Histrinoik kişilik bozukluğu yaygın rastlanan bir psikolojik bozukluktur. Kişinin ben merkezli oluşu, olayları aşırı abartma isteği, ilginin sürekli üstünde olma talebi, insanlarla kurduğu ilişkilerde yüzeysellik, duygu durumunda dengesizlik ve düzenden kaçma isteği gibi semptomlarla karakterize bir bozukluğudur.
Histrionik kişilik bozukluğu hastalığı olan kişiler aşırı duygusal ve yapmacık davranmakla birlikte çevresinden sürekli ilgi görme ve onay alma ihtiyacı hissettiği için fikirlerini ve konuşmalarını dramatize etmekten çekinmez.
Büyük değişmeler gösteren, çok güçlü bir duygusal bağımlılık, teşhirciliğe ve mitomaniye (hastalık derecesinde yalan söyleme eğilimi) açık bir eğilimle kendini belli eden histerik bir kişilikten söz edilebilir.
Histrionik kişilik bozukluğu Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından genellikle yetişkinliğin ilk dönemlerinde başlayan, aşırı duygusallık ve dikkat çekmek, çevresi tarafından onay arama ihtiyacının yüksekliği ile kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Bipolar bozukluk, yüksek duygu durum ve düşük duygu durum arasında geçişlerin olduğu bir rahatsızlıktır. Borderline kişilik yapısı ise istikrarsız duygusal durumlar, ilişkiler ve benlik algısındaki değişimler gibi belirtilere sahip sürekli bir kişilik yapısıdır.
Erişkinlikte başlayan ve değişik bağlamlarda ortaya çıkan, yakın ilişkilerde birden bir rahatsızlık duyma ve yakın ilişkiye girme yeterliliğinin düşük olması ile kendini gösteren toplumsal ve kişilerarası eksikliklerin yanı sıra bilişsel ve algısal çarpıtmalar ve sıra dışı davranışlar gösteren bir tablodur.
Histerik tedavisinde terapi, sabır ve kararlılık gerektiren bir süreçtir ve histrionik kişilik bozukluğu olan kişilerin tedaviye bağlılığı zaman zaman zor olabilir. Ancak, uygun tedavi ile, semptomları kontrol altına almak ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek mümkündür.
Bir tür güç mücadelesi olarak tanımlanabilecek bu bilinçdışı durum histrionik davranış bozukluğudur. Histrionik kişilik bozukluğu genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar vardır. Uzmanlara göre bu bozukluk dışadönüklük ve duygusallık özelliklerinin aşırılığından dolayı gelişir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu DSM-5'e göre; aşırı dikkat çekme ve onaylanma isteği ile uygunsuz ve baştan çıkarıcı davranışlar sergilenen bir kişilik bozukluğu türüdür. Dramatik kişilik bozuklukları (B Kümesi) sınıfında yer alır.
Histerik Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalıdır? - Kendinizi koruyabileceğiniz sınırlar oluşturun. Sürekli ilgi bekleyen biriyle birlikte olsanız da sürekli ilgi göstermeniz mümkün değildir. Bu aşamada bir sınır çizmek ve karşı tarafı bu konuda uyarmak etkili olabilir.
Histriyonik kişilik bozukluğunda kişinin aşırı duygusallık ve ilgilenme arayışı yüksektir. Bir ortamda ilgi görememekten çok rahatsız olurlar. Bu yüzden sürekli ilgiyi üzerlerine çekmek için her yolu denerler. Bu kişilerin en belirgin özellikleri baştan çıkarıcı ve çekici olmalarıdır.
Histrionik kişilik bozukluğunun tedavisi için FDA onaylı ilaçlar bulunmamakla birlikte, afektif düzensizlik antidepresanlar, duygudurum düzenleyiciler ve antipsikotikler ile tedavi edilebilir. Etkili olduğu kanıtlanmış antidepresanlar arasında desipramin, fluoksetin, amitriptilin ve fluvoksamin bulunur.
Bireyin gerçekliği yenememesi ve bu durumdan kaynaklı çatışmayı çözümleme ihtiyacından doğan histeri, psikolojik rahatsızlıklar arasında en sinsi ilerleyen bir rahatsızlıktır. Hareket bozuklukları, hafıza kaybı ve ani duygu değişimi ile kendini gösteren bu bozukluk, neredeyse hastanın hayatını kabusa çevirir.
Güzel aldırmazlık hali bulunması ve organik patoloji saptanmaması durumunda Konversiyon tanısı kolaydır. Fakat bazı hastalar çok karışık tablolarla gelebilir. Hipnoz çoğu hastada tanı ve tedavide çok yardımcıdır.
Çünkü ilgiyi ne için istediğimizi ve neye ilgi göstermek istediğimizi tam olarak bilmiyoruz. Kendimizde ve kendimiz dışında neyin ilgiye muhtaç olduğu ve aradığımız ilgiyi bulduğumuzda bunun ne gibi sonuçlar doğurmasını umduğumuz konusunun net olmaması nedeniyle dikkati, ilgiyi talep ederiz.
Histerik kişi psikolojik olarak içinde bulunduğu zorlu duruma karşılık fiziksel tepkiler verir bu verilen bu tepkilere de histriyonik hareketler denir. Temel fark şudur histerik kişi baş etmekte zorlandığı durumlara karşı bir savunma mekanizması gibi bu yapısını kullanır.
Saflık ile güvensizlik, açgözlülük ile kanaatkarlık, utangaçlık ile gösterimcilik, çekingenlik ile kibir gibi çelişen karakter özellikleri. Gelecekteki rollerine hazırlıksız olma, geçmişine kayıtsız kalma gibi zamansal kopukluk. İçtenlikten yoksun olup başkalarının davranış, ifade, düşünce ve yaşam tarzını taklit etme.
Kişi, odak noktası olmadığı ortamlarda kendini rahatsız hisseder; başkalarıyla iletişimi baştan çıkarıcı, provoke edici, en azından flörtöz unsurlarla doludur; sık değişen, sığ duygular içindedir; dikkati kendine çekmek üzere fiziki görünümünü öne çıkarır.
Histerik kişi, olayları abartılı yaşayan, abartılı duygular ve davranımlar gösterebilen, diğerlerinden kolay etkilenen, bağımlı, telkine yatkın, benmerkezcil, sevgi ve ilgi ihtiyacı fazla ve çocuksu özelliklere sahip olan kişilik tipidir.
Kişilik Bozukluklarının Türleri: 10 farklı kişilik bozukluğu türü tanımlanmıştır: Paranoid KB, şizoid KB, şizotipal KB, antisosyal KB, sınırda (borderline) KB, histrionik KB, narsisistik KB, kaçıngan KB, bağımlı KB, obsesif kompulsif KB.
Paranoid-şizoid konumun temel kaygısı, kendini yok etme (intihar) ve yıkıcı dürtülerine dair duyumsadığı kaygısıdır.
Sadistik kişiler diğerlerini aşağılama ve kötüleme eğilimindedirler. Başkalarındaki zayıflık ve kusurları çok iyi görürler ve onları ustalıkla ifşa ederler. Karşısındakinin hassas ve kırılgan noktalarını sezgisel olarak iyi bilirler. Bu güçlerini acımasızca eleştirel ve aşağılayıcı tarzda kullanırlar.
Şizoid kişilik bozukluğu, çok yaygın rastlanmayan kişilik bozukluğu türlerinden biridir. Şizoid kişilik bozukluğu olan bireyler, sosyal ilişkilerden zevk alamama, duygusal soğukluk, duygusal ifadelerin sınırlı olması ve sosyal izolasyon gibi belirtiler gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri