Sulh ceza hakimliklerinin soruşturma işlemlerine dair kararlarına karşı itiraz, ilgililerin kararı öğrendiği veya tebellüğ etttiği günden itibaren yedi gün içinde kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.
Sulh ceza hakimliğinin verdiği itiraz kararlarına karşı, kararın ilgili taraflara tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Asliye Ceza Mahkemesine dilekçe ile itiraz başvurusunda bulunulabilir. İtiraz dilekçesinde somut olaya ilişkin bilgilere açık, anlaşılır bir şekilde gösterilmiş olmalıdır.
Kural olarak hakimlik24 kararlarına karşı itiraz mümkündür. CMK m. 267'de “Hâkim kararları ile kanunun gösterdiği hâllerde, mahkeme karar- larına karşı itiraz yoluna gidilebilir.” denilerek esasen mülga Kanun'daki düzenleme tekrar edilmiş ancak sayma yöntemi terk edilmiştir.
Trafik para cezasına karşı itiraz yeri Sulh Ceza Hâkimliği olup itiraz süresi 15 gündür. Trafik para cezasına karşı itiraz süresi, polisin sürücüyü durdurarak kişinin yüzüne karşı yazdığı cezalarda, cezanın yazıldığı tarihten itibaren başlar.
Önemle belirtmeliyiz ki; sulh ceza hakimi, Cumhuriyet savcısının sevke konu ettiği fiille ve şüpheli ile bağlı olup, fiilin hukuki nitelendirmesinde serbesttir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu cezanın alınması durumunda trafik cezası itiraz dilekçesi örneği (2023) yukarıdaki şekilde hazırlanabilir. Trafik cezası itiraz dilekçesi, Sulh Ceza Mahkemesine verilir.
Sulh ceza hâkimlikleri soruşturma aşamasında sadece tutuklamaya sevk durumunda şüphelinin sorgusu için duruşma yapar. Sorgu duruşmalarında Cumhuriyet savcısı bulunmaz.
9. TRAFİK CEZASINA İTİRAZ ÜCRETİ 2023
2023 yılı itibariyle Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak Trafik cezasına itiraz için mahkeme masrafı yoktur. Yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak Sulh Ceza Hâkimliğine trafik cezasının kaldırılması için dava açılması ücretsizdir.
Ceza mahkemelerinde kanunlara göre hedef süre ortalama 300 ile 390 gün olarak belirlenmiştir. Bu anlamda ceza mahkemeleri suçun niteliğine göre değişebileceği gibi yaklaşık olarak 10 ile 13 ay arasında değişiklik gösterebilir.
Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.
Yerel mahkemece verilen hapis cezası kararının kesinleşmesi halinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay İlgili Ceza Dairesine “Onama” kararının kaldırılması amacıyla itirazda bulunması talebinde bulunulabilir.
Kesinleşen hapis cezasına itiraz edilebilir. İtiraz, mutlak müspet sonuç doğurmamakla birlikte, somut dosyanın muhtevasına göre olumlu neticelenebilir.
Yargıtay mahkemenin vermiş olduğu kararın hukuka uygun olmadığı, delil takdirinde yanılgıya düşüldüğü, eksik araştırma veya hukuka uygun olmayan bir delil ile hüküm kurulduğu gibi nedenlerle birden fazla nedene dayanarak hükmün bozulması yönünde karar verebilecektir.
(1) Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, kanunun ayrıca hüküm koymadığı hâllerde 35 inci maddeye göre ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.
Türkiye'deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezaları ve bunlara bağlı adlî para cezaları ile bağımsız olarak hükmedilecek adlî para cezalarına ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanmasına ilişkin davalar görülür..Ayrıca özel kanunlarda ve tüzüklerde davayı sulh ceza ...
Tutuklama kararını soruşturma aşamasında sulh ceza hakimi, kovuşturma aşamasında ise mahkeme verir. Hakim soruşturma aşamasında sadece Cumhuriyet savcısının istemi üzerine verebilirken kovuşturma aşamasında yine Cumhuriyet savcısının istemi üzerine verebileceği gibi re'sen (kendiliğinden) de verebilir.
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, Sulh Ceza Hakimliklerinin tutuklama ve adli kontrol kararlarına karşı yapılacak itirazların incelenmesi Asliye Ceza Mahkemesi Hakimleri tarafından yapılacak.
Hem sorgu mercii, hem karar mercii, hem de itiraz mercii olarak görev yapan bu hakimlikler, bireylerin yaşamlarını doğrudan etkileyebilecek kararları alma yetkisine sahiptir. Tutukluluk, adli kontrol, gizlilik, serbest bırakılma ve gözaltına alma gibi durumlar, Sulh Ceza Hâkimliklerinin yetki alanına girer.
Eğer bir ceza davasıysa mutlaka katılmak zorundasınız. Katılmadığınız takdirde mahkeme önce polis veya jandarma marifetiyle zorla getirilmenize karar verir şayet bu da işe yaramazsa hakkınızda yakalama kararı çıkarır.
Hâkim veya mahkeme kararına karşı itiraz, ayrıca hüküm konulmayan hâllerde Kanun'un 35'inci maddesine göre ilgililerin kararı öğrendiği günden itibaren yedi gün içinde, kararı veren mercie verilecek bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapılır.
Trafik cezasına yaptığınız itiraz kabul edilmezse trafik cezasını ödemeniz gerekecektir.
Sulh ceza hakiminin belirtilen haller dışında da tanık ve şüpheliyi dinlemesi mümkündür. Cumhuriyet savcısının tutuklamaya sevk ettiği şüpheli şahsa ait dosyaya bakmakla etkili sulh ceza hakimi evrak üzerinden, acele bir yargılama yapmaktadır.
Türk hukuk sisteminde ilk derece karar organı.
5235 sayılı kanuna göre; sulh ceza hakimliği, kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, yürütülen soruşturmalarda hâkim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak ve bunlara karşı yapılan itirazları incelemekle görevlidir.
(1) Keşif, hâkim veya mahkeme veya naip hâkim ya da istinabe olunan hâkim veya mahkeme ile gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri