Düğünün öncesinde gelin ve damadın birbirlerini beğenmeme ihtimali, düğünden vazgeçerek ailelerin itibarına gölge düşürme durumlarını en kolay şekilde çözebilecekleri yol buydu. Kısacası gelinlikle ya da gelinliksiz olsun, gelin ve damadın düğünden önce birbirlerini görmesi uğursuzluk getirmez.
Pek çok inanışa göre damadın düğünden önce gelini gelinlikle görmesinin uğursuzluk getireceği düşünülüyor. Bu inanış günümüzde batıl inanç olarak görülüyor. Üstelik damadın da gelinin bu heyecana ortak olması gerekir. Eğer gelin dilerse, gelinlik denemeye damat ile gidebilir.
Peki, gelinlik bakmaya ne zaman başlamalı? Bu konudaki tavsiyemiz düğünden 6 ay önce gelinlik araştırmalarına ve alışverişine başlaman yönünde.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Akıllarda takılan tek soru, gelinlik beyaz olmak zorunda mıdır? Elbette hayır. Beyaz renk masumiyetin, saflığın ve temizliğin simgesi olduğu için bu renkte olma geleneği yayılmıştır. Son dönemlerde tercih edilen krem, nude, pembe tonlarında gelinlikler de ön plana çıkmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Genel olarak üst kısmı korseli ve alt kısmı prenses etek şeklinde gelen gelinlik modellerinde yalnızca sütyen ve külot tercih edebilirsiniz. Gelinliğinizin sırt kısmı açık ise sırt bağları olmayan bir sütyen ya da arkası şeffaf sütyenler kullanmalısınız.
Bridal Buddy gelinliğin altına giyiliyor. Üstelik kullanımı da çok kolay. İnce bir lastik iple gelinliği bir torbaya toplar gibi toplama imkanı sağlıyor. Böylece gelin kimseye ihtiyaç duymadan yalnız başına tuvalete gidebiliyor.
Ayrıca nişanla ilgili en çok merak edilenler arasında “Nişanda damatlığı kim alır” sorusu da yer alıyor. Hemen yanıtlayalım: Erkeğin nişan takımını ve damatlığını kız tarafı alır.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Bu durum yine geleneklere ve adetlere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak gelinliği damat çıkarır sözü herhalde gelinliğin zor çıkarılan bir kıyafet olacağından ve damadın yardım etmesi gerektiğinden ötürü olabilir.
Kiralama süreniz İstanbul içi düğünlerde 5 gün, İstanbul dışı düğünlerde 7 gündür. Şirket daha uzun yapılan kiralamalarda ilave olarak ürün bedelinin yarısını talep etmektedir. Abiye elbiselerde ise kiralama süresi 4 gündür.
Hiçbir şeyi aceleye getirmeden, mükemmel sonuca ulaşabilmek için düğüne en az üç ay kala gelinliğini seçmen gerek. Tarzına ve bütçene en uygun gelen markaları ya da tasarımcıyı belirledikten sonra, düğün tarihinden maksimum 6 ay, minimum 3 ay önce gelinlik randevunu alarak beğendiğin modelleri deneyebilirsin.
Düğünün öncesinde gelin ve damadın birbirlerini beğenmeme ihtimali, düğünden vazgeçerek ailelerin itibarına gölge düşürme durumlarını en kolay şekilde çözebilecekleri yol buydu. Kısacası gelinlikle ya da gelinliksiz olsun, gelin ve damadın düğünden önce birbirlerini görmesi uğursuzluk getirmez.
Gelin Damadın Ayağına Neden Basar? Aslında sadece gelinler değil damatlarda gelinlerin ayağına basabilir asıl önemli olan kimin daha hızlı olduğu diyebiliriz. Gelinin damadın ayağına basması hem eğlenceli bir gelenek. Hem de evde ayağa basanın sözü geçer manasına geliyor, tabi kadınlar genelde daha hızlı davranıyor.
Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Erkek önceden balayını ayarlamış, ücretini ödemiş olmalı. Ama balayı esnasındaki masrafları ortak ödeyebilirsiniz.
Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi
Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır.
Gelinlik, nikâh, nişan ve kına gecesi için alınan tüm elbiselerin, aksesuarların ve kuaförün ücretini ise adetlere göre damat tarafı öder.
Düğün hazırlıkları esnasında damada yardımcı olan ve en yakınlarından biri olarak öne çıkan kişiye sağdıç nedir. Genelde damadın arkadaşları ve akrabalarından biri veya birkaçı sağdıç olabilmektedir.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Tarlatan, gelinlik ve bazı abiye elbiselere kabarıklık vermesi ve yürürken ayağa dolanmaması amacıyla kullanılır. Genellikle; balenle yapılan ve gelinliğin altına giyilen kabarık bir iç etek olarak bilinir.
Gelinliğin denemeye giderken giyilecek iç çamaşır ve kıyafetler, gelinlik seçiminde rol oynuyor. Bu konuda öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta iç çamaşırı, gelinlik denemeye giderken giyilecek iç çamaşırı tam beden, potsuz, düğün günü giyilecek çamaşır modelinin aynısı olması gerekir.
Temizlemenin ardından gelinliğinizi, müzelerde de tercih edilen arşiv kutularının içerisinde asitsiz kağıtlara sarılı bir halde ya da elbise kılıfında saklayabilirsiniz. Aralıklı şekilde havalandırmanız gelinliğinizi kolaylıkla muhafaza etmenizi sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri