Hormon bozukluklarının en yaygın sebepleri ise hipotiroidizm, şeker hastalığı, hipogonadizm, yeme bozuklukları, tümörler, kullanılan ilaçlar, stres, kanser tedavileri veya travmalar olarak gösterilebilir.
Hormon bozukluğu yaşayan kişiler, çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Vücudun aşırı tüylenmesi, ergenlik döneminin gerçekleşmemesi, uyku düzeninin oturmaması, adet döngüsünün oluşmaması ve kısırlık, hormon bozukluğundan kaynaklanabilen sorunların yalnızca birkaçıdır.
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Hormon bozukluğu tedavi edilmezse tüylenme iyice ilerler. Adet düzensizliği giderilmediği takdirde ileride yumurtlama fonksiyonlarının sağlıksız olmasına, aşırı kilo alımına neden olabilir. Hormonal dengesizlik kişinin beden sağlığını bozduğu gibi ruhsal dengesini tabii ki sarsar.
İlgili 30 soru bulundu
Hormon seviyelerini test etmenin yaygın yollarından bir kan testidir. Kan ile yapılan hormon testinde testosteron, östrojen, kortizol ve tiroid düzeyleri ölçülebilir. Öte yandan tükürük ya da idrar örnekleri ile de bazı hormon testleri yapılabilir.
Günümüzde hormon dengesizliği veya eksikliğiyle ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde sentetik hormon ilaçları kullanılmaktadır. Doğum kontrol ilaçları, insülin enjeksiyonları, tiroid hormonu içeren ilaçlar bunlara örnek olarak verilebilir.
Kadınlarda meydan gelen iştah artışı, tüylenme, adet düzensizliği, kilo sorunları hormon bozukluğu nedeni ile ortaya çıkabilir. Hormon bozukluğu olan kişilerin öncelikle dahiliye bölümüne başvurması önerilir. Dahiliye doktoru gerek görürse endektoloji ya da jinekoloji bölümüne de sizi yönlendirebilir.
E vitamini kadınlarda progesteron ve östradiol arasında sağlıklı bir denge sağlamak için çok önemlidir. Alfa, beta, gamma ve delta tokoferolleri (pirinç kepeği yağından çıkarılan formüllerde bulunan) içeren günlük takviye, sağlıklı bir hormon dengesi sağlanmasında yardımcıdır.
Toplam tedavi süresi en az 5 yıl veya her bir ilaç süresi 5 yılı geçmeyecek şekilde daha uzun olabiliyor: 3 yıl anastrazol ve ardışık 2 yıl tamoksifen ya da 5 yıl tek başına anastrazol veya 2 yıl tamoksifen ve ardışık 5 yıl anastrazol veya 5 yıl tamoksifen sonrası 5 yıl letrazol verilmesi gibi.
Kadınlar erkeklere oranla daha fazla hormon problemi yaşıyor
Birçok kadın çeşitli sebeplere bağlı olarak hormon problemleri yaşamakta ve bu durum başka hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Özellikle de stres ve yanlış beslenme hormon dengesizliğinin en önemli nedenleri arasında kabul edilmektedir.
Vücuttaki birçok hormonun üretilip salgılanmasından sorumlu olan hipofiz bezi, bazen kendisinden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor.
Hormonoterapi (Hormon Tedavisi) nasıl yapılır? Adet gören hastalarda ya tamoksifen kullanarak hormon reseptörleri kapatılır ve östrojenin buraya bağlanmasına engel olunur veya östrojeni sentezleyen en önemli doku olan yumurtalıklar susturulur. Yumurtalıkların susturulması aylık veya 3 aylık iğnelerle yapılır.
Salgı bezlerinin doğru ve düzgün çalışmaması ile ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen birim dalı ise endokrinolojidir. 0-18 yaş grubunda yer alan tüm çocukların hormonal bozuklukları ve bu bozukluklar karşısında ortaya çıkan hastalıklar ile ilgilenen birim ise çocuk endokrinolojisidir.
Doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, egzersiz, beden kitle endeksinin dengelenmesi, sağlıklı cinsellik ve stresin kontrol altına alınması östrojen hormonunun düzene girmesine yardımcı olur. Ancak tüm bu önlemlerin etkisiz kalması durumlarında östrojen hormonu içeren bazı takviye ilaçlar kullanılabilir.
Beslenme bozuklukları etkin oluyor. 2.yaşın sonundan itibaren büyüme hormonu ve diğer hormonlar devreye giriyor ve hormonlarda büyümeyi etkilemeye başlıyor. Burada çocuklarda hormonal bozukluk varsa hipotroidi gibi büyüme hormonu eksikliği ile büyüme kesintiye uğruyor.
Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki. Vatandaşlarımız 'Acaba hormon mu yaptılar' diye düşünüyor ama endişe etmesinler. Çünkü kesinlikle çilekte hormon kullanılamaz" dedi.
Adet kanamanızın başladığı ilk gün ile başlar ve 7 gün sürer. Bu dönemde kadınlık hormonu östrojen en alttaki dip seviyesinden yavaşça artmaya başlar. Adet kanamasının başladığı ilk günlerindeki ağrılı ve yorgun hissettiğiniz dönem ardından östrojen sizde doping etkisi yapacaktır.
Eğer gerekli imkânlara sahiplerse hormon testinizi sağlık ocaklarında da yaptırabilirsiniz.
Hormon Testi Adetin Kaçıncı Günü Yapılır? Kadınlarda eşey hormonları dışındaki diğer hormonların düzeyleri de adet döngüsüyle ilintili olabildiğinden, özellikle endokrin hastalıklarıyla alakalı sağlık sorunlarında kanda hormon testi kanamanın gerçekleştiği tarih olan adet döngüsünün ilk günlerinde yapılır.
Genellikle, tüylenmede artışa sebep olan kandaki erkeklik hormonu olan androjen dediğimiz hormonların (testosteron, dehidroepiandrosülfat) yüksek olmasından kaynaklıdır.
Turp, beyaz lahana, kara lahana, brüksel lahanası, karnıbahar, brokoli, roka, tere, kale gibi turpgiller familyasına ait sebzeler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak vücuttaki fazla hormonların atılmasına yardımcı olurlar.
Hormon takviye tedavisi sonucunda yan etki olarak tedavinin kilo aldırdığını düşünen kadınlara da rastlanmış ancak araştırmalar bunun doğru olmadığını ortaya koymuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri