Hollandez sos, orijinal adıyla Hollandaise sauce, Avrupa mutfağı genelinde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak özellikle Fransız mutfağının baş tacı olarak kabul ediliyor.
Beşamel, domates, espanyol ve velute sos, Marie-Antoine Careme'in, Hollandes sos ise Auguste Escoffier'in icadıdır.
18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu soslar; Beşamel sos (Béchamel sauce), beyaz sos (Sauce velouté), kahverengi sos (Espagnole sauce) ve kırmızı sos (Tomato sauce).
Sosların geçmişi aslında Roma İmparatorluğu'na dayanıyor. O dönemin çok tanınmış mutfak uzmanı olan Apicius adlı kişi sosları ve 'acayip' yemek denemeleri ile tanınırmış.
Dünya mutfağında kullanılan 5 temel sos bulunur. Bunlardan dört tanesi (beşamel, veloute, espanyol ve domates) 19'uncu yüzyılda ünlü şef Marie-Antoine Careme tarafından "19'uncu Yüzyılda Fransız Mutfak Sanatı" isimli kitapta listelendi. Bu dörtlüye daha sonra hollandez sos eklendi.
İlgili 37 soru bulundu
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Veloute sostan türediği için allemande sos yerine hollandaise sos ve tomato soslarını eklemiştir. Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur.
Napoliten sos, İtalyanların leziz mutfak kültüründen gelen ve tüm dünyanın bayılarak yediği enfes bir sostur. İsmini İtalya'nın Napoli şehrinden alan napoliten sos, güneşi içine çekmiş kıpkırmızı taptaze domateslerden yapılır. Napoliten sos, dünyada neredeyse en çok bilinen, yapılan ve sevilen soslardan birisi.
Kavrulan soğan ve sarımsağın üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası koyun. Salçanın hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından tavaya doğranmış domatesleri, 1 çay kaşığı kuru fesleğen ve damak tadınıza göre tuz ekleyin. Domatesleri kısık ateş üzerinde iyice yumuşayana kadar pişirin.
save our souls kısalt.
Carolina Reaper: Dünyanın En Acı Biberiyle Tanışmaya Hazır mısınız?,Olgunlaştırılmış kırmızı Carolina biberi, sirke, tuz, şeker ve özel baharat karışımından imal edilmiş biber sosudur. Acı sostan daha yoğun ve dolgundur.
Aioli, Akdeniz mutfağında çokça tüketilen bir sos. Zeytinyağı, sarımsak ve yumurta ile hazırlanan bu sos, özellikle İspanya'nın ve Fransa'nın güney bölgelerinde sık sık kullanılır.
Egg Benedict'in temel sosu. Hafif ekşi tadı ile Balık ve Tavuk gibi birçok ana yemek ile kullanılır. Yumurta sarısı, yağ, limon temel yapıtaşıdır. Tereyağı ile yapılan Mayonez olarak anlatılabilir, ancak kattığı tat mayonezden kat kat fazladır.
Sırım gibidir spagetti makarna, İtalyan kökenli makarnaların en ince ve uzun olanlarındandır.
Alfredo sos yapılışı;
Tereyağını bir tava içerisinde eritin. Ardından içerisine krema ekleyin. Sarımsak ve rendelediğiniz parmesan peynirini tavaya ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyip peyniri eritince ocaktan alın.
1. Spaghetti. İtalyan makarna çeşitleri arasında söz edeceğimiz ilk seçenek spagetti. İnce ve uzun bir makarna çeşidi olarak biliniyor.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Pesto, Pesto Sosu veya Pesto alla genovese, Liguria'nın başkenti olan Cenova'ya özgü bir sos olup, ezilmiş sarımsak, çam fıstığı, tuz, fesleğen yaprağı, Parmigiano-Reggiano (Parmesan peyniri) ve pecorino sardonun zeytinyağı ile harmanlanması suretiyle hazırlanmaktadır.
Portugaise Sauce: Domates sosu, soğan, domates concasse, demi glace sos, sarımsak ve maydanoz. Provençal Sauce: Domates sosu, mantar, sarımsak, maydanoz ve zeytinyağı. Marinara Sauce: Domates sosu, beyaz şarap, kekik ve deniz ürünleri.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Tukaş Paprika Acı Biber Sosu, özenle seçilmiş malzemelerden üretilmiştir, güvenle ve afiyetle yiyebilirsiniz. Direkt olarak ekmeğe sürerek yiyebileceğiniz gibi farklı malzemelerle birleştirerek lezzetli soslar da elde edebilirsiniz. Tukaş Paprika Acı Sos, acı severler için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri