Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
Tavuklar renkleri sade bir şekilde algılayabilirler. Bu durum bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Civcivler 10 metre uzağı algılayamaz ve göremezler. Yetişkin ve sağlıklı bir tavuk saatte 6 kez dışkılar.
Tavukların, yumurta üretimini desteklemek için 14 ile 16 saat aralığında aydınlatma gereklidir. Aydınlatma süresi 14 saatten daha az olursa, tavukların yumurta üretimi yavaşlayabilir ya da tamamen durabilir. Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır.
Dünyadaki tüm tavuklar, güney Asya'dan çıkan kırmızı tatarcıklardan (Gallus gallus) oluşan bir türe aittir. Tavuklar ekşiyi sevmez ve ekşi tat içeren yem ve buna benzer yiyecekleri kabul etmeyebilirler. Evcil tavukların koku alma kabiliyetleri oldukça düşüktür.
Ortalama tavuk ömrü 8 ile 10 yıl arasında olsa da ideal yumurtlama dönemi 1-2 yıl içerisinde dedir. Yaşı 2'den büyük olan tavuktan daha az verim alınmakla beraber ömrü de yumurtladığı için daha az olur.
İlgili 44 soru bulundu
Tavuklar hızlı nefes alıp vermeye başlar ve kanatlarını vücuttan uzak tutar. 38°C üzerinde özellikle yerleşim sıklığı ve nem oranı yüksek olduğunda yaşamsal tehlike olur. Eğer vücutlarındaki ısı birikimi durdurulmazsa sonuç olarak ölümler başlar. Kloaka (vücudun içi) sıcaklığı 45°C 'yi geçerse ölüm olur.
Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir. 4- Küf: Küf içeren tüm besinler tavuklara asla yedirilmemesi gereken besinlerdir.
"6 saatten az da 8 saatten fazla uyku da yeterli olabiliyor"
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
kanatlarını rahatça açamaz, zeminde oturamaz, güneş ışığını görmezler. Toprağa erişimleri olmadığından temizlenmek için metal tellere sürtünerek toprak banyosu yapmaya çalışırlar.
Tavuklar alacakaranlığı sevmez, o yüzden sabah gün doğmadan ve akşam karanlık çökmeden ışıkların açılması gerekir. Bulunduğunuz bölgeye göre, ışıkları kapatma vaktini tavukların 17 saat aydınlıkta kalabilecekleri şekilde ayarlayınız.
En yaygın problem ise taze bir su kaynağının temin edilememesidir. Bu özellikle soğuk aylarda, sular buz tuttuğunda daha çok problem olmaktadır. Hayvanların sürekli suya ulaşabilecekleri bir sistemin temin edilmesi gerekmektedir. Yetersiz enerji, protein ve kalsiyum da yumurta üretiminin düşmesine neden olmaktadır.
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
Memeli hayvanlardan çıkıp, yumurtlayan hayvanlara ulaştığımızda, adetin tamamen yok olduğu görülür. Sürüngenlerin çoğu, amfibilerin çoğu, balıkların çoğu ve kuşların hiçbiri adet görmez. Bunun sebebi, yumurtlayan hayvanların rahme ihtiyacı olmamasıdır.
Kanatlılar da tıpkı insanlar gibi stresi sevmez. Stresin kanatlı canlılarda immun sistem fonksiyonlarını yıprattığı ve kanatlı performansında düşüş şekillendirdiği bilinmektedir.
Yumurtacı İşletmelerde Verim
Yumurta tavuklarında 0-6 haftalık yaşlar civciv, 6-18. haftalar piliç, 18. ile 72. haftalar arası yumurtlama dönemi kabul edilir. Yumurtlama döneminde en önemli kayıt yumurta verimi olup, kümes kartlarından değişik şekillerde hesaplanabilir.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Bu nedenle bizlerde olduğu gibi kuşların da kulakları vardır. Kuşların iyi duyan kulakları vardır ancak bundan daha önemlisi sesleri duyma eğilimlerinin bizimkinden farklı olmasıdır. İnsanlar sesleri göreli olarak algılarken kuşların bazı şeyleri algılaması ve hatırlaması tama yakındır.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
KÜMES ALTLIĞI
Birinci kısım; kümesin tabanına yani hayvanların altına serilen odun talaşı, kuru ot, çeltik kavuzu, hızar tozu gibi bir malzemedir. İkinci kısım ise hayvanların dışkısı, dökülen telekleri ve bu malzemenin havadan, dışkıdan ve benzeri yollardan aldığı rutubettir.
Tavukların yumurtlaması için çiftleşmeleri gerekir mi? Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir. Bunu 1000 tavuk için hesaplarsanız 16 metrekare 500 tavuk için 83 metrekare, 1000 tavuk için ise 166 metre kare şeklinde düşünebilirsiniz.
100 tavuk için kaç m2 yer yeterli olur? Gezen tavukçulukta 100 tavuk için 17 m2 kapalı alan, 100 m2 açık alan yeterlidir, Organik tavukçulukta tek kümes için en fazla 500 m2 kapalı alan yapabilir ve 3.000 tavuktan fazlasını besleyemessiniz, 3.000 tavuk içinde 12.000 m2 açık alan şartı bulunmaktadır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri