Hizmet Markaları Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Hizmet markası ise; 1995 yılında uygulanmaya başlanan 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiş olan ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sundukları hizmetleri kapsayacak şekilde tescilini aldıkları marka türüdür.
Mal veya hizmetlerin kaynağını tanımlayan ve ayırt eden bir kelime, kelime öbeği, logo veya başka bir tasarımına ticari marka denir. Hizmet markası, ticari marka ile aynıdır, ancak bir üründen ziyade bir hizmetin kaynağını tanımlar ve ayırt eder.
Bir ürünün ambalajı ya da sunum biçiminden oluşan ayırt edici niteliğin zaman içinde bir marka haline gelmesi durumudur. En çok tanınan ve bilinen örnek Coca Cola içeceğinin insan vücudu formundaki cam şişelerdir.
İlgili 34 soru bulundu
Trademark. Bir işletme tarafından ürün veya hizmetleri için seçilen ve aynı zamanda hukuki olarak koruması mevcut olan veya başvurusu yapılan ayırt edici işarettir.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Marka tescil için marka sınıfları, marka tescil işleminde kolaylık sağlayan bir sistemdir. Marka tescil işlemlerinde marka sınıfları, ürün ya da hizmetler olarak sektöre göre sınıflandırılmaktadır.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Marka, bir işletmenin ürettiği mal veya hizmetleri diğer işletmelerin ürettiklerinden ayırt etmeye yarayan her türlü işaret olarak ifade edilebilir. Ticaret unvanı, taciri diğer tacirlerden, işletme adı ise bir işletmeyi diğer işletmelerden ayırt etmek için kullanılır.
Ferdi marka, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından tek başlarına kullanılan markaları ifade eder. Bir başka deyimle, bir marka gerçek ya da tüzel kişiye ait olup da o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye aitse bireysel –ferdi- markalardan söz edilebilir.
Reklam sektöründe bu ve buna benzer marka isimlerinin genel bir ürünün adına dönüşmesi durumu için üretilen kavram; “jenerik marka”dır. Jenerik marka olan kelimenin, ilgili ürünün firma adına değil ürünün genel ismi hâline dönüşmesi, söz konusu markanın pazardaki öncü olma kapasitesi ile ilgilidir.
Çalışan markası, iç iletişim, iç markalama
Bir markanın konumlandırmasını ve vaadini çalışanlarına aktarmasına “iç iletişim” ya da “iç markalama” denir. Çalışan markası olmak, daha kapsayıcı bir konudur.
Bu kategoride yer alan markalar, herhangi bir ürüne dair üretimi bizzat gerçekleştiren işletmelerdir. Bu türdeki işletmelere “üretici markası” denmektedir.
Garanti Markası, farklı işletmelerin ürettikleri mal ve hizmetlerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi kaynaklarını ve kalitesini garanti etmeye yarayan ayırt edici işarettir. Garanti markasının temel özelliği, belirlenmiş standartları sağlayan bütün işletmelerce kullanılır olmasıdır.
Bir marka, bir gerçek veya tüzel kişiye ait olup, o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye ait ise böyle markalara bireysel (ferdi) marka denilir. Bir marka üzerinde iştirak halinde veya müşterek mülkiyet varsa o marka gene bireysel markadır.
Marka pazarlaması, marka ile tüketiciler arasında ilişki kurma ve bu ilişkiyi geliştirme sürecidir. Marka pazarlamasında, tek başına ürünler veya hizmetler öne çıkarılmaz. Ürün ve hizmetler, markanın vaadini destekleyen kanıtlar şeklinde kullanılarak markanın bütünü tanıtılır.
Kurumsal firma, kurallara dayalı olarak işleyen, sistem içerisinde yönetilen, kişilere bağlı olmayan firma anlayışıdır. Yöneticiler, ortaklar, tedarikçiler ve çalışanlar bu sistemin birer parçasıdır ve onlar da bu kurallara uymak zorundadır.
Marka tescil sınıfı toplam 45 sınıftan oluşmaktadır. Bu 45 sınıfın içerisinde yer alan 34 sınıf mallardan yer almaktadır. Geriye kalan 11 sınıfta ise hizmet sınıflarına yer verilmiştir.
1.Sınıf: Sanayide, bilimde, fotoğrafçılıkta, tarımda, bahçecilikte ve ormancılıkta kullanılan bir kimyasal, gübre ve toprak, işlenmemiş sentetik reçineler ve işlenmemiş plastikler, söndürme maddesi ve kırtasiye dışı, tıbbi ve ev kullanımı için yapıştırıcıları örnek verebiliriz.
E-ticaret (web üzerinden online veya katalog, broşür üzerinden satış) amacıyla kullanılan işaretlerin marka olarak tescil edilmesi için uygun sınıf 35. Sınıftır.
Sonuç olarak; bir başvuru ile birden fazla işaretin tescili mümkün değildir, ancak Nice antlaşması uyarınca ele alındığından bir markanın birden fazla sınıfta tescil edilmesi mümkündür.
İşveren markası, çalışanların bakış açısından bir şirketin itibarını ve popülerliğini tanımlamak için kullanılan ve şirketin çalışanlarına verdiği değeri açıklayan bir terimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri