Horlamanın en etkili çözümü, horlama protezidir. Uygulanması en kolay, en ekonomik ve en etkin tedavi yöntemi olan horlama protezi; kişinin ağız, diş ve çene yapısına özel olarak hazırlanır.
Normal şartlarda ağzın üst kısmında yer alan damak, dil ve boğaz kasları gevşer. Yumuşayan bu dokular solunum yolunu kısmen veya tamamen tıkayacak gevşekliğe ulaşabilir. İnsanlarda solunum yolu ne kadar darsa hava akışı da o kadar kuvvetli olur ve bu durum da dokularda oluşan titreşimi artırarak horlamaya yol açabilir.
Yeteri kadar farkındalık ve bilinç oluşmadığı için çoğu kişi tedavi olamamaktadır. Peki toplumumuzu %30'lara kadar etkileyen bu hastalıkların tedavisi nasıl yapılır? Bunun için 3 adet yöntem vardır. Kulak Burun Boğaz Uzmanlarının yaptığı bir takım cerrahi müdahaleler, CPAP maskesi ve horlama protezi ile tedavidir.
İlgili 43 soru bulundu
Horlama tedavisi her yaş grubuna uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak ağırlıklı olarak 35 ile 50 yaş üstü kişilerde ve aşırı kilolu hastalarda horlama tedavisine baş vurulmaktadır. Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Horlama, hava yolunun kısmen tıkanması, boğaz yapısının genişlemesi ya da kasların gevşemesi nedeniyle oluşur. Hava yolu tıkalı olduğu ve rahat nefes alınamadığı için, nefes almaya çalışırken boğazda titreme meydana gelir, bu durum da horlamaya neden olur.
Horlama için hangi doktora gidilmelidir? Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekir.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Kilo verilmesi, bahsedilen bölgedeki yağ dokusunun azalmasına neden olacağı için, rahat nefes alınmasını sağlar ve horlamanın şiddeti azalır. Eğer, kilo probleminin yanı sıra horlamaya neden olan başka etkenler var ise, sadece kilo vermek, horlama problemini çözüme kavuşturmaz.
Altınmühür Bitkisi ve Nane Yağını Mutlaka Deneyin
Aktarlardan kolayca edinebileceğiniz nane yağı, sinüslerin açılmasına ve burun nefes yollarının rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda nane yağı güçlü bir balgam söktürücüdür. Balgamlara bağlı horlama problemin varsa, nane yağı imdadınıza yetişecektir.
Horlama Yastığı Horlama Problemini Çözer mi? Horlama yastığı vakaların bir kısmında işe yarasa da, horlama tedavisi için kesin olumlu sonuç verdiğini ispatlayan bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Zira boyun kısmındaki dokuların boyutu ve sarkma biçimi, her insanda farklılık göstermektedir.
Basit horlama tedavisi evde kolay yöntemlerle yapılabilir. Kilo vermek, uyku öncesi alkollü içki tüketmemek, hafif bir akşam yemeği tercih etmek, horlama yastığı adı verilen yüksek bir yastık tercih etmek, yeni nesil horlama bantları kullanmak horlamanın önüne geçmek için uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
Ameliyat sırasında, genellikle ağızdan yapılan bir kesimle, dilin arkasındaki dokular çıkarılır. Somnoplasti: Bu işlem, radyo frekansı enerjisi kullanarak, horlama sorununa neden olan yumuşak damağı, küçük dil ve dil kökündeki dokuları sertleştirmek için kullanılır.
Horlamanın kendisi tek başına bir hastalık olmakla birlikte, horlama aynı zamanda uyku apne sendromunun en önemli bulgularından biridir. Horlaması olduğu halde uyku apnesi olmayan kişilerde, kalp hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalıkların görülme sıklığı daha fazladır.
Horlama, özellikle alkol ya da sigara tüketiminin yoğunlaştığı günlerin gecesinde üst hava yollarında gerçekleşen daralmalar ile görülebilir. Bu durum, hava akışını zorlaştıracağı için horlama vakalarının ortaya çıkması doğaldır.
Bunlar Kulak Burun Boğaz Uzmanlarının yaptığı yumuşak damağa ve dile yapılan cerrahi uygulamalar, CPAP maskesi ve horlama protezleridir.
Uyku apnesi testi nedir? Hasta veya hasta yakını tarafından horlama, uykuda solunumun durması, uykudan boğulma hissi ile uyanma veya gündüz aşırı uyku halinin belirtilmesi ile hasta bir gece uyku merkezine yatırılarak “Polisomnografi” (PSG) adlı test yapılır.
Horlama, hava yolunda darlık oluştuğu durumlarda ortaya çıkan gürültü biçimindeki sestir. Erişkin insanların %45 i zaman zaman % 25 i sürekli horlar. Horlama erkeklerde ve şişman kişilerde daha sık olmakla beraber her insanda görülebilir .
Horlamanın temel nedenlerinden birinin aşırı yorgunluk olduğu bilinmektedir. Özellikle aşırı yorgun olunan dönemlerde horlama problemi ile sık sık karşılaşılmaktadır.
Horlamayı Yastık, Aparat veya Alternatif Çözümler Önler Mi? Uyku esnasında solunum apnesi yaşamayan bireyler yani basit horlama şikayeti olanlar, uygun uyku pozisyonun sağlanması ve/veya daha yüksek yastık tercihi gibi önlemler aldığında, horlama şiddeti azalabilir.
» Klinilk olarak test edilmiştir. » 75 MI lik 60 doz içeren ambalajlardadır. » Tüm eczanelerden temin edilebilir.
Horlama Önleyici Sıkça Sorulan Sorular
%19 indirimle Nozovent Horlama Önleyici Büyük Boy (L) Burun Açıcı Aparat 111 TL'ye, %10 indirimle Nozovent Horlama Önleyici Orta Boy (M) Burun Açıcı Aparat 124 TL'ye, %5 indirimle Rituel De Beaute Nefes Almaya Yardımcı 10'lu 8 Paket Burun Bandı 259 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Horlama üzerine dünyanın pek çok ülkesinde yüzlerce araştırma yapılıyor. Bu araştırmalar kimi zaman bazı yöntemlerin horlama üzerinde etkili olduğunu da ortaya çıkarıyor. Özellikle egzersizler ile horlamanın şiddetini azaltmak mümkün olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri