Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor. Zira bu bakliyatlar iyice yumuşamadan aşureye eklenirse meyve ve diğer malzemelerle iyice bütünleşmez ve aşurenin kıvamı tutmaz.
İşte aşure malzemeleri… Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin.
Aşure suyu genellikle değişir bu nedenle her zaman ısıtıcıda sıcak suyu hazır bulundurmanız gerekiyor.
Aşure için klasik olarak tüm malzemeler bir önceki akşamdan ıslatılır. Bakliyatlar ön pişirme ile koyu renklerinden arındırılır. Tencereye önce buğday sonra bakliyatlar ve en son meyveler eklenmelidir. Bu hem meyvelerin bütünlüğünün bozulmamasını hem de çok pişererek aromalarının kaybolmamasını sağlayacaktır.
Pişirme süresini kısaltmak için buğdayı bir gece önceden suda bekletip, suyunu süzdükten sonra içme suyunda haşlayabilirsiniz.Buğdayları bir kevgir yardımıyla alıp, haşlama suyundan çorba yapabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir. Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
Aşurenin rengi beyaz olsun isterseniz; içerisine bir tutam pirinç veya oda sıcaklığında bekleyen 1 çay bardağı sütü ilave edebilirsiniz. Aşurenin kararmaması için kuru inciri aşure piştikten sonra üzerine ekleyin. Pişerken içerisine eklemek istiyorsanız başka bir yerde kaynattıktan sonra suyunu süzün ve ekleyin.
Aşure malzemeleri... Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün.
su bardağı haşlanmış fasulye 15 su bardağı toz şeker 3.
Üzerini geçecek kadar sıcak su da ekleyerek bekletelim. Buğdaylarımızı dakika kaynatıp sarı suyunu süzdükten sonra geniş bir tencerenin içerisine alalım. Buğdayları 2 defa kaynatıp süzerek tekrar su ile kaynatıyorum. Bu şekilde çıkan sarı suyun aşurenin rengini bozmasını da engelliyorum.
Aşurenin servisi de yöreden yöreye ve kişiden kişiye değişir. Doğu illerimizde daha çok sıcak servis edilmesi tercih edilirken batı illerimizde soğuk servis edilir.
Pratik Aşure Tarifi Nasıl Yapılır? Nohut, fasulye ve buğdayı geceden ıslatmadan ayıklayıp yıkadıktan sonra şeker ve damla sakızıyla birlikte düdüklü tencerede malzemelerin iki katına kadar su ekleyerek 30 dk pişirin. Düdüklüyü açtıktan sonra sürekli karıştırarak 30 dk daha pişirin.
1 kilo toz şeker ( 800 gr demiştim, 1 kg çıkarıyorum) Yarım çay bardağı gül suyu. 2 su bardağı süt. 10 litre su ( 9 demiştim 10 a çıkarıyorum )
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz) Haşlanmış Kestane(Ben Kışın Dondurucuya Koymuştum. Aşureye Çok Yakışıyor. Tavsiye Ederim)
Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
Aşure Püf Noktalarıyla Tarifi Nasıl Yapılır? Kullanılan bardak 200 ml su bardağı ölçüsüdür. Akşamdan buğday sıcak su ile ıslatalım. Kuru fasulye ve nohutu da ayrı ayrı su ile ıslatalım.
Aşurenin kararması için buğday pişerken içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz. Ayrıca incir, kayısı, kuru üzüm gibi diğer malzemeleri ayrı ayrı pişirip, süzüp ilave etmelisiniz.
Kaynayan suya önce buğday ilave edilir ve özü çıkana kadar kaynatılır. Buğdayın özünün çıkması için kaynama suyuna az miktarda tuz eklenir. Sonra sırasıyla nohut ve kuru fasulye eklenir. Tuz ve şeker ilave edilerek 20dk. kadar daha kaynatılır.
Buğday, kıvam verici olduğundan dolayı aşurenin olmazsa olmazıdır. Normal bir tencerede haşlanma süresi 40-45 dakikayı bulurken, düdüklüde 20 ila 25 dakika arasında hazır hale gelir.
Aşurenin hazırlanışı
Kaynamanın son 5 dakikasında pekmezi ekleyin. Ocaktan alıp 10-15 dakika soğutun, ceviz ve karanfili ekleyin.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor. Zira bu bakliyatlar iyice yumuşamadan aşureye eklenirse meyve ve diğer malzemelerle iyice bütünleşmez ve aşurenin kıvamı tutmaz.
Islatılmamış kuru fasulye 30-45 dakika, ıslatılmamış nohut 45-60 dakika, ıslatılmamış yeşil mercimek 20 dakika, ıslatılmamış kırmızı mercimek 3 dakika, çorba için buğday 20 dakikada pişiyor. Pirinç için ise 6-8 dakika arası pişirme yeterli.
Akşamdan bekleyen (sabah buğdayın içinden karanfil ve tarçını çıkartıp atmayı sakın unutma) buğdayın içine haşlanmış süzülmüş, soyulmuş nohutu ve fasulyeyi ekle, 1 su bardağı da süt ekle (aşureye su eklemen gerekiyorsa bakliyatların haşlama suyunu ekle).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri