Hormonal sivilcelerin kaynağı genetik faktörler ve hormonal dengesizlikler olması nedeniyle, doktor kontrolünde ilaç kullanmak sivilce oluşumunun önüne geçebilmektedir. Hormonal sivilce tedavisi; retinoid, antibiyotik, benzoil peroksit ve azelaik asit içeren ilaçlar ve kremler kullanılarak yürütülmektedir.
Sivilce oluşumuna birçok hormon etki edebilir. Ama bazıları başroldedir; Yağ salgısının artmasındaki baş etken “androjen” dir.
Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar.
Hamilelik, ergenlik ve regl dönemlerinde vücutta yaşanan hormonal değişimler vücuttaki yağ bezlerinin gereğinden fazla çalışmasına sebep olabilir. Bu durumda ciltteki yağ dengesi bozularak deri altı sivilceleri oluşabilir.
Vücuttaki hormonal dalgalanmalar, özellile de androjen hormonlar da yaşanan iniş çıkışlar sebum üretimini uyarır. Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Nasıl Anlaşılır? Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Dermatolog, cilt, saç ve tırnak durumlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Akne teşhis ve tedavisinde en nitelikli profesyonellerdir.
Eğer polikistik over sendromu sebebiyle akne ya da sivilce problemi varsa sivilce kremleri, antibiyotik ilaçlar ya da tüylenme için lazer epilasyon teknikleri de kullanılan uygulamalardır. Ayrıca, eğer hasta çocuk sahibi olmak istiyorsa çocuk sahibi olmaya yönelik ek tedaviler de uygulanabilir.
Hormonal akne ilk olarak ergenlik döneminde ortaya çıkar (%80**'i değişen derecelerde etkilenir) ve özellikle kadınlarda yetişkinlikte tekrarlayabilir veya yeniden ortaya çıkabilir.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur. Herhangi bir nedenle sebum ("yağ"), bu kıl kökünün bulunduğu bölgeden dışarı açılamadığında bu bölgede birikir ve sivilce ortaya çıkar.
Hormonların ideal seviyede salgılanması için bağırsakların sağlığı korunmalıdır. Bu gibi durumlarda probiyotik ürünler tüketilmelidir. Yoğurt tükettiğinizde, bağırsaklarınızı da çalıştıracağınız için hormon dengesi sağlanır. Yoğurt, kefir ve süt gibi ürünleri sık sık tüketmeniz önerilir.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Akne, hormonal nedenlerle gelişebilen bir hastalıktır. Özellikle erişkin kadınlarda sıklıkla akne görülürse mutlaka hormon tetkiklerinin yaptırılması gerekir.
Cildimizi her gün nazikçe temizlemek, gözeneklerin tıkanmasını önleyebilir. Hafif bir yüz temizleyici kullanmak iyi bir tercih olacaktır. Cildinizi nemlendirmek, yağ üretimini dengede tutmaya yardımcı olabilir. Yağ içermeyen bir nemlendirici kullanmak bize iyi gelecektir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Kadınlarda Hormon Bozukluğu Nedenleri
Genel olarak kadınlardaki hormon dengesizliğinin en büyük nedeni stres ve düzensiz beslenmedir. Kadınların regl, hamilelik, menopoz gibi farklı süreçlerden geçmesi de vücuttaki hormon dengelerinin bozulmasında rol oynar.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
4 ile 6 yıl kadar devam etmektedir. Bazı durumlarda 40 yaşlara kadar sürebilmektedir. Ciltte görülen hafif aknelerde uzman doktorların vereceği kişiye en uygun ürün ile geçmesi mümkündür. Akne tedavisi görülen kişilerin doktorlarının kontrolünde beslenmeleri, vitamin almalı ve daha çok balık tüketilmelidir.
Polikistik over sendromunun yaygın belirtileri arasında, kilo artışı, tüylenme, kısırlık, yüz ve sırt bölgesinde sivilcelenme yer almaktadır. Ayrıca saç dökülmesi ve ciltte lekelenme, adet düzensizliği, uzun süre adet olamama ya da adet döngüsü içerisinde görülen ara kanamalar, peş peşe düşükler bulunmaktadır.
Polikistik over sendromu tamamen ortadan kalkmaz ancak uygulanacak olan bazı tedavi yöntemleri ile ilerleyişi durdurulabilmektedir.
Hormon seviyelerini test etmenin yaygın yollarından bir kan testidir. Kan ile yapılan hormon testinde testosteron, östrojen, kortizol ve tiroid düzeyleri ölçülebilir. Öte yandan tükürük ya da idrar örnekleri ile de bazı hormon testleri yapılabilir.
Birçok hastane ve sağlık merkezinde hormon test yapılır. Devlet hastanelerinde kan ve idrar ile yapılan testler, istisnalar haricinde sağlık sigortası tarafından ödenebilir.
Retinoid kremler veya benzoil peroksit kremi tercih edilir.Haftada 1-2 kez sürülmeli ve tüm yağlı alanlara uygulanmalıdır. Daha derin izlerde; derin peeling, dermabrazyon, PRP, dermaroller, lazer uygulamaları veya birkaç tedavi birlikte yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri