Süt, kaymağın yoğurda eşit olarak dağıtılması için homojenize edilir. Yoğurt dolumu yapılan kaseler folyo ve kapak ile kapatılır ve mayalanma için sıcak dolaplarda bekletilir. Mayalanması tamamlanan yoğurtlar 4°C de soğuk depolarda bekletilerek soğutulur.
Homojenize edilen sütten yapılan yoğurtlarda süt yağı uzaklaştırılmaz sadece yağlar parçalanarak eşit olarak dağılır. Bu şekilde sütün ya da yoğurdun üzerindeki kaymak oluşumu engellenir.
Yoğurt, en çok bildiğimiz ve tükettiğimiz süt ürünüdür. Yoğurdu üretirken homojenizasyon işlemi en çok emek ile enerji gerektiren adımlardandır. Yoğurt sütü homojenize edildiğinde, yağ kürecikleri daha küçük yağ parçacıklarına bölünür. Böylece yoğurt kaymağına daha kolay dâhil olur.
Hayır bozmaz. Homojenizasyon ile sütün yapısında ve besin değerinde olumsuz herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Sadece sütün yapısındaki yağ parçacıkları çok küçük parçacıklara ayrılır.
Yoğurt oluşumunda en etkili unsurlar mayalanmayı sağlayan canlı yoğurt bakterileri ( Lactobacillus Bulgaricus ve Streptococcus thermophilus ) Laktoz ( süt şekeri ) ve enzimler ( Kazein proteinleri, serum proteinleri, yağ proteinleri vb ) dir.
İlgili 28 soru bulundu
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Aliminyum,emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir.Bunun nedeni aliminyum ve emaye malzemenin ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt serum protenlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Homojenizasyon işlemi mekanik bir işlemdir. Sütün içerisinde bulunan yağların sütün üzerinde birikmesini önlemek ve sütün her yerine eşit dağılımını sağlamak amacı ile çiğ süt 50-70 °C de yüksek basınç uygulanır. Bu şekilde yağ globülleri daha küçük parçalara ayrılır. Sütün her tarafına eşit dağılır.
Homojenizasyon süt yağının yüzeyde toplanmasını engellemek için, süt yağının fiziksel olarak parçalanmasıdır. Homojenizasyon işleminin yapılabilmesi için sütün 60-70°C sıcaklığa kadar ısıtılması gerekir. Homojenizasyon ile ayrıca şu yararlar sağlanır. - Yoğurdun hazmolabilme kabiliyeti artmaktadır.
Homojenize süt zararlı mıdır? Homojenizasyon işlemi tamamen fiziksel bir işlemdir. Sütün kimyasal yapısında ve besin değerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Yapılan araştırmalarda homojenizasyon işleminin sağlığa zararı ile ilgili hiçbir bulguya rastlanmamıştır.
Süt çıplak gözle homojen gibi gözükmesine rağmen mikroskopla bakıldığında (yağ damlacıklarından dolayı) heterojen olduğu gözlenir.
Kısaca tanımlamak gerekirse Homojenizasyon, bir veya birden fazla malzemeyi sıvı akışkan ile birlikte dar bir aralıktan yüksek basınçta geçirilmesi sonucunda mikronize ederek bir sıvı içerisinde kalıcı olarak dağılımının sağlanması, yüzey alanının artırılması ve viskozitenin iyileştirilmesi işlemine denir.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız süt hazır yani pastörize edilmiş ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanacağınız yoğurt hazır yoğurt ise yoğurt sulu olur. Yoğurt yaparken, kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmeli, eğer bulamıyorsanız süzme yoğurt kullanmalısınız.
Yüksek basınçlı homojenizatör kullanılarak yapılan bu işlem iki farklı şekilde uygulanır. Statik basınca maruz kalan bir kap içine sıvı yüksek basınç verilmek sureti ile uygulanır. Dinamik basınç uygulandığında ise yüksek basınç verilerek sıvı dar bir aralıktan geçirilmeye çalışılmaktadır.
Geleneksel damak zevkimize uygun olarak el değmeden en hijyenik koşullarda üretilir.Pastörize edilmiş süte doğal yoğurt mayası eklenir ve kaselere doldurulur. Süt, kaymağın yoğurda eşit olarak dağıtılması için homojenize edilir.
Yüksek basınçlı homojenizatör içerisinde türbülans, kesme kuvveti ve kavitasyonun kuvvetlerinin etkisiyle ürün mikronize olur. Birçok sektörde etkin olarak kullanılmaktadır. Başlıca kullanıldığı sektörler: süt ve süt ürünleri, ilaç sanayi, kozmetik, biyoteknoloji, kimya ve petrokimya sanayisidir.
Yukarıda açıklandığı üzere hazır yoğurt içerisinde sağlığa zararlı sayısız katkı maddesi bulunuyor. Her ne kadar hazır yoğurt yeseniz de ev yoğurdunun verdiği doğal tada ulaşmak mümkün değil. Dahası bu ürünleri tüketip tüketmemek noktasında gerçekten bir tercih yapmanız gerekiyor.
Doğal yoğurt probiyotik kaynağı
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler.
Ev Yapımı Yoğurt % 36,05 karbonhidrat, % 30,57 protein, % 31,73 yağdan oluşur.
Yoğurt mayalanan kabın cam olması hem yoğurdun daha kolay tutması hem de bizlerin sağlığı açısından çok daha idealdir. Bunun için büyük cam bir kap seçebileceğiniz gibi cam kavanozları da kullanabilirsiniz. Ancak elinizde cam kap yoksa tencerede de yoğurt mayalamak mümkündür.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri