İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
İçerdiği hormonun rahim duvarına olan etkisi sayesinde klasik bakırlı spirallere oranla daha yüksek oranda gebelikten korunma sağlar. Birçok yöntemden daha başarılı olan hormonlu spiral-mirena çıkarıldıktan sonra da doğurganlık hızlı bir şekilde geri döner.
Hormonlu spiral takıldıktan sonra vücut spirale alışana kadar ilk 3 – 6 ayda adet biraz düzensiz olabilir, az da olsa adet kanaması öncekine göre biraz fazla da olabilir, hafif ara kanama meydana gelebilir.
Hormonlu spiralin yan etkileri başlangıçta az da olsa birkaç ay içinde adet ile ilgili sorunların çoğu ortadan kalkar. Yan etkilere bakacak olursak: Ağrı ve kramp (takıldıktan sonraki erken dönem) Lekelenme ( 3-5 ay kadar sürebilir)
1 hafta cinsel perhiz önerilir. 1 hafta sonraki kontrolden sonra cinsel ilişkiye girilebilir. 3 ay sonra tekrar kontrol edilmelidir. Daha sonra kontroller de en az yılda 1 yapılmalıdır. İlk 1 ay ağır sporlar ve vücudu zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
Takılı olduğu süre boyunca hamileliği önleyen spiral, çıkarıldıktan sonra herhangi bir olumsuz sonuca yol açmaz. Bu nedenle spiral çıkarılır çıkarılmaz hamilelik şansı doğar. Hamile kalma amacıyla spiralini çıkartan kadınların %80'i, düzenli olarak denemeleri durumunda 1 yıl içinde hamile kalabilir.
Hormonlu spiral kilo aldırır mı? Çalışmalar spiral kullanan kadınların %5'inden daha azında kilo alma şikayeti olduğunu göstermektedir. Hormonlu spiral içeriğindeki progesteron nedeniyle nadiren de olsa su tutulumu ve şişkinlik yapabilir.
Spiral kullanan kadınların da ''spiralli gusül'' konusunda pek çok soru sorduğu belirlendi. Kurul, spiral kullanmanın gusülü gerektirmediği gibi, gusül yapmaya da engel olmadığını açıkladı.
Myom, adenomiyozis, endometriyal hiperplazi ve endometriyal polip gibi rahim kaynaklı hastalıklarda kanamayı azaltmak amaçlı kullanılabilir.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
MIRENA, 1 adet steril RİS olarak kullanıma sunulmuştur. 2. Yoğun kanamalı adet yaşıyorsanız, adet kan akışını azaltmak için Page 2 2/16 Maksimum 5 yıla kadar olmak üzere çıkarılana kadar doğum kontrolü olarak ve yoğun adet kanamalarına karşı kullanılabilir.
Kesinlikle korkulacak yan etkisi yok,bu spirallerin yan etkisi adet kanamasını azaltmasıdır. Ayrıca %25 hastada adet kanamasını tamamen kesebilir. Bu da aslında istenen bir yan etki. Çünkü kadının fazla kanamasını azaltarak kansızlıktan korur ve sosyal aktivitesini serbestçe sürdürmesini sağlar.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz.
Spiral çıkarma işlemi
Ultrasonografi aracılığı ile spiralin yeri teyit edilir. Ardından kişi normal jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spekulum yerleştirildikten sonra, spiralin ipleri de net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu iplerden tutularak, spiral çekilir ve çıkartılır.
Bazı kadınlar normal bir spiral uygulamasından sonra dahi cinsel ilişki sırasında gerçekleşen birtakım pozisyonların rahatsızlık verdiğini belirtmiştir. Ancak, aniden gelişen şiddetli acı veya ağrı spiral kaymasının işareti olabilir.
Bunu herhangi bir mahsuru olmadığını dile getiren ünlü ilahiyatçı, "Kadınlarım rahim bölgesine spiral taktırması dinen sakıncalı değildir.
Spirallerin ömrü eğer bakır olan klasik spiral tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu olan tercih edilmiş ise 3 yıl kadardır.
Hormonlu spiralin vücutta kilo alımı ya da kilo değişimi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Yani bu süreçte hasta kilo alsa da hormonlu spiralin etkisi ile değildir.
– Memede iyi huylu kist v.b hastalıklar bulunması bakırlı ve hormonlu spiraller için engel teşkil etmez.
Kanama düzensizlikleri perimenopozal kadınlarda, postmenopozal kadınlara göre daha sık görülmüştür. İyi huylu ovaryal kist görülme oranı kullanılar tanısal yönteme bağlıdır. Klinik çalışmalarda Mirena kullanan kadınların %12'sinde büyümüş foliküllere rastlanmıştır.
Kliniğim için özel incelikte yaptırdığım tutucu bir alet ile ultrason eşliğinde rahim ağzındaki o küçük aralıktan girerek anestezi gerekmeden yakalayarak ucunu ipini sprey çıkartmaktayım. Bazı durumlarda tabii ki bu aletle de mümkün olamayabiliyor. O zaman histeroskopi yani kamera eşliğinde spiral çıkartmanız mümkün.
Hamilelik devam ederken yeni bir hamilelik olmaz, ancak süperfetasyon durumunda yumurtalıklar, döllenebilecek halde başka bir yumurtayı üretiyor. Kadınların iki gebeliği de farklı cinsel ilişkiden döllenme yoluyla oluyor. Bu durumda bebekler farklı boylarda ve ağırlıkta dünyaya geliyor.
Bazı spiral çeşitleri, miyomlar gibi rahim sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kanamayı azaltmak için kullanılabilir. Kanser Riskini Azaltma: Hormonal spiral türleri, rahim içi kanser riskini azalttığı için rahim kanseri veya endometrial hiperplazi riski olan kadınlar için önemli olabilir.
Hormonlu spiraller rahim içine yerleştirildikten 7 gün sonra etki etmeye başlar ve ortalama 3-5 yıl koruma sağlar. Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez. Tam koruma 7 gün sonrasında başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri