Hollandez sos Fransız mutfağında en çok somon ile servis edilir. Fırında somon tarifi ile hollandez sosu birlikte deneyebilirsiniz. Hollandez sos kahvaltılarda da sunulabilir. Bir akşam yemeği önerisi olarak hollandez sosu kuşkonmaz ile servis edebilirsiniz.
“Hollandez sos ne ile yenir?” sorusunun tek bir yanıtı yok. Bu enfes aromayı hem sebze hem de et yemekleriyle buluşturmak mümkün. Ancak bu leziz sos, özellikle haşlanmış kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzelerle kusursuz bir uyum yakalayabilir.
8. Kesilen hollandez sos iki şekilde kurtarılabilir. İlk olarak kesilen sosa bir tatlı kaşığı soğuk su koyularak kuvvetlice çırpılır ve kıvamını yeniden alması sağlanır.
Alternatif olarak ocakta da ısıtabilirsiniz.
Özellikle kahvaltılarda yumurtaların üzerine dökülen hollandez sosu balık ve sebze yemeklerinde de sık sık kullanılır. Hollandez soslu ıstakoz, hollandez soslu somon, hollandez soslu kuşkonmaz gibi yemekler sevilen hollandez soslu yemeklerdir.
İlgili 44 soru bulundu
Saklama Koşulları: Açıldıktan sonra ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanmalı ve en geç 30 gün içinde tüketilmelidir. Hollandez sosu haşlanmış yumurta, sebze yemekleri ve somon balığında kullanabilirsiniz.
Remoulade Sos Nerede Kullanılır? Bu sos çok yönlüdür ve çok çeşitli yemeklerle iyi uyum sağlar. Kızarmış balık, sandviçler, istiridye, karides, kalamar, haşlanmış ıstakoz, tavuk bonfile, patates kızartması, fırında patates, kabak kızartması, soğan halkaları, kızarmış yeşil domatesler için mükemmeldir.
Serin yerde sakladığınız ve ağzını iyice kapattığınız domates soslar aylarca tazeliğini korur. Konserveler ağzı açıldıktan sonra buzdolabında bekletilmeli ve birkaç güne kadar tüketilmelidir.
Çırpılmış yumurta sarılarını ılıması için kısa bir süre bekletin. Ardından erittiğiniz tereyağını yumurta sarıları ile karıştırın. sos ince dokulu bir krema halini aldığında üzerine deniz tuzu ve tane karabiberi ekleyin. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra sosunuz hazır.
1. ısısını ayarlayamazsan yüksek ısıda Hollandez sosunda olduğu gibi yumurtalar hızlıca pişer bu durumda da kıvamı bozulur yani sos kesilir.
Bir sosa yumurta sarısı ekleyerek koyulaştırmak için, önce bir bağlantı denilen şeyi oluşturarak, ardından bu karışımı sosa ekleyerek yapabilirsiniz. Son olarak, bir sosu sebze püresi ile koyulaştırabilirsiniz.
Fransız mutfağına damga vurmuş beş temel sostan biridir o. Sarı sos olarak da bilinir. Hollandaise Sauce (Hollandez Sos), "a la minute" olarak hazırlanması dışında pek çok balık, sebze ve kahvaltılık tarifiyle uyum içindedir. Eggs Benedict, somon ve kuşkonmaz en sevdikleridir.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Careme'in reçetelendirdiği soslar; beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos ( sauce velouté), kahverengi sos (espagnole sauce) ve kırmızı (tomato sauce) sos olarak sıralanabilir. 5. sosu ise 19. yüzyılda Auguste Escoffier bulmuştur.
Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir. Kapağı açılmış konservenin uzun süre bekletilip tüketilmesi, bakteri oluşumunu hızlandırır ve gıda zehirlenmelerine yol açar.
Kalan soslarınızı buz kalıplarına döküp dondurarak saklayabilirsiniz.
Kahvaltılık Sos Tarifinin Pişirme Önerisi
Suyunu çekip iyice koyulaştıktan sonra sirke ve zeytinyağını eklemeniz önemlidir.
Aioli; sarımsak ve zeytinyağı kelimelerinin birleşimi olarak ortaya çıkmış, Akdeniz mutfağının en sevilen soslarından biri. Malzemeleri ve tadı itibariyle mayoneze benzetilse de aralarında farklılıklar mevcut. Mayonez yumurta sarısının ağır ağır çırpılıp, zeytinyağıyla kıvam alması sonucunda elde ediliyor.
Orijinalinde jalapeno tozu kullanılan chipotle sos, Meksika mutfağının geleneksel aromalarından biridir. Sirke, ketçap ve mayonez ile hazırlanan bu sos, hazır paketler halinde de sarılır. Hardal ile karıştırılan versiyonları da mevcuttur.
Tencereye limon suyunu boşaltıyoruz. Limon kabuğu rendesi, toz şeker, çırpılmış yumurta sarısı ve nişastayı ilave edip tüm malzeme pürüzsüz bir hal alıncaya kadar karıştırıyoruz. Orta ateşte koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
Bir tencerede 1 bardak su, soya sosu, kahverengi şeker, bal, zencefil ve sarımsak tozunu orta ateşte yaklaşık 1 dakika pişirin. Bir bardakta mısır nişastası ve 1/4 soğuk suyu karıştırın; çözünene kadar karıştırın, ardından tencereye ekleyin. Sosu pişirin ve koyulaşana kadar 5-7 dakika karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri