Özet: KDV Kanunu'nun 11/1-a maddesine göre, “İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler” vergiden müstesnadır.
Yabancı firmaların Türkiye'den ithal ettiği (Türkiye'nin ihraç ettiği) mal- lar dolayısıyla verilen danışmanlık, aracılık, gözetim, müşteri bulma, piyasa araştırması vb. hizmetler ise, bu mallar yurt dışında tüketileceğinden, hiz- met ihracatı kapsamında KDV'den istisna olacaktır.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca döviz karşılığı yurt dışına yapılan satışlardan KDV alınmıyor. İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır.
Hizmet ihracatı istisnası kaynaklı katma değer vergisi (KDV) iadelerinde, bedelin yurt dışından Türk lirası olarak da getirilebilmesine imkan sağlandı
1- Faturanın dili Türkçe veya İngilizce (yanında mutlaka Türkçe faturası ile birlikte) olabilir. 2- Faturalar TL veya yabancı para cinsinden kesilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Farklı ülkelere ya da yurt dışındaki firmalara yapılan hizmet satışıdır. Örneğin, Türkiye'deki bir inşaat firmasının yurt dışında bir firma ile anlaşarak bir inşaat projesini alması ve buna dair hizmet vermesi hizmet ihracatına girer.
" 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
Mal ihracatında malın ihraç edildiği gümrük beyannameleri ile tevsik edilmektedir. Hizmet ihracatında da bu işlemleri tevsik edici somut bir belgeye ihtiyaç vardır.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılmakta ve genel kural olarak vergiye tabi olmaktadır. Hizmetin ifa edildiği yer geneli itibariyle hizmetin gerçek anlamda üretildiği yerdir.
Her şeyden önce ihraç kayıtlı faturada "3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (11/1-c) maddesine göre, ürünler ihraç edilmek koşuluyla teslim edildiği için KDV tahsil edilmemiştir.” ibaresinin mutlaka yer alması gerekir. Aksi halde ihraç kayıtlı fatura işleme alınmadığından KDV muafiyeti söz konusu olmaz.
Eğer ürünleriniz GÇB ile yurt dışına çıkıyorsa mutlaka e-fatura ihracat faturası olarak gönderilmelidir, aynı durum bedelsiz ihracat faturası ve serbest bölgelerdeki şirketler için kesilecek faturalar için de geçerlidir. Ekte bulunmuyorsa kağıt veya e-arşiv şeklinde olabilir.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
b) Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, %1 c) Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, %8 Olarak uygulanmaktadır. KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır. Aşan kısım için ise; %18 KDV oranı uygulanacaktır.
%20 KDV Oranının Uygulandığı Ürün ve Hizmetler
Resmi Gazete'de 07.07.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ileKDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki oran %20'ye yükseltilmiştir.
İhraç kayıtlı teslim faturasında (altında KDV tahsil edilmediğine dair not bulunan faturada) görülen KDV zahiridir ve ihracatçıyı ilgilendirmez. Söz konusu KDV ihracatçı tarafından yevmiye kaydına alınmayacağı gibi KDV beyannamesinde indirimler arasında da gösterilmez.
İhracat faturası malın yurtdışı edildiği dönemden önce düzenlenmiş olsa dahi, istisna ihracatın yapıldığı dönem KDV beyannamesi ile beyan edilir.
Firmanızın ürünlerini yurt dışında satış yapan ihracat firmalarına sattığınızda, düzenleyeceğiniz fatura türü ihraç kayıtlı satış faturasıdır. Çünkü ihraç kayıtlı satış faturaları yurt içi üretimlerin küresel pazarda yer alması için özel haklara sahiptir.
Hizmet İhracatında GTIP Kodu Olur mu? Navlun, sigorta, komisyon gibi hizmetler için GTİP koduna gerek yoktur. Bir ihracat faturasındaki sigorta, navlun ve komisyon maliyetleri, her bir maliyet için ayrı bir satır oluşturmaya gerek kalmadan faturanın satırlarına dağıtılabilmektedir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
İhracat faturası oluşturmak için, fatura oluşturma adımlarında olduğu gibi Satışlar > Faturalar sekmesine gidiniz. Satış faturalarının listelendiği sayfanın sağ üst kısmında "Yeni Fatura Oluştur" butonunun yanındaki ok yardımı ile "Yeni İhracat Faturası Oluştur" seçeneğine tıklayarak gerekli bilgileri giriniz.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
İhracat faturası yurt dışına yapılan satışlar sonucunda matbu olarak kesilebilir. Gümrük Çıkış Beyannamesi de eklenerek gümrük idaresine sunulur. İhracat faturasını matbu olarak düzenlemeniz için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez. Bununla birlikte eğer e-fatura mükellefi iseniz matbu olarak fatura düzenleyemezsiniz.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri