Köşe birleştirmelerin dışında kalan birleştirmelerde özellikle kalın parçalarda kaynak esnasında ergimiş elektrotun dolduracağı “kaynak ağzı“ denilen boşluk açılır. Bu boşluk boyunca veya köşe boyunca yapılan kaynağa dikiş denir.
Kaynak çekilecek alan kesitinde oluĢturulan bu değiĢiklikler, kaynak ağzı olarak adlandırıl- maktadır. Kaynak ağzı açılmasında temel neden, kaynak bağlantısının kesit boyuna gereken derinlikte iĢleyebilmesi olarak belirlenmektedir.
Kaynak ağızlı boru bağlantı parçalarının uçlarına ürünün üretim standardına uygun şekilde eğim verilir. Bu eğim kaynak sırasında bağlantı parçasının herhangi bir hazırlık işleminden geçmeden tam nüfuzlu kaynatılmasını sağlar.
Borular; Su ve Gaz Borularında tercih edilen kaynak ağzı uçlarına yapılan bu uygulama boruların birbirine eklenmesinde daha verimli ve daha yüksek kalitede kaynak yapılmasına olanak sağlar.
Kesilen yüzeylere yapışmış oksit kabuklarını çekiç veya tel fırça ile koparmak kâfidir. Aksi halde kesme ameliyesinin taşla bitirilmesi gerekir. - Kaynak ağızları soğuk olarak da taşla, kesici plastik daire (dişsiz) testere ile ve sırf kaynak ağızlarını açmak için imal edilmiş özel frezelerle açılır.
İlgili 36 soru bulundu
Boru kaynak ağzı açma, boru birleştirmenin kaynağa hazırlık sürecinde en önemli adımdır. Eğimli borunun kalitesi, kaynağın kalitesini doğrudan etkiler. Kaynak dışında, estetik ve güvenlik nedenleriyle kesilen boru uçlarında çapak almak için de boruya eğim verilebilir.
Isı ve basıncın ayrı ayrı ya da birlikte kullanılması yoluyla parçaların birleştirilmesi işlemine kaynak denir. İşlem sırasında erime sıcaklığı, birleştirilmek istenilen parçaların erime sıcaklığı ile aynı ya da benzer olan parçalardan yararlanılarak birleştirme yapılmaktadır.
1.5.1.
Et kalınlıkları 4 mm'den büyük borulara, nüfuziyetin artırılması amacıyla kaynak ağzı açılır.
Boru ağzı açma, bir borunun veya profilin ucunun kenarı arasında oluşan bir açıdır. Boru ucu belirli bir açıyla oluşturulduğunda, buna eğimli uç denir. Boru ağzı açma, boru birleştirmenin kaynak hazırlama sürecinde önemli bir adımdır.
Dil Türleri. TDK'de “Kendisinden başka diller veya lehçeler türemiş olan dil.” olarak tanımlanan ana dil, “temel dil, kaynak dil, ortak dil” olarak da adlandırılmaktadır.
Kaynak, tarihî bilgi veren malzemedir. İnsanın söylediği veya yazdığı, ya-hud îmâl ettiği herşey onun hakkında bilgi verebilir.
iki metal veya yapay parçayı ısı yoluyla birleştirmek.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
Kaynak kırılması, uygun olmayan bir kaynaktan, şerit testere çarkında çok fazla gerilim olmasından veya hatta böyle bir kırılmaya yatkın kötü kaliteli bir bıçaktan kaynaklanır. Testere bıçağı kaynakta kırılmıyorsa, bıçağın bükülmesi gibi erken aşınmaya neden olacak başka faktörler de var demektir.
Kaynak belirtme, araştırmacının görüşlerinin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu ve/veya karşıt görüşleri de göz önüne aldığını gösterir. Böylece yapılan çalışmanın güvenirliği artar, ayrıca bilginin doğruluğu ve tarafsızlığı açısından okuyucuya denetim olanağı sağlanmış olur.
Diğer yandan kalın parçaların kay-nak eklerinin istenen sağlamlıkta olabilmesi için birleşecek kenarlara kaynak ağzı açılır. belirlenmektedir. Buradan yola çıkarak 8 mm'den daha kalın iş parçalarında, kaynak metalinin derinlere kadar işlenmesi isteniyorsa kaynak ağzı açma zorunluluğu vardır.
Kalınlığı 16 mm veya daha ince elemanlar içinde teşkil edilen dairesel ve oval dolgu kaynakların kalınlıkları, eleman kalınlıklarına eşit alınacaktır. Kalınlığı 16 mm'yi aşan elemanlarda, kaynak kalınlığı en az eleman kalınlığının yarısı kadar alınacaktır; ancak bu değer 16 mm'den da az olamaz.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Köşe kaynak uzunluğu, uygulanan kaynak uzunluğundan kaynak başlangıç ve bitiş noktalarının her biri için kaynak kalınlığı, a, kadar uzunlukta krater kaybı çıkarılarak hesaplanabilir.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Kaynak bağlantısı, aynı özelliğe sahip iki parçanın biribiriyle birleştirilmesidir. Bu bağlantıya malzeme bağlantısıda denilir. Birleşme ya ek malzemeli veya ek malzemesiz, ısı veya basınç veyahut her ikisininde etkisi altında olur. Kaynak bağlantısı genelde metallerin birleştirmek için kullanılır.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Günümüzde yirmiden fazla kaynak çeşidi bulunmaktadır. Bunlar oksigaz kaynaktan lazer ışını kaynağı gibi yüksek teknolojili işlemlere kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.
Makine çıkışında eksi kutup elektroda, artı kutup kaynatılacak parçaya (şaseye) bağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri