; dış gerçekliğin yarattığı hüsran ve engellenme duygusudur. Nevrozda dış gerçeklik kabul edilirken psikozda alt benliğin hakimiyeti altında olan benlik, yatırımını dış gerçeklikten çeker.
Freud'a göre, travmatik nevroz, kişinin yaşadığı olayın etkisiyle çocukluk döneminde çözümlenmemiş ruhsal karmaşaların yeniden alevlenmesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle, çocukluğun erken dönemlerini sağlıklı bir şekilde aşabilmiş kişiler söz konusu rahatsızlığa daha az yatkınlık gösteriyor.
Diğerlerine karşı güven sorunu, Dikkatsiz araba sürme, aşırı ve mantıksız para harcama, madde kullanımı, çok fazla yemek yeme, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama gibi tehlikeli ve dürtüsel hareketler, Birkaç saat ile birkaç gün arasında süren ani ve yoğun duygudurum değişimleridir.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Semptomları arasında bozulmuş sosyal ilişkiler, dürtüsellilk, güvensizlik, duygusal dengesizlik ve değersizlik bulunan borderline kişilik bozukluğu belirtileri şöyle sıralanabilir: Terk edilme korkusuna bağlı aşırı önlem almaya yönelme. Öz kimlikte hızlı değişimler. Paranoyaya kapılıp, gerçeklikten kopma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri