Türkiye'nin en pahalı illerinin başında gelen Ordu aynı zamanda 5 bin dolar seviyelerine gerileyen kişi başı gelirle Karadeniz'in en fakir şehri. Ordu yüzde 55,87 ile Türkiye'de ocakta yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge içinde yer aldı.
Türkiye'nin en yaşanabilir şehir sıralaması geçen yıl 44 olan Ordu'nun sırası bu yıl da aynı kaldı, Ordu, 43,0 puanla 81 il arasında 44. oldu. Ünlü ekonomi dergisi Forbes'in her yıl hazırladığı “Türkiye'nin Yaşanabilir Şehirler” 2022 listesi yayınlandı.
Türkiye'nin oksijen diyarı Ordu, Karadeniz Bölgesinde, Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan bir ilimiz. Bölgenin en temiz kumu ve bölgenin en uzun kıyı şeridine sahip. Kıyı şeridinde birbirinden güzel koylar, mesire yerleri, doğal ve sağlıklı plajlar var. Çok sayıda şelale ve yaylaya ev sahipliği yapıyor.
Ordu, Karadeniz Bölgesinde, Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır.
Osmanlı döneminde, 1920 yılında, bağlı olduğu Trabzon vilayetinden ayrılmış, 4 Nisan 1920 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. 2020 yılında TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 772 mahalle bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Nefs-i Bucak adıyla neredeyse bir kaza merkezi haline gelen Bucak'ın mahalleleri şunlardır: Selimiye, Aziziye, Saray, Kirazlimanı, Taşbaşı ve Düz Mahalle. Bucak adı 1869 yılında değiştirilmiş ve Ordu adı resmi kayıtlarda kullanılmaya başlamıştır.
Ordu gece hayatını canlı tutan mekanlar arasında; Caffe's Karaoke, Bi Kahve Ordu, Black Sea Cafe Ordu, Tomur Cafe, Piyes Coffee, Bayramefendi Osmanlı Kahvecisi, Tenis Cafe Bistro, Limon Patisserie & Cafe ve Fokurtu Cafe yer almaktadır.
Özellikle yaz aylarında yoğun ilgi göre Ordu'da; birçok plaj ve beachte suya girip eğlenceli vakit geçirmek mümkündür. Ordu'nun popüler plajları arasında; Ordu Kadınlar Plajı, Çeşmeönü, Deniz Kabuğu, Mavi Dünya Plajı, Çaka Plajı ve Kumbaşı Belediye Plajı yer almaktadır.
Ordu Üniversitesi'nde Yaşam
Karadeniz Bölgesi'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu Türkiye'nin en kalabalık otuzuncu şehridir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi zenginlikleri ile öne çıkan Ordu Üniversite'sinde sosyal yaşam önemli ölçüde öğrenci kulüpleri üzerinden sürdürülmektedir.
Ordu ilinin %90 civarı bölümü Türk'dür. Geriye kalan %10'luk kısımın ise çoğu Gürcü'dür. Diğer etnik gruplar göçtür ve sayıları çok azdır.
Ordu bölgesinde yazlar ılık, nemli ve açık ve kışlar uzun, soğuk ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde 5°C ila 26°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren 0°C altında ve 29°C üzerinde olur.
Fındık denince akla Ordu, Ordu denince akla fındık gelir. Fındığın tarihçesi milattan önceki yıllara kadar gider. Antik çağdan beri bilinen bir meyvedir, hem yiyecek, hem de ilaç olarak kullanıla gelmiştir. Giresun, Ordu, Trabzon yöreleri antik çağdan bugüne fındık yetiştiren yörelerdir.
Nüfus sayısına göre Ordu'nun en kalabalık ilçesi ise Altınordu'dur.
Ordu ilindeki tarım faaliyetleri sahil şeridinde fındık, kivi ve mısır üretimi; iç kesimlerde ise hayvancılık ile tarla ürünleri ve yem bitkileri üretimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %60-75'ini; Ordu ise Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık %20-30'unu karşılamaktadır.
Kuruluşu. 6 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre kurulmuş ve ilin bütün sınırları Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir.
Ordu'daki Mavi Bayraklı Plajlarla ilgili bilgi veren Başkan Güler, “Yaptığımız çalışmalar sonrası, Altınordu ilçemizdeki Cumhuriyet Mahallesi Halk Plajı ile Kumbaşı Kumsalı Plajı'nda tekrar Mavi Bayrak almayı başardık. Cumhuriyet Mahallesi Halk Plajı, 2 bin metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde bir plaj.
Ordu Büyükşehir Belediyesinin sosyal belediyeciliğin gereği olarak 2015 yılında hizmete açtığı ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören kadınlar plajları 2018 yaz sezonunu açtı.
İklim: Ordu ilinde tipik Karadeniz iklimi hüküm sürer. Kışlar ılık yazlar ise serin geçer. Sâhilden içeriye indikçe kara iklimi görülür. Canik Dağları kuzeyden gelen soğuk kuzey rüzgârlarına set olur.
Restorasyon çalışmaları kapsamında 2011 yılında 23, 26 yılında 11, 2019 yılında 30 ev restore edildi. Restore edilen evlerin büyük çoğunluğunu 100 yıllık otantik evlerin bulunduğu Altınordu ilçesinin Taşbaşı Mahallesi'ndeki Menekşe Sokak ile Sıtkı Can Caddesi'nde gerçekleştirildi.
Ordu ilindeki Türklerin çoğunluğu Çepni'dir. Diğer Türk boylarından Türklerde bulunur ancak Çepni kültürü ağır basmaktadır. Çepnilerin bir kısmı ise Alevidir. Aslında bölgedeki Çepniler ilk başlarda Alevi idi lakin sonradan Sünnileşme olmustur.
Her işçinin günlüğü ise 4 bin 500 doları buluyor. Japonya Türkiye'den vize istemiyor. Bundan dolayı da Ordu'dan Japonya'ya gitmek isteyenler 3 aylık turist vizesi ile havayolları ile 12 saatte gidebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri