Brown Sendromu Bir gözün yukarı bakışında kısıtlanma bulunur, bu durum diğer gözde yukarı kayma görünümüne neden olur. Esasında sorun, bir gözün yukarı hareketinde kısıtlılık olmasıdır. Brown sendromu eğer sadece yukarı bakış sırasında kaymaya neden oluyorsa, bu durumda cerrahi tedavi yerine gözlem yapılabilmektedir.
Bunun dışında, Brown sendromu tedavisinde hakim olan görüş, mümkün olduğu kadar tutucu kalınması yönündedir. Çalışmalar %10 ile %90 arasında spontan düzelme bildirilmektedir. Hastanın binoküler görmesinin tehdit altında olmadığı olgularda hastaya spontan düzelme şansı verilmesi önerilmektedir.
Gözün yukarı doğru hareket edememesi olarak tarif edebiliriz. Brown sendromunun nedeni, üst oblik kası adı verilen ve temel olarak gözü burun ucuna bakmasını sağlayan kasın aşırı gergin olması olarak tanımlayabiliriz.
Duane sendromunda sorun gelişmeyen bir sinir olduğu için tam anlamıyla ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu nedenle ameliyat daha çok kozmetik sorun olduğunda, binoküler görmeyi (her iki gözün birlikte ve eşgüdümlü çalışması) temin etmek için ve belirgin baş pozisyonu olan hastalarda yapılır.
Göz hareketleri sadece kraniyal sinirlerin paralizisi ile değil aynı zamanda mekanik bir nedenle de sınırlanabilir. Bunlar restriktif şaşılık olarak adlandırılırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Şaşılık asla kendi kendine ve zamanla düzelmez. Bazı şaşılık tiplerinde gözlük kullanımı ile tamamen tedavi sağlanabilmektedir. Bu yüzden tedavinin ilk basamağı çocukta gözlük ihtiyacının doğru bir şekilde tespiti ve düzeltilmesidir.
Şaşılık Tedavi Edilmezse Ne Olur? Şaşılık tedavisi yapılmazsa beyin gözlerden birinin görüntüsünü baskılar ve çift görme ortaya çıkabilir. Tedavi edilmeyen şaşılıklarda stereopsis ve binoküler görme adı verilen iki gözün beraber görmesi engellenir. Buna bağlı olarak göz tembelliği de ortaya çıkabilir.
Poland -Moebius Sendromu:Doğuştan pectoral kasın kısmı yada tam yokluğu (göğüs ön duvarı kası) ,tek taraflı el anomalileri (sindaktili) ile tanımlanan ailevi geçişli olmakla birlikte nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. >Ağız ve yüz anomalileri (Donuk yüz , beslenme güçlüğü ve anormal ses ) ile birlikte görülür.
Roberts sendromu (Roberts psödotalidomid sendromu; SC Phocomelia sendromu), otosomal resesif yolla aktarılan kalıtsal bir sendromdur. Kol ve bacak kemiklerinin eksikliği nedeniyle, eller ve ayaklar gövdeye doğrudan bağlı gibidir (phocomelia; fokomeli).
Düz bakış pozisyonunda içe kayma veya tamamen normal olabilir. Duane sendromu tanısı detaylı bir göz muayenesi ile uzman bir hekim tarafından konulabilir. Buruna doğru bakma sırasında ise, kapak aralığında daralma, gözün yukarı veya aşağı kaçması görülebilir.
Kulak Tümörü Belirtileri
İşitme kaybı dengesizlik, baş dönmesi, dolgunluk hissi, ağrı, kanama, kulak akıntısı, kulak çınlamaları ve kulaktan ses gelmesi gibi belirtiler tümör belirtisidir. Kulak kepçesi çevresindeki lenf bezeleri de önemlidir.
Tırnak altında gelişen tümörlerde morarma, hassasiyet ve şişlik de görülebilir. Kulakta gelişen tümörlerde ise kulak çınlaması, işitme kaybı veya baş dönmesi olabilir. Glomus Tümörünün tanısı için fizik muayene, ultrason, MR veya tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılır.
Tırnak tümörü, tırnak plağının altında ve kenarlarında meydana gelen oluşumlara denmektedir. Özellikle tırnak matriksi denilen tırnağın ana hücrelerinin bulunduğu yerden ve tırnak plağının uzandığı tırnak yatağından kaynaklanan tümörlerdir. Tırnak tümörlerinin çoğu iyi huyludur.
4.Sinir felcinde süperior oblik adale normal fonksiyonunu gösteremez ve bir süre sonra tutulan gözde inferior oblik hiperfonksiyonu ortaya çıkar. Hastada primer pozisyonda paralizili gözde ekstorsiyon ve hipertropya görülür. Yakına bakışta genellikle vertikal kayma, uzağa bakışta ise ekstorsiyonda artma mevcuttur.
Ancak evde göz kayması testi olarak da uygulanabilir. Burundan belirli uzaklıktaki bir mesafeye kalem tutulur. Her iki göz ile de kalemin takip edilmesi istenir. Göze yaklaştırılırken gözlerden birinde kayma olması halinde göz kaymasından şüphelenilebilir.
Göz tembelliği tanısı için göz doktorunun muayenesi şarttır . Göz tembelliğinin tedavisinin 8 yaşına kadar yapılması gereklidir . 8 yaş üzerinde göz tembelliği tedavisinde başarılı sonuç almak çok zordur . Göz tembelliğinin tedavisinde dünyada en yaygın tedavi olarak kapatma tedavisi uygulanmaktadır .
DiGeorge sendromlu bebeklerde düşük kulaklar, orta hatta yüz yarıkları, küçük bir çekilme çenesi, hipertelorizm, kısa bir filtrum, gelişimsel gecikme ve doğuştan kalp rahatsızlıklarının belirtileri (örn. kalp üfürümleri, taşikardi, taşipne, beslenme sırasında nefes darlığı) vardır.
Di George sendromu mayoz bölünme esnasında gamet hücrelerinde meydana gelen bir rekombinasyon hatası sonucu 22. (yirim ikinci) kromozomdan geniş bir bölgenin silinmesi (delesyonu) yada translokasyonu (başka bir kromozoma taşınması) sonucu de novo oluşan bir genetik anomalidir.
Cushing sendromu tanısı
Cushing Sendromu, vücudunuzun yüksek düzeyde kortizol hormonuna uzun süre maruz kaldığında ortaya çıkan hormonal bir bozukluktur. Genellikle 20-50 yaş aralığındaki erişkinlerde görülür. Yüksek kan kortizolünün nedeni böbreküstü bezinin aşırı kortizol salgılamasıdır.
Poland sendromu pektoral kasın yokluğu, farklı göğüs deformiteri ve el anomalileri ile karakterize nadir bir doğumsal anomalidir. Etyolojisi kesin olarak bilinmemesine karşın, kabul gören teori erken gestasyonel dönemde subklaviyen arter ve dallarının geçici olarak kanlanmasının kesintiye uğramasıdır.
Cornelia de Lange (CDL) sendromu nadir görülen, büyüme geriliği, mental retardasyon, tipik yüz görünümü, orta hatta birleşen kalın kaşlar (synophris), dar ince aşağı dönük üst dudak, mikromeli ile karakterize bir sendromdur.
Poland sendromu genetik bir durumdur fakat bu, önceki aile bireylerinde gelişmesini gerektirmez. Eşey hücrelerde yaşanan bir mutasyon sonucu ortaya çıkabilir ve göğsün sağ, sol veya her iki tarafını etkileyebilir.
Genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan şaşılık sorununda erken tanı ve tedaviyle başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Şaşılığın erken yaşlarda tedavi edilmediğinde göz tembelliğine yol açabileceği uyarısında bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç.
Göz kayması tedavisinde lazer gibi cihazlar kullanılmaz, bu nedenle kısa süren işlemler değildir.
Ameliyatsız tedavi şansı maalesef çok az hastada uyguluyoruz. Kayma miktarı az ise prizmatik camlar ile tedavi edilebilir. Travma veya felçler nedeniyle oluşan kaymalarda iğne tedavisi ile iyi sonuçlar elde edilebiliyoruz. Gözde içe kaymanın bazı türleri gözlükle tamamen düzelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri