Hattuşa'da bulunan ve yasal bir ifade olduğuna inanılan bir Hitit tableti. Hitit kanunları, imparatorluğun sosyal yapısını, adalet ve ahlak anlayışını yansıtmakta ve diğerlerinin yanı sıra saldırı, hırsızlık, cinayet, büyücülük ve boşanma gibi yaygın olarak yasaklanmış eylemleri ele almaktadır.
Hitit kanunları, kölelere de para ödeyerek özgürlüğüne kavuşabilme ve evlenme hakkı tanıyordu. Kralın, konumu nedeniyle ölüm cezalarını kaldırma yetkisi vardı; ölüm cezaları ise büyücülük ya da krala karşı gelme sonucu veriliyordu.
Anadolu topraklarında ilk siyasi birliği sağlayan devlet Hititlerdir. Hititlerin özelliklerinden biri siyasi yönetim biçimi olarak meşrutiyeti kabul etmiş olmalarıdır. Hititler meşruti yönetim anlayışını geliştirmiştirler. Çok tanrılı inanca sahip olan Hititlerin kraliçesine 'Tavananna' adı verilirdi.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
Tanrılara karşı işlenen suçlar ile krala ve hatta krallığın sembollerine karşı işlenen suçlar (siyasi ve dini otoriteye karşı gelme) mutlak ölüm ile cezalandırılmakta, üstelik bu cezaya sadece suçlu değil, suçu işleyenin yakınları da dahil (kolektif ceza) edilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Hattuşa dışındaki Osmankaya'sında bulunan Hitit mezarlığı Hititler'in ölülerini hem yakarak hem de gömerek defnettiği anlaşılmaktadır.
Aile hukukuyla ilgili olarak nişan, evlilik ve boşanma konularında kadının haklarını ve yükümlülüklerini belirten maddeler bulunmaktadır. Boşanma sırasında yalnızca erkeğin değil kadının da hakları korunmaktadır. Ayrıca işlenen cinsel suçların cezalarına da yer verilmiştir.
İlk yazılı kanun düşünülenin aksine Hammurabi Kanunları değildir. Bu kanun Hammurabi Kanunlarından yaklaşık 600 yıl kadar önce Sümerler tarafından oluşturulmuştur. M.Ö. 2375 yılında Sümerlerin Lagaş kralı olan Urukagina tarafından ilk kanun oluşturulmuştur.
1868-1876 yılları arasında hazırlanarak yürürlüğe giren Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, İslam dünyasının ilk Medeni ve Borçlar Kanunu'dur.
İsviçre Medeni Kanununun, mevcut kanunların en çağdaşı olması, Kadın -Erkek eşitliğine dayanması nedeni ile komisyon İsviçre Medeni Kanunu'nu Türkçe'ye çevirmiştir. Medeni Kanun 17 Şubat 1926′da TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Hititler, tarihte Anadolu'da hüküm sürmüş bir devlettir. Hint-Avrupa dil ailesi'ne dahil bir dil konuştukları için Hint-Avrupa kökenli bir topluluk olduğu kabul edilmektedir. M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu'ya göç ederek yerli Hatti Beylikleri üzerinde hakimiyet kurdukları bilinmektedir.
Çeşitli yönlerden kopup gelen istilacılar ve göçmenlerin yarattığı bunalımlar sonucunda Hattuşaş'ın son hükümdarı II. Şuppiluliuma'dan sonra Hitit devleti son bulmuş, böylelikle yüzyıllardır süren mevcut durum ortadan kalkmıştır.
Anadolu'da yaşayan halkları bünyesinde toplayarak büyük bir merkezi imparatorluk kurmayı başarmış olan Hitit İmparatorluğu başkenti Hattuşaş'tır. Bugün Çorum ilinin sınırları içinde yer alan Hattuşaş; Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.
* Hitit Devleti Eski Yakındoğu Devletleri'nin çoğunda olduğu gibi Teokratik bir Monarşi ile yönetilmekteydi.
Pankuş, (veya yalın haliyle panku-) Hitit devletinde bir meclis ya da kurul şeklinde çalışmış organizasyonun ismidir. Hitit dilinde "topluluk, kurul, grup" manasına geldiği gibi "tüm, bütün; hepsi, tamamı" manasıyla da kullanılır.
Tahmini olarak milattan önce 2000-1400 yılları arasında varlığını sürdü- ren Luviler, Anadolu'nun bilinen en eski halkla- rıdır. Bu dönemdeki hâkim dil Luvi dili ve uygar- lık Luvi Uygarlığı olarak tanımlanmıştır (2).
Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye (Osmanlıca: مجلۀ احكام عدلیە) veya kısaca Mecelle, 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenen İslami özel hukuk (medeni hukuk) kuralları kodeksidir.
Kısaca Mecelle olarak bilinen Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki ilmî bir heyet tarafından İslam hukuku esas alınarak hazırlanmış daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukuku esaslarını ihtiva eden bir kanunnamedir.
Medeni Kanun, kanun önünde kadın erkek eşitliğini kabul ederek kadınların ve bunun sonucu toplumun önünü açan en önemli devrim yasasıdır. Medeni Kanun, kadınların eşit ve özgür bireyler olarak toplumsal ve kamusal yaşamda yerini almasının başlangıcıdır.
Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
2) Tarihte İlk yazılı hukuk kuralları Lagaş şehri kralı “Urukagina” tarafından oluşturulmuştur. (Urgakina Kanunları) Bu yazılı kanunlar "fidye ve bedel" sistemine dayanıyordu.
Suçun mağdurunu tazmin etmeye odaklanan Ur-Nammu Kanunları gibi daha önceki Sümer yasalarının aksine Hammurabi Kanunları, failin fiziksel cezasına daha fazla vurgu yapan ilk kanunlardan biridir. Her bir suç için belirli cezalar öngörmüştür ve masumiyet karinesini tesis eden ilk kanunlar arasındadır.
Hitit'lerin dilinde ise Tabarna-"Egemen Kral", Tavananna-"Egemen Kraliçe" anlamlarına geliyordu.
Tavananna, Hititlerde yaşadığı sürece kralın eşi olan kraliçeye verilen Hititçe bir unvandır. Öldüğünde Tavananna unvanı kızına ya da kralın yeni eşine geçerdi.
Anadolu'da kurulmuş en eski ve en önemli medeniyetlerden bir tanesi olan Hititler, aynı zamanda Mezopotamya medeniyetlerinden sonraki ilk kanunları hazırlayarak günümüz hukukun temellerini atmışlardır. Hitit kanunları, dönemine göre oldukça insancıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri