İthal edilen başlıca ürünler: Demir çelik, döküntü ve hurdaları, poliasetaller, diğer poliaterler, epoksit – alkid reçineler, petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, traktörler.
Türkiye'nin Hollanda'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler demir çelik, plastik ve plastik ürünleri, makineler ve organik kimyasallardır. Bu sektörler arasında son 5 yılda artış gösteren tek sektör Hollanda ithalatımızda lider olan ve ithalatımızın %30'luk büyük bir bölümünü oluşturan demir çelik sektörüdür.
Hollanda'nın tüm dünyadan en fazla ithal ettiği ürünler incelendiğinde, ürünlerin ağırlıklı olarak katma değeri yüksek teknolojik ürünler ve makineler olduğu görülmektedir. Ülkenin en fazla dış alım yaptığı ürün grubu 8517 Pozisyonunda yer alan telefon cihazlarıdır.
Türkiye Hollanda'ya başlıca motorlu kara taşıtlar olmak üzere örme giyim eşyası ve aksesuarları, örülmemiş giyim eşyası, mineral yakıtlar ve yağlar ile demir ve çelik ihraç etmektedir. Türkiye'nin Hollanda'ya ihraç ettiği ürünlerin değeri 3 milyar dolar tutarındadır.
Hollanda, geçen yıl yaklaşık 116 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatıyla ABD'nin ardından yine ikinci sırada gelirken, Türkiye 19.4 milyar dolarla (geçici dış ticaret rakamlarıyla tahmini) 23'üncü sırada yer aldı. Hollanda'nın ihraç ettiği tarım ürünleri arasında alkollü içecekler, kakao ve çikolata da bulunuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Uzun yıllar Avrupa ekonomisi arasında en ileri ülkeler arasında yer alırken, tarım, sanayi ürünleri, gemicilik ve bankacılık Hollanda ekonomisinin temel dinamikleridir. Hollanda dünyanın en fazla ihracat yapan 10 ülkesinden biridir.
Çiçekleri, sebzeleri ve birası ile ünlü olan Hollanda'nın en bilinen tarım ürünleri arasında, tahıllar, şeker pancarı, patates, sebze ve meyveler bulunuyor. Resmi kaynaklara göre, Hollanda'nın 2019 yılında en fazla ihraç ettiği ürünler arasında çiçek soğanları ve süs bitkileri var.
Türkiye'nin en büyük yatırım ortağı konumundaki Hollanda, son 18 yılda liman ve lojistik, gayrimenkul ve inşaat, tarım, havacılık, gıda, elektronik, otomotiv yan sanayi, sağlık turizmi gibi alanlarda yatırım yaptı. Hollanda söz konusu dönemde Türkiye'de 26,2 milyar dolarlık yatırımda bulundu.
Hollanda, 2021'de sebze ihracatından 8.1 milyar dolar, meyve ihracatından ise 7.9 milyar dolar gelir elde etti. Aynı dönemde 81.9 milyar dolarlık (72.5 milyar euro) ithalat gerçekleştiren ülkenin günün sonunda tarımda 36 milyar dolarlık net ihracatı söz konusu.
Ticaret: Hollanda dışarıya tabii gaz, tuz ve sanayi mamülleri satar. İhracat milli gelirin % 47'sini teşkil etmektedir.
Hollanda, yüz ölçümü ve nüfus bakımından birçok ülkenin gerisinde. Buna rağmen, yaklaşık 17 milyon nüfusa sahip olan ülke, her yıl tarım ürünleri ihracatını biraz daha artırıyor. Hollanda'nın dünyaya sattığı ürünlerin başında gıda ürünleri ile çiçek soğanı ve bitkiler yer alıyor.
Hollanda çok güçlü bir ekonomiye sahiptir ve yüzyıllardır Avrupa ekonomisinde özel bir rol oynamıştır. 16. yüzyıldan beridir gemicilik, balıkçılık, ticaret ve bankacılık Hollanda ekonomisinin en önemli sektörleri olmuştur. Hollanda, dünyanın en fazla ihracat yapan ilk on ülkesinden biridir.
Hollanda, tüm dünyada Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra en büyük ikinci tarım ürünleri ihracatçısıdır. Hollanda, çiçekleri, peyniri, domatesi, sebzeleri ve birasıyla ünlüdür.
Ülkede en fazla yetiştirilen ürünler arasında; tahıl, şekerpancarı, patates, sebze ve meyve yer alır.Sera sebzesi ve çiçek, özellikle de lale üretimi ekonomisinde büyük paya sahiptir. Hatta Hollanda, dünya çiçek üretiminin yarıdan fazlasını gerçekleştirmektedir. Sera sebzesi üretiminde ise birinciliğini korumaktadır.
Dini gruplar: 2018 itibarıyla halkın %52'si herhangi bir dine mensup olmadığını beyan etmekle birlikte, en yaygın dini inançlar Katoliklik (%23) ve Protestanlıktır (%15, Hollanda Reform Kilisesi %6, Hollanda'daki Protestan Kilisesi %6, Hollanda'daki Reform Kiliseleri %3).
Türkler Hollanda'da hemen hemen her önemli şehirde yoğun bir şekilde yaşamakla birlikte, sanayi merkezlerinde sayıları daha yoğundur. Rotterdam, Lahey, Amsterdam, Deventer, Almelo ve Haarlem Türk azınlığın yaşadığı Hollanda şehirlerinin başlıcalarıdır.
Hollanda denilince akla gelen ilk şey belki de lale ve peynir tekerlekleri. Meşhur Gouda peynirlerinin vatanı Hollanda. Nereye giderseniz karşınıza Kaasssop adı verilen peynir dükkanları çıkacak. Hemen içeri dalın ve çeşit çeşit peynirlerden tadın.
Ülke, dünya okyanuslarında dolaşan ve diğer ülkelerle ticaret yapan uzun süredir devam eden bir inovasyon geçmişine sahiptir. Hollanda, sürekli yüksek ticaret fazlası, istikrarlı endüstriyel ilişkiler ve düşük işsizlik oranıyla bir Avrupa ulaşım merkezi olarak önemli bir rol oynamaktadır.
2022 yılı ilk 6 aylık UDY verilerine göre bu dönemde Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülke 590 milyon dolar ile Hollanda oldu. Verilere göre İsviçre 513 milyon dolarlık yatırımla ikinci, Almanya 211 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Hollanda on yıllardır ve sürekli olarak, tarımsal üretim zincirlerinin yenilenmesine yatırım yaparak uluslararası rakiplerinin üzerinde liderliğini sürdürmeyi başardı. Çiftçiler ve yetiştiriciler, tarımsal üretim zincirinin tam ve etkili bir ortağı konumundalar. Bu durum başarının en önemli sebeplerinden biri.
Türk vatandaşları Hollanda'da çalışabilir. Hollanda'da bulunan bir şirkete veya kuruma iş başvurusu yapan Türk vatandaşları, kabul edilmeleri halinde Hollanda çalışma vizesi alarak çalışma hakkına sahip olur.
Bugün Hollanda doğalgaz rezervleri, AB'deki tüm doğal gaz rezervlerinin %25'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Hollanda Krallığı'nı meydana getiren 4 ülkenin en büyüğü olan Hollanda, dünyanın en zengin 15. ülkesi. Ülkede kişi başına düşen gayri safi milli hasıla 72.973 dolar. Hollanda ekonomisi ülkede bulunan doğal gaz rezervlerinden besleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri