Alp, Maşat Höyük'te Keşfedilen Çivi Yazılı Hitit Tabletleri, VIII.
Hitit İmparatorluğu'nun başkenti Hattuşa, Ankara'nın yaklaşık 170 kilometre doğusunda, Anadolu Yaylasında, Çorum ilinin Boğazkale ilçesi (eski adıyla Boğazköy) yakınlarında yerleşiktir. Hattuşa ve bitişiğindeki Yazılıkaya tapınağı, kültür anıtları olarak 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.
Anadolu'da hüküm sürmüş Hitit İmparatorluğu'nun "kutsal evlilik", "bayram", "büyü" gibi ritüellerini anlatan 3 bin 500 yıllık 4 tablet, İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.
İstanbul #2461 (ayrıca Ni 2461, L.2461), en eski aşk şiirini içerdiğine inanılan eski bir Sümer çivi yazısı tabletidir. İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesinde (Mezopotamya Salonu) sergilenmektedir.
Hitit çivi yazısı, Hitit dilini yazmakta kullanılan çivi yazısıdır. Millattan önce 2. bin yıldan kalma çivi yazısı ile yazılmış Hititçe metinler, kil tabletler halinde korunmuştur. Bir tablet üzerinde Hitit çivi yazısı. Hititliler tarafından kullanılan çivi yazısı, büyük ölçüde Eski Asur medeniyetinden alınmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Hititlerin Anadolu'ya kuzey Karadeniz üzerinden veya kuzeydoğudan, Kafkaslar üzerinden geldikleri ve Kızılırmak kavisinin kuzey kesimine yerleşmiş oldukları değerlendirilmektedir.
Kayseri ve çevresinde araştırmalarda bulunan eserler Kayseri Arkeoloji Müzesi Hitit Çağı bölümünde sergilenmektedir. Bu eserler Hititler'in dini, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatları hakkında bilgi vermektedir.
Sümer şehri, Mezopotamya'nın güney ucunda, Dicle ve Fırat nehirleri arasında, sonradan Babil olmuş, günümüzde de Irak'ın Bağdat şehrinden Basra Körfezi'ne kadar olan bölgede idi. Sümer şehri, Sümerlerden önce yaşamış ve Sümerce konuşmayan ve Sami olmayan bir halk tarafından, MÖ 4000-2350 yılları arasında kurulmuştur.
Eski Mezopotamya'nın en iyi bilinen ve sevilen destanı olan Gılgamış Destanı, Fransız assiryolog Jean Bottéro tarafindan, Ninive'de bulunmuş tabletlerden çevrilerek, şiir halinde 1992'de Fransa'da yayınlanmıştır.
Gılgamış Destanı'nın günümüze gelen en eksiksiz hâli MÖ 7. yüzyıla ait on iki kil tablete yazıya geçirilmiştir ve Asur başkenti Ninova'daki Asurbanipal Kütüphanesi'nde bulunmuştur. Destan, birçok parçasının kayboluşu ya da tahrip edilişiyle bölük pörçük hâlde günümüze kadar ulaşmıştır.
3800 yıllık Sümer dönemi tabletinde tarihin ilk tüketici şikayeti mektubu.
Dil, Çek bilim insanı Bedřich Hrozný'nin çalışmaları sonunda çözümlenmiş, kendisi 1917'de ilk Hitit gramerini yayınlamıştır.
VE TABLET HIRSIZLIĞI...
Assur İmparatorluğu'nun M.Ö. 668-627 yılları arasında hüküm süren son önemli kralı Assurbanipal'ın yaklaşık 25 bin tabletten oluşan ünlü kütüphanesi 19. Yüzyılda İngiliz arkeologlar tarafından keşfedilir. Tabletler Yakın Doğu kültür tarihinin hem edebi hem de siyasi metinlerini içermektedir.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı.
Şehir surunun en güney ucunda ve kentin en yüksek noktasında bastion ile sfenksli kapı yer almaktadır. Diğer dört kapıdan güney surunun doğu ve batı ucunda karşılıklı Kral Kapısı ve Aslanlı Kapı yer almaktadır.
Bir dönem Anadolu coğrafyasının tek hakimi olan Hititler, Kayseri il sınırlarında pek çok tarihi mekanda antik dönemi aydınlatan önemli eserler bırakmışlardır.
Gılgamış miti ismiyle dahi uygar insanın en eski öyküsü tanımını hak eder. Bu kitap, yaşamın gerçekliği olan ölümden kaçış yolunu tekrar ölüme bağlayan farkındalığın trajik bir şekilde sonlanışının öyküsünü ele alır.
Standart Babilce yorumu olarak da anılan en güncel Akadca yorumu, on iki tabletten oluşur ve MÖ 1300 ile MÖ 1000 yılları arasında yaşadığı düşünülen Sîn-lēqi-unninni tarafından düzenlenmiştir.
Uruk, antik bir Sümer şehridir. Günümüzde Tel el-Varka adıyla bilinir. Kent, Fırat Nehri'nin bugünkü yatağının doğusunda, nehrin eskiden kurumuş bir kanalının üzerinde bulunmaktadır. Bugünkü Irak'ta Al Mutanna ilinin başkenti Samava'nın 30 km doğusuna denk gelir.
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
Sumerlilerin Türk olduklarına dair bazı tezler ortaya atılmıştır. Bu tez tarih, kültür, dil, gelenek-görenek, defin adetleri, vb. olarak onaylanabilir. Orta Asya'dan Mezopotamya'ya göç eden Sumerliler konar-göçer Türk kavimlerine bir örnektir.
Sümerler'in ve Mezopotamya'nın başkenti sayılan Urum kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) listesine girdi | By Rudaw Türkçe | Facebook.
Anadolu'da yaşayan halkları bünyesinde toplayarak büyük bir merkezi imparatorluk kurmayı başarmış olan Hitit İmparatorluğu başkenti Hattuşaş'tır. Bugün Çorum ilinin sınırları içinde yer alan Hattuşaş; Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.
Hititler, MÖ 1600'lü yıllarda Anadolu'ya yerleşerek, Hattuşaş'ta bir imparatorluk kuran ve kökenleri Hint-Avrupa ailesine dayanan bir topluluktur. Hitit İmparatorluğu, MÖ 1300'lerin ortalarında en geniş sınırlarına ulaşarak, yukarı Mezopotamya'dan Doğu Akdeniz ülkelerine kadar yayılmıştır.
Hititlerin bilinen en büyük kaya anıtıdır. Kutsal alan, tapınak benzeri bir bina ve ana kayaya oyulmuş iki açıkhava odasından oluşur. Yazılıkaya kutsal alanı her ilkbaharda yeni yılın gelişinin kutlandığı bir yer olarak hizmet verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri