Hiyerarşi, bir örgütteki birimlerin ast üst ilişkisi bağlamında kademelendirilmesidir. Bu kapsamda, organizasyonun temel amacı bu hiyerarşik yapıyı oluşturmaktır.
Aşağıdan yukarıya doğru yazılı ve sözlü emirler verilerek yönetsel görevler yerine getirilir. Ayrıca aşağıdan yukarıya doğruda rapor verilerek, verilen emirler yerine getirilir. Yukarıdan aşağıya emir-komuta şeklinde işleyen bu ilişkiler sistemi, yönetsel hiyerarşi yani emir-komuta zinciri olarak ifade edilmektedir.
Kurumsal yönetim adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk olmak üzere dört temel ilke üzerine bina edilmiştir.
Literatürde- ki tartışmalar çerçevesinde, kurumsal yönetimin te- mel olarak; katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü/adillik ve stratejik vizyona sa- hip olmak üzere beş temel ilkesi olduğunu söylemek mümkündür.
Fayol'un yönetimin beş fonksiyonu “planlama, organize etme, yürütme (kumanda etme), koordine etme ve kontrol etme” yaklaşımı zamana meydana okuyarak bugünkü modern yönetimin de temelini oluşturmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Hiyerarşi ya da aşama sırası, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.
Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır. Çağdaş yönetim kuramcıları Fayol'ün gruplamasında birtakım değişiklikler yaparak, şu şekilde ele almışlardır: Plânlama, organize etme (örgütleme), yürütme, koordinasyon (eşgüdümleme), kontrol.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
“Tarafsızlık, dürüstlük, liyakat, nesnellik, saydamlık, hesap verebilirlik, adalet, eşitlik, kamu yararını gözetme, profesyonellik, tutumluluk ve etkinlik, hediye ve rüşvet almama” kamu görevlilerinin uymaları gereken ilke ve değerlerdir.
Yönetim alanı, bir yöneticinin doğrudan yönetebileceği ve denetleyebileceği ast sayısını ifade eder. doğrudan bağlanacak ast sayısını gerçekçi biçimde belirlemektir. Bu bir ilkedir, çünkü bir organizasyonda yöneticilere bağlanacak ast sayısı gelişigüzel kararlaştırılamaz.
Emir-Komuta Birliği İlkesi: Örgüt içinde bir işgörenin belirli bir iş hakkında birden fazla üstten emir almaması ilkesidir.
Denge, sistemin öğelerinin yapılandırılmış, uyumlu ilişkiler sürdürmelerinin sağlanması süreci olarak tanımlanabilir. Örgütte sistem yaklaşımı incelendiğinde sistemin parçalarının birbiriyle sürekli bir ilişkiyi, hiçbir parçanın diğer parçalara göre konumunu değiştirmeyecek biçimde koruduğunda, denge oluşur.
Sorumluluk ilkesi, yetki sahibi kişiler veya yöneticilerin, işletme faaliyetlerini, toplumun etik değerlerine, yasal düzenlemelere ve şirket içi düzenlemelere uygun olarak yürütmesi yükümlülüğünü ifade eder.
Hiyerarşi bütün dünyada kullanılan bir sınıflandırma sistemi olup en bilinen örnek ordularda yani askeriyedeki hiyerarşidir. Hiyerarşik düzen: Toplum veya kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran yani sıraya sokan sistemdir.
1.Aşama sırası. Makam sırası, derecelendirme düzeni, basamak. Hiyerarşik düzen: Bir toplum ya da kuruluşun tüm üyelerini görev, sorumluluk ve yetkilerine göre sınıflandıran, sıraya sokan sistem.
Hiyerarşik organizasyonlarda yönetim; tüm kademelerin birbiri ile bütünleşik şekilde iletişim kanallarının tamamı açık ve görünür şekilde yaptıkları icraatlar toplamı olarak tanımlanmakta, her kademe bulunduğu sınırlar içinde yine kendi kültür ve disiplinine bağlı olarak bir yönetim mekanizmasını oluşturmaktadır.
KANUNİ İDARE İLKESİ
Anayasanın 123. maddesine göre; idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır. Kamu tüzelkişiliği, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.
Emir-Komuta Birliği: Her astın sadece bir üstten emir almasını ve bir üste karşı sorumlu olmasını öngörmektedir.
İyi yönetişim, demokratik bir yönetimin kurulması için gerekli tüm ilkeleri içeren yeni bir anlayıştır. Bu ilkeler; katılımcılık, saydamlık, hesap verebi- lirlik, etkinlik, tutarlılık, adillik ve hukuka bağlılık olarak sıralanabilir.
Yönetim Faaliyetinin Beşeri Özelliği Vardır
Yönetim faaliyetinin gerçekleşmesinde temel unsur insandır. Yöneten ve yönetilen insandır.
Yönetim Fonksiyonları Nelerdir? Planlama: Amaca ulaşmak için önceden alınan kararları içerir. Bu süreçte amaca ulaşmak için gerekli bilgiler toplanır. Yönetimin birinci ve en önemli aşaması planlamadır.
Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri