Yapışma iç dudakların anüse yakın kısmında olduğu zaman şikâyetler ortaya çıkmaz ancak klitorise ilerlerse belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler; Çatallı işeme, idrar yaparken zorlanma. Sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonları
Fizik muayenede genital bölgede vajenin olması gereken yerde hafif deri çöküntüsü vardır ya da vajen çok küçük ve derin değildir (1-2 cm'lik kör bir boşluk şeklinde). Cinsiyet belirlendikten sonra laparoskopi ile rahim ve yumurtalıkların mevcut ve normal olup olmadıklarına bakılmalıdır.
Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser sendromu ya da Müllerian agenezi, kadınlarda görülen, dış genital organların normal geliştiği ancak iç genital organların (rahim, rahim ağzı ve vajina) normal gelişmediği bir gelişimsel anomalidir. Rahim ve vajina tamamen ya da kısmen oluşmamış olabilir.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Doğuştan Vajina Yokluğu (agenezi) sık sık karşılaşılamayan bir durumdur. 1/4000 ile 1/10000 kadında bir ortaya çıkar ve genel bir jinekologun profesyonel kariyerinde 1 ya da 2 kez karşılaşabileceği bir durumdur. Vajinal agenezin en yaygın isimleri; uterus ve vajenin kongenital yokluğudur.
İlgili 19 soru bulundu
Labial Füzyon Nedir? Kız çocuklarının genital bölgelerinde iç dudakların birbirine yapışık olması durumudur. Halk arasında 'rahimde yapışıklık' veya 'rahim ağzının kapanması' olarak da bilinmektedir. Ancak bu durumun rahimle hiçbir ilişkisi yoktur.
Vajinanın kendine has bir rengi yoktur. Vajinanın çevredeki cilt rengi ile aynı renkte olması, estetik açıdan normal kabul edilir. Ancak genital bölgenin, normal cilt tonundan daha koyu olması, vajina kararması olarak adlandırılır.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Düzenli yıkanmak, genital bölgeye kimyasal madde uygulamamak, sadece ılık su ve doğal sabunla kullanmak, temiz giyinmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek vajinayı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilecek yöntemler arasındadır.
Vajina girişinden rahim ağzının ucuna (serviks) kadar olan ölçüm ortalama 9.6 cm dir. Ancak ölçüm vajina girişinden rahim ağzının başlangıcına (forniks) doğru yapılırsa ortalama 12 cm dir. Ancak forniksler ilişkide işlev gören bölüm değildir. Yani normal bir vajina ancak 9-10 cm alır.
Cinsel ilişkiye girememenin farklı nedenleri vardır. Bunlar kızlık zarının kapalı veya vajinanın girişinin dar olması gibi fiziksel (anatomik) nedenler ola bileceği gibi, psikolojik nedenler de olabilir: Aseksüelite, frijidite, vajinismus … gibi.
Bu durumda öncelikle bir kadın doğum uzmanına başvurarak detaylı bir araştırma yapılması gerekir. Fiziksel bir problem olmaması durumunda çiftlerin diğerinden kaynaklı yada psikolojik bir sorun olabilir. Bu durumda cinsel terapi gibi yöntemler uygulanır.
Vajinal enfeksiyonlar, kullanılan bir takım ilaçlar, hiperprolaktinemi (prolaktin hormonu yüksekliği) durumları, vajinal duş alımı (vajina içini yıkama), stres, vajinal fitil ve ilaçlar yine vajinada kuruluk şikâyeti yapabilirler. Disparoni denen “cinsel birliktelik sırasında ağrı” durumunda da vajinal kuruluk vardır.
Bakire: Cinsel anlamda hiçbir deneyimi olmayan kadın. Bekâret: Cinsel deneyimi olmama durumu.
Bununla birlikte cinsel ilişki sayısının artmasına bağlı olarak da vajinal genişlemeler olur. Ancak bu durum çok olmasa da vajinal genişlemeye bir miktar etki etmektedir.
Tedavi yöntemi olarak 'vajinoplasti' (yeni vajina oluşturma) ameliyatları ile çözüm aranmaktadır. Amaç yapılacak yeni bir vajinal kanal sayesinde cinsel ilişkinin gerçekleşmesini sağlamaktır. Ameliyat sonrası vajina içine yerleştirilen dilatörler (genişletici çubuklar) yeniden yapışmayı engellemeye yöneliktir.
Genital bölgede kararma ölü deri birikmesinden dolayı oluşabilir. Bu nedenle bu bölgeye uygun, hassas bir kese ile haftada 1-2 kez genital bölgenize kese yapabilirsiniz. Bu sayede ölü derilerden arınan genital bölge zamanla beyazlar.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Pembe kod; hastanede bebek ya da çocuk kaçırma riski ve/veya eyleminin söz konusu olduğu durumlarda zamanında müdahale edilmesi amacıyla oluşturulan acil uyarı kodudur.
Jinekolog en son ne zaman ilişkiye girildiğini anlar mı? Jinekolog, bir kişinin ne zaman son ilişkiye girdiğini doğrudan anlayamaz. Ancak bazı fiziksel bulgular ve testlerle cinsel sağlık durumunu değerlendirebilir. Son ilişki tespiti kesin değildir ve gizliliğe saygı gösterilir.
Halk arasında jinekolojik muayene masasına "çatal", bu masaya çıkma işlemine de "çatala çıkmak" ismi verilmiştir.
Doktor gerek gördüğü durumlarda rahim ağzından smear testi alabilir ya da vajinal akıntı söz konusu ise bir çubuk yardımı ile vajinadan sürüntü şeklinde kültür alabilir. Bütün bu işlemler tamamen ağrısız ve acısızdır. Spekulum muayenesinden sonra ise doktor ihtiyaç duyması halinde el ile muayeneye geçebilir.
Kızlık zarı vajina girişini örten ince bir mukozal katlantıdır, tıbbi terim olarak kızlık zarına hymen denir. Hymen eski yunan mitolojisinde evlilik tanrısı hymenaiostan gelmektedir.
Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın 1/3 dış kısmındaki pelvik kaslar, vücudun adeta "kendini koruma mekanizması" sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme yani "penetrasyon" olanaksız hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri