Anadolu topraklarında ilk siyasi birliği sağlayan devlet Hititlerdir. Hititlerin özelliklerinden biri siyasi yönetim biçimi olarak meşrutiyeti kabul etmiş olmalarıdır. Hititler meşruti yönetim anlayışını geliştirmiştirler. Çok tanrılı inanca sahip olan Hititlerin kraliçesine 'Tavananna' adı verilirdi.
- Hititler'in çok tanrılı bir din anlayışına sahip olmuşlardır. - Hititler, sanat açısından da oldukça gelişmiş olan bir medeniyettir. Öyle ki, kayaları düzleştirmek suretiyle tanrı kabartmaları yapmışlardır. - Hititlerde Kral hem başkomutan, hem baş yargıç hem de başrahip yetkileri olan bir kimseydi.
Hititler, MÖ 1600'lü yıllarda Anadolu'ya yerleşerek, Hattuşaş'ta bir imparatorluk kuran ve kökenleri Hint-Avrupa ailesine dayanan bir topluluktur. Hitit İmparatorluğu, MÖ 1300'lerin ortalarında en geniş sınırlarına ulaşarak, yukarı Mezopotamya'dan Doğu Akdeniz ülkelerine kadar yayılmıştır.
Hititler, tarihte Anadolu'da hüküm sürmüş bir devlettir. Hint-Avrupa dil ailesi'ne dahil bir dil konuştukları için Hint-Avrupa kökenli bir topluluk olduğu kabul edilmektedir. M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu'ya göç ederek yerli Hatti Beylikleri üzerinde hakimiyet kurdukları bilinmektedir.
Luvi hiyeroglifi, Anadolulu bir kökene dayanır ve Hititlerin yarattığı bir yazı sistemidir.
İlgili 40 soru bulundu
* Hitit Devleti Eski Yakındoğu Devletleri'nin çoğunda olduğu gibi Teokratik bir Monarşi ile yönetilmekteydi.
Tarihteki en eski medeni hukuk, ilk aile hukuku, özel tımar ordu sistemi, Anadolu'da ilk tarih yazıcılığı, tarihin en eski barış anlaşması gibi ilginç ilkeleri olan bu uygarlık aynı zamanda bilinen ilk yemek ve şarap uygarlığı olarak da tanımlanabilir.
CEVAP: HATTUŞAŞ
Hititlerin ilk başkenti, aynı zamanda ilk şehride olan Neşa yada Kaniş'dir (Kültepe). Hititlerin daha sonraki başkenti ise bizim Boğazköy olarak bildiğimiz bu günkü Çorum ilinin sınırları içerisinde yer alan Hattuşaş'dır.
Özet: Anadolu coğrafyasındaki çeşitli kültürleri ilk defa bir çatı altında toplayan devlet olarak tarihe geçen Hititlerin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmaktaydı.
Hitit mitolojisi, Mezopotamya kaynaklarından esinlenmiş olmakla beraber, Hatti ve Hurri etkisinde de kalmıştır. Hititler, ele geçirdikleri bölgelerde tapınılan tanrı ve tanrıçalara gösterdikleri saygıdan ve onları yerel ölçekte de olsa tanımalarından dolayı "Bin Tanrılı Halk" adını almıştır.
Hurriler veya Hurri Devleti, MÖ 3. binyıldan itibaren, Sümer, Akkad, Hitit, Ugarit ve Mısır kaynaklarında hakkında bilgiler bulunan, Mezopotamya ve Yukarı Dicle bölgelerinde hüküm süren, konuştukları dil itibarıyla (Hurrice) Asya kökenli olduğunu kabul edilen ve MÖ 7. yüzyıla kadar varlığını sürdüren devlet.
Hitit kralları Anallarda, yaptıkları bütün savaş, barış vb. faaliyetlerini tarafsız bir şekilde anlatmışlardır. Bir nevi Hititlerin tanrılara hesap vermek için yazdıkları günlüğün ismidir. Anallar tanrılara hesap vermek amacıyla yazıldıkları için güvenilir bir kaynak olarak kabul edilir.
Hitit Devleti'nin ekonomisi, ülkenin koşulları gereği tarıma dayalı idi. Sıradan vatandaşın gündelik yaşamı da toprağın işlenmesi üzerine konumlanmıştır. Metinlerden isimleri tespit edildiği üzere öncelikle, tahıl, arpa, buğday gibi hububatlar ve bir takım baklagiller yetiştirilmekteydi28.
Hititlerin bilinen en büyük kaya anıtıdır. Kutsal alan, tapınak benzeri bir bina ve ana kayaya oyulmuş iki açıkhava odasından oluşur. Yazılıkaya kutsal alanı her ilkbaharda yeni yılın gelişinin kutlandığı bir yer olarak hizmet verdi.
Toprakları, Fırtına Tanrısının yeryüzündeki temsilcisi olarak idare etmektedir. Bolluğu, bereketi, üremeyi temsil eden ana tanrıça, Hititlerde Kubaba olarak adlandırılır.
I. Hattuşili (MÖ 1650-1620) Hitit Krallığı'nın kurucusu olarak kabul edilmektedir. I. Hattuşili bugün Boğazköy/Boğazkale (Çorum) olarak adlandırılan Hattuşa 'da Hitit Krallığı'nı kurmuştur (Kaya, 2017: 117, 137) I.
Güneş kursu, Hitit uygarlığı ve sanatının simgesi sayılan bir nesnedir. Güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur.
Hitit ekonomisi, dönemin bütün ekonomileri gibi üç sacayağına dayanıyordu: Tarım, sanayi (zanaat) ve ticaret. Bu üçlüye ek olarak Hititler bağlı devletlerden haraç alıyor ve savaş ganimeti elde ediyorlardı.
Araştırmacıları tarafından cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de Hititler Türk mü sorusudur. Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır.
Hitit devletinin kurucusu kimi kaynaklarda I. Hattuşili olarak belirtiliyor olsa da Telipinu fermanında aktarıldığı üzere, bir önceki kral Labarna'nın zamanında Anadolu'nun çeşitli bölgelerinin fethedildiği anlaşılmaktadır.
Buna göre ilk hükümdar çiftinin Hattice adı T/Labarna ve Tavananna, M.Ö. 15. Yüzyıldan itibaren Hitit kral çiftinin ünvanı olmuştur(7). Hitit'lerin dilinde ise Tabarna-"Egemen Kral", Tavananna-"Egemen Kraliçe" anlamlarına geliyordu.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı.
Hititçe veya Hitit dili (Hititçe: 𒉈𒅆𒇷; nešili veya nešaumnili), Tunç Çağı'nda Anadolu'da yaşamış Hititlerin veya dillerinde kendilerine verdikleri isimleri ile Neşalıların konuşmuş olduğu, Hint-Avrupa dillerinin Anadolu alt grubuna ait bir ölü dil.
Tavananna devlet işlerinde etkindi; öyle ki adı kraliyet mühründe bile bulunmakta, antlaşmalar ve devlet yazışmalarında kralın adının yanında yer almaktaydı. Savaş veya yolculuk gibi durumlardan meydana gelen kralın yokluğunda krala vekalet eder, yetkilerini üstüne alırdı.
Hitit kralları, diplomasinin de başında yer almaktaydı. Diplomasinin amacı, yazılı antlaşmalar yoluyla devletlerarası ilişkileri düzenlemek, kralı, evlilikler yoluyla müttefiklik veya vassallık sağlamak, karşılıklı askeri yardım ve işbirliğini gerçekleştirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri