Özellikle kahvaltılarda yumurtaların üzerine dökülen hollandez sosu balık ve sebze yemeklerinde de sık sık kullanılır. Hollandez soslu ıstakoz, hollandez soslu somon, hollandez soslu kuşkonmaz gibi yemekler sevilen hollandez soslu yemeklerdir.
Hollandez Sos Hangi Yemeklerde Kullanılır? “Hollandez sos ne ile yenir?” sorusunun tek bir yanıtı yok. Bu enfes aromayı hem sebze hem de et yemekleriyle buluşturmak mümkün. Ancak bu leziz sos, özellikle haşlanmış kuşkonmaz ve brokoli gibi sebzelerle kusursuz bir uyum yakalayabilir.
Bernez Sos Hangi Yemeklerde Kullanılır? Bernez sos ızgara et, tavuk ve balık yemeklerinin yanına çok yakışıyor. Steak servislerini bu özel lezzetle süsleyebilir, et yemeklerinin tadını bambaşka bir boyuta taşıyabilirsin. Örneğin, bernez soslu Chateaubriand harika bir seçim olabilir.
Fransız mutfağına damga vurmuş beş temel sostan biridir o. Sarı sos olarak da bilinir. Hollandaise Sauce (Hollandez Sos), "a la minute" olarak hazırlanması dışında pek çok balık, sebze ve kahvaltılık tarifiyle uyum içindedir. Eggs Benedict, somon ve kuşkonmaz en sevdikleridir.
Saklama Koşulları: Açıldıktan sonra ağzı kapalı olarak buzdolabında saklanmalı ve en geç 30 gün içinde tüketilmelidir. Hollandez sosu haşlanmış yumurta, sebze yemekleri ve somon balığında kullanabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Holandez sosu uzun süre bekletilmez, hemen kullanılmalıdır. Artan soslar servisten hemen önce Thermomix ™ 'de 70 °C'de hafifçe ısıtılabilir. Hollandez buharda pişirilmiş kuşkonmaz, küçük patates, sebze veya balık ile iyi gider. Yemeği önce buharda pişirin, ardından hollandez sosunu hazırlayın ve sıcak servis edin.
İyi bir hollandez sosu yapmak sabır ister. Sıcaklık çok yüksek olursa yumurtalar pişebilir ya da sos kesilebilir. Eğer sos kesilirse, içine biraz kaymak ekleyip pürüzsüz kıvamını yeniden elde edene kadar çırpmak bir çözüm olabilir.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
1. ısısını ayarlayamazsan yüksek ısıda Hollandez sosunda olduğu gibi yumurtalar hızlıca pişer bu durumda da kıvamı bozulur yani sos kesilir.
Yaptığınız bu sosu tüm yeşil salatalarda kullanabilirsiniz.
Lea & perrins worcestershire sos 150mlingiliz sosu olarak bilinsede şöhreti tüm dünyaya yayılmıştır. Içeriğinde sirke, tuz, çeşitli baharatlar, soğan, sarımsak, şeker, demirhindi, ançuez vb. Aromalar bulunduran bu sosu et yemeklerinden çorbalara, salatalara kadar pek çok farklı alanda kullanabilirsiniz..
Çırpılmış yumurta sarılarını ılıması için kısa bir süre bekletin. Ardından erittiğiniz tereyağını yumurta sarıları ile karıştırın. sos ince dokulu bir krema halini aldığında üzerine deniz tuzu ve tane karabiberi ekleyin. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra sosunuz hazır.
hollandez sos, orijinal adı fransızca 'hollandaise' olan, izlerine yazılı olarak ilk kez 1651'de françois pierre la varenne tarafından yayınlanan 'le cuisinier françois' kitabında rastlanan; temelde yumurta sarısının, yağ ile olan emilsüfe tepkimesini kullanarak kremamsı dokulu temel bir sos oluşturma tekniğidir.
SERVİS ÖNERİSİ: Remoulade sos, balık ve deniz ürünleriyle çok uyumlu olmasının yanı sıra kırmızı et ile de servis edilebilir.
Spagetti, domates ve salçalı soslarla; erişte gibi yassı makarnalar, peynir, yumurta ve krema bazlı soslarla; burgu ve ince uzun makarnalar, sebzeli soslarla; mantı ve midye şekilli makarnalar, etli ve kıymalı soslarla daha çok lezzet kazanır.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Hardal ve mayonezi aynı anda kullanmana gerek yok. Hardal ketçap çok az balı karıştır ona batır ye. Ranch sos iyidir.
Patatesler, patlıcanlar ve biberler bu tarifin olmazsa olmazı. İsteğe bağlı kabaklar, havuçlar da dahil oluyor bu lezzete. İşin olmazsa olmazı sosu ve yağ çekmeden pişmesi pek tabii. Sıcacık ekmekleri de hazır edin yanında.
İlk önce bir başka kasenin içinde yoğurt ve 1 çay bardağı su karıştırılır. Diğer kabımıza sirke, yağ, tuz, karabiber ve küçük doğranmış dereotu ve robottan geçirilmiş soğan, hardal, kırmızı toz biber ve limon suyu eklenir. Sonra yoğurt, mayonez ve ketçap eklenir ve karıştırılır.
bir su bardağı kadar beşamel sosa 6-7 damla kanyak veya brandy, yarım su bardağı çırpılmış ve köpürtülmüş krema eklenerek hazırlanır. bu sosun içine krevit batırarak tükettiğinizde mükemmel oluyor.
Yoğurtlu dip sos için; çukur bir kap içine 1 su bardağı yoğurt koyun. Üzerine 1 diş sarımsağı rendeleyin. Daha sonra karışım içine yarım paket labne peyniri, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kuru nane ve damak tadınıza göre tuz ekleyip, iyice karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu dip sosu 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri