Bazı inekler önemli ölçüde daha uzun yaşayabilirken, bir Holstein'ın normal üretken ömrü altı yıldır.1987'de resmi ABD üretim-test programlarına kayıtlı tüm Holsteinlar için ortalama üretim, holstein süt verimi yılda 8.000 litre ve üzeridir yani 305 gün sağıldığı varsayılırsa yıl ortalaması 27 litre/gündür.
Verim özellikleri
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir.
Döl verimi normal bir inek tohumlandıktan yaklaşık 280 gün sonra bir yavru verir. Buzağılamayı takiben birden süt verimi başladığından inek büyük bir stres altındadır ve hastalıklara karşı duyarlıdır. Buzağılayan inek 60 gün süre ile dinlenmeli, sonra tohumlanmalıdır.
Anavatanı Hollanda ve kuzey Almanya olan siyah alaca ırkı en çok süt veren inek cinsi olup dünyanın en çok süt veren ineği sırada birinci sırada yer almaktadır. Süt endüstrisinde çok önemli paya sahip olan siyah alacalar süt inekçiliği de %80 oluşturmaktadır.
Holstein Verim Özellikleri
Bir laktasyon döneminde süt verimi 7000 lt civarındadır.
İlgili 38 soru bulundu
Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
En çok süt veren ırklar kültür ırlarıdır. Kültür ırlarından Siyah Alacalar 6000-9000 kg, Esmerler 5000-7000 kg., Simentaller 5000-7000 kg. ve Jerseyler 4000- 5000 kg. yıllık süt vermektedir.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
Jersey sığır ırkı verim özellikleri
Bir laktasyonda 2500 - 3000 lt süt verirler.
Siyah alaca (Holstein): Kökeni Hollanda'nın Frizya bölgesidir. Holsteinler, sütçü kültür ırkı sığırların iri yapılıları arasındadır. Renk, siyah-beyazdır. Tam bir sütçü kapasiteye sahiptir.
Holstein inekler 15 yıl yaşayabilir. İyi bir diyetle ve gözetim altında bulundurmadan inekler 20 ile 25 yıl arasında yaşarlar.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
Dünya üzerinde en çok süt veren inek ırkı holstein olarak bilinmektedir. Bu ırk, diğer ırklara oranla daha fazla süt vermektedir. Peki, bir inek günde kaç litre süt verir? Kayıtlı görünen 63 litre /gün mevcuttur.
bu çiftliğin web sitesini ve sosyal medyasını. ben yönetiyorum. maliyetleri değişiyor. eğer yarın 10 inekle sıcağın içine girerseniz. aylık net 38,000 TL kazanıyorsunuz.
Genel olarak sütçülük işletmelerinde inekler günde iki kere sağılmalarına rağmen süte ihtiyaç olduğu bir başka deyişle süt talebinin yüksek olduğu yerlerde günlük sağım sayısı artırılabilmektedir (18, 20, 29).
Simental ırkı sığırlarda canlı ağırlık; Ergin dişi Simental inekler 600 – 650 kg.dır. Simental ineklerde süt verimi: Bir laktasyonda simental inek 5000 – 6000 lt. civarında süt verir. Sütteki yağ oranı % 3.6 – 4 civarıdır.
Peki nedir bu Jersey inek ırkının farkı? Özetle bakalım: A2 süt olması, kalitesi daha yüksek ve diğer inek ırklarının sütlerine oranla %15 daha fazla protein, %18 daha fazla kalsiyum ve %10 daha fazla fosfor içermesidir. %5-6'lara varan yağ oranının yanı sıra vitamin ve mineral açısından da daha zengindir.
Simental Fleckvieh'in ana vatanı İsviçredir. Bu cins ineklerden günlük 25-30 litre civarı süt elde edilebilmektedir.
Gebeliğin son 2-3 ayında diğer hayvanlardan ayrılmalı ve yağlanmaya meydan verilmeyecek şekilde vücut formunu koruyacak ve buzağının normal gelişmesini sağlayacak şekilde kaliteli kaba yem ve ilave kesif yemle beslenmeli- dir. Normal olarak inekler 10 ay (305 gün) sağılırlar.
Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Sağım aralığı
Günde daha sık sağım, özellikle laktasyonun ilk bölümünde süt verimini uyarır. Ayrıca düvelerde süt verimi daha uzun süre yüksek seviyede kalır çünkü düvelerin kalıcılığı yaşlı ineklere göre daha iyidir. Net bir etki elde etmek için günde 3 kez sağım arzu edilir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri