İhtarname gönderdikten sonra, ihtarnamenin muhatabınıza tebliğ edilip edilmediğini tebligatın yapılış süresi kadar uygun bir süre geçtikten sonra noterden tebliğ şerhi alarak öğrenebilirsiniz.
Noter aracılığıyla ihtarname çektiğinizde noterden mutlaka gönderi takip numarasını almalısınız. Böylece gönderi takip numarasıyla ihtarnamenin gönderi durumunu öğrenebilirsiniz. İhtarnamenin gönderilmesinin akabinde noterden alınan tebliğ şerhi ile de ihtarnamenin muhataba ulaştığı kesinleşmiş olacaktır.
Muhakkak bildirmesi gerekir.İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ ettirmek gerekir.Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.
Tebligatı almaya yetkili kişi muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirerek tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat yine muhtara yapılır ve buna ilişkin ihtarnameyi içeren kağıt kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış sayılır.
İhtarname çekilirken sözleşmede yer alan maddeler dışında talepte bulunulmamalıdır.İhtarnamenin yasaya uygun şekilde hazırlanması gerekir. Ödeme zamanı gelmeden ihtarname çekilmemelidir. Çünkü çekilen bu ihtarname hukuken geçersizdir.
İlgili 38 soru bulundu
İhtarname ispatı ve hak kaybı olmaması için noterden ihtarname çekmek önemlidir. İhtarnamede konu hukuka uygun bir dille anlatılmalıdır; karşı tarafa itham ve iftira ve hakarette bulunulmamalıdır. İhtarnamenin geçerli olması için karşı tarafa tebliğ edilmesi gerekir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersizdir.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kira Fesih Bildirimlerinde İhtarnamenin Tebliğ Tarihi Esas Alınır.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Tebliğ işlemi usul hukukunu ilgilendiren bir hukuki işlem olması dolayısıyla, yazılı bildirim ve/veya belgelendirme unsurlarının eksikliği halinde tebliğ işlemi hukuken varlık kazanamayacaktır. Bu halde ortaya çıkan hukuki duruma tebliğ yokluğu adı verilmektedir.
Tebligat sorgulama işlemi hem PTT hem de E Devlet'in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak cep telefonunuza gönderilen 13 haneli barkod numarası ile tebligat sorgulama ve takibini yapabilirsiniz. gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin.
Noterden İş Sözleşmesinin Feshi için İhtarname çekilen işçi kaç gün geriye ve hangi kodla çıkarılır? iHBAR ÖNELİ + 6 iş günüdür ihtar süresi ve en çok 10 gün geriye doğru çıkış yapılabilir.
Kiracı 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde de ödemeyi yapmazsa mal sahibi İcra Mahkemesi'ne yapacağı başvuru ile tahliye talep edebilir. Mal sahibi ihtarname gönderdikten sonra tahliye davasını Sulh Hukuk Mahkemesi kanalıyla da talep edebilir.
İhtarnameye ilişkin hukuki tanımlama, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 98. Maddesinde ifade edilmiştir. Uygulamada birçok hakkın kullanılabilmesi adına ihtarname çekilmesi şartı aranır. Birçok hukuki olay ve işlemde süre başlangıcı, çekilen ihtarnamenin muhataba ulaşması anı olarak kabul edilir.
PTT tebligat sorgulama ve takibi, ptt.gov.tr adresi üzerinden yapılır. Bu sayede çeşitli kurumlardan size iletilen belgeleri kolayca teslim alabilirsiniz. Tebligat, hukuki geçerliliği olan işlemlere ilişkin bir belgedir. İşlemlerin muhatabı nezdinde geçerli olması için tebligatın ilgili tarafa verilmesi gerekir.
Kent Çarşı Yönetimi kararının karşıoy gerekçesinde belirtildiği gibi, kararın UYAP üzerinden görüntülenmesi, kararın tebliğ edilmesiyle aynı işlevi taşımamaktadır. Tebliğ, muhatabın resmi yollarla bilgilendirilmesi amacını taşır ve bu bilgilendirme kayıt altına alınır.
Bilgilerinin güncel olup olmadığını kontrol ediniz. Almış olduğunuz e-tebligat adresini UYAP vatandaş portalına işlemeniz birçok açıdan fayda sağlamaktadır. Bu maksatla öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/uyap-portali-vatandas-girisi sayfasına giriş yapınız. E-TEBLİGAT ADRESİ SORGULA butonuna basınız.
Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur. Gerekçeli kararın kesinleşmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bulması halinde mümkündür.
(2) Tebligatı, kıta komutanı, kurum amiri gibi en yakın üst yapar. Aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçiye tebligat MADDE 25– (1) Kendisine tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmazsa tebliğ, kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.
PTT işyerlerinde ek hizmet talep edilmeden kabul edilen tebliğ evrakının muhatabına tebliğ edilmesi aynı il dağıtım sahası içerisinde ise en geç 5 iş günü, farklı il dağıtım alanında ise en geç 7 iş günü içerisinde yerine getirilir.
Yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndererek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malik, ihtarname şartına uyduğu takdirde 6 ay içinde dava açma hakkına sahiptir.
Bu anlamda tarafınıza noterden gönderilen bir ihtarnamede örneğin ev sahibinizin kiracı olarak oturduğunuz evi tahliye etmeniz yönündeki talebi yer alıyorsa işbu ihtarnameye 7 gün içerisinde cevap vermeniz gerekmektedir. Ancak ihtarnameye cevabınızda yine noter kanalı ile bir ihtarname göndermek şeklinde olmalıdır.
Bildirimin ne kadar önce yapılacağı kanun kapsamında işçinin iş yerinde ne kadar süre çalıştığı ile yani kıdem tarihi ile belirlenmektedir. Bu süreye ihbar süresi denilmektedir. İhbar süreleri yasa kapsamında 2, 4, 6 ve 8 hafta olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri