Hollanda on yıllardır ve sürekli olarak, tarımsal üretim zincirlerinin yenilenmesine yatırım yaparak uluslararası rakiplerinin üzerinde liderliğini sürdürmeyi başardı. Çiftçiler ve yetiştiriciler, tarımsal üretim zincirinin tam ve etkili bir ortağı konumundalar. Bu durum başarının en önemli sebeplerinden biri.
Dünyanın küçük ülkelerinden biri olan ancak dolar bazında dünyanın önde gelen tarım ürünü ihracatçıları arasında yer alan Hollanda'nın tarım başarısı diğer ülkelere örnek olacak nitelikte.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor. 2- ABD: ABD'de 411 bin 263 hektar arazide tarım yapılıyor. Tarıma 50 eyaletin büyük oranda katkı sağladığı, California'nın tarımsal üretim açısından en önemli eyalet olduğu ifade ediliyor. 3- Avustralya: Ülkede 409 bin 673 hektar arazide tarım yapılıyor.
İlgili 21 soru bulundu
Hollanda, geçen yıl gerçekleştirdiği 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatıyla ikinci sırada gelirken Türkiye 19.4 milyar dolarla 23. sırada yer aldı 41 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Konya'dan sadece 3 bin kilometrekare büyük olan Hollanda, Türkiye'ye tarım üretiminde ve ihracatında fark atmaya devam ediyor.
Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 2021 yılı tarımsal ihracatı 118 milyar dolara ulaştı. Peki yüzölçümü bakımından Türkiye'nin 18'de biri kadar olan ülke, tarımsal ihracatta bizi nasıl beşe katlıyor?
Hollanda, ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci tarımsal ihracatçısı konumunda yer alıyor.
Hollanda ekonomisi güçlü bir ekonomidir. Uzun yıllar Avrupa ekonomisi arasında en ileri ülkeler arasında yer alırken, tarım, sanayi ürünleri, gemicilik ve bankacılık Hollanda ekonomisinin temel dinamikleridir.
Ülkede en fazla yetiştirilen ürünler arasında; tahıl, şekerpancarı, patates, sebze ve meyve yer alır.Sera sebzesi ve çiçek, özellikle de lale üretimi ekonomisinde büyük paya sahiptir. Hatta Hollanda, dünya çiçek üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştirmektedir. Sera sebzesi üretiminde ise birinciliğini korumaktadır.
Türkiye'nin ortalama 23 katı küçük olan ve yaklaşık 34 bin kilometrekarelik karasal yüzölçümüne sahip Hollanda'nın büyük bir bölümünde seralarda gelişmiş teknoloji kullanılarak tarım yapılıyor. Su kullanımıysa normalden yüzde 90 oranında daha az. Modern bir tarım ülkesi olan Hollanda organik üretime de önem veriyor.
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Almanya ABD ve Hollanda'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Hollanda topraklarının yarısı deniz seviyesinin en az bir metre altında bulunuyor. Hollandalıların su ile savaşı uzun bir tarihe dayanıyor. Ülkenin neredeyse yüzde 60'ı suyla mücadele sonucu kazanılan topraklardan oluşuyor. Yani deniz seviyesinin altında kalan toprakların doldurulması ile elde ediliyor.
Hollanda'nın tüm dünyadan en fazla ithal ettiği ürünler incelendiğinde, ürünlerin ağırlıklı olarak katma değeri yüksek teknolojik ürünler ve makineler olduğu görülmektedir. Ülkenin en fazla dış alım yaptığı ürün grubu 8517 Pozisyonunda yer alan telefon cihazlarıdır.
Hollanda'da bu ürünler, toprakta veya açık havada üretim yapıldığından çok daha az su ve tarım ilacı kullanılarak yetiştiriliyor. Hollandalı üreticiler, "dünyanın en gelişmişi" olarak nitelendirdikleri, hassas tarım olarak da anılan sera teknolojisini kullanıyorlar.
7. Hollanda, tarım-gıda ürünlerinin işlenmesi için makineler, robotik yumuşak meyve toplayıcıları, otomatik et ayırıcıları gibi yüksek düzeyde otomasyona sahip. Hollanda bu teknolojileri sadece kullanmıyor; bunları üretiyor ve ihraç da ediyor. Ülkenin tarımsal ihracatının bir bölümü de tarım teknolojisine ait.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi hangi ülke ? Avrupa'nın en büyüğü yaklaşık 4.2 trilyon dolarlık ekonomisiyle Almanya oluyor. Almanya'yı 3.3 trilyon dolarlık ekonomisiyle Birleşik Krallık(İngiltere) takip ediyor. Kaynak: Uluslararası Para Fonu (IMF) 10.06.2022 tarihinde güncellenmiştir.
Hollanda çok güçlü bir ekonomiye sahiptir ve yüzyıllardır Avrupa ekonomisinde özel bir rol oynamıştır. 16. yüzyıldan beridir gemicilik, balıkçılık, ticaret ve bankacılık Hollanda ekonomisinin en önemli sektörleri olmuştur. Hollanda, dünyanın en fazla ihracat yapan ilk on ülkesinden biridir.
Türkiye'nin Hollanda'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler demir çelik, plastik ve plastik ürünleri, makineler ve organik kimyasallardır. Bu sektörler arasında son 5 yılda artış gösteren tek sektör Hollanda ithalatımızda lider olan ve ithalatımızın %30'luk büyük bir bölümünü oluşturan demir çelik sektörüdür.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Bunun yanı sıra, Akdeniz ülkelerinde (İtalya, Fas, Yunanistan), Latin Amerika'da (Uruguay, Paraguay, Brezilya, Arjantin) ve hatta Orta Avrupa'da (Belçika, Hollanda) başarıyla pirinç yetiştirilmektedirler.
Hollanda'nın Kuzey Denizi'ndeki petrol rezervleri önemsiz olmakla birlikte, Hollanda'da AB'deki doğal gaz rezervlerinin %25'i bulunmaktadır.
2023'te Hollanda'da iki vergi eşiği
2020'de sistemde değişiklikler yapıldı ve gelir vergisi oranları güncellendi - şu anda (2023'te) sadece 2 vergi eşiği var: 73.031 Avro'ya kadar olan gelirler için %36,93 oranında vergi, 73.031 Avro'nun üzerindeki gelirler için %49,50 oranında vergi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri