Dolaşım sisteminde meydana gelen bozukluklar dolayısıyla kan akışının değişmesi, kulunç nedenlerinden biridir. C vitamini, D vitamini ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok vitamin eksikliği kulunç nedenlerindendir.
Kulunç (Fibrozit) Sebepleri
Cereyan ve klimada uzun süre kalma. Omurgamızdaki statik bozukluklar. Aşırı stres ve ruhsal gerginlikler. Özellikle fibromiyalji sendromunda da olduğu gibi, stres altındaki aşırı sorumluluk yüklenen hanımlarda sebebi bulunamayan inatçı sırt, boyun, omuz, bel ve eklem ağrıları olabilir.
Kulunç ağrısının yayıldığı bölgeye nane yağını uygulayabilirsiniz. Masaj yoluyla nane yağını bölgeye sürün ve belirli aralıklarla masajı tekrarlayın. Nane yağı kasılan kasların gevşemesine ve kulunç ağrısının giderilmesine destek olacaktır.
Vitamin ve Kalsiyum Eksikliği Kulunç Ağrısına Sebep Olabilir
Stres, gerilim, soğuk algınlığı, rüzgarda kalmak, duruş ve oturuş bozukluğu sebebi ile oluşan kuluncun ağrı dışında hiçbir zararı ve tehlikesi olmadığını söyleyen Dr. Çapar sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru tedavi yöntemleri ile bu ağrılar giderilebilir.
Kas düğümcükleri olarak bilinen kulunç, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi ile kolaylıkla geçirilebilen bir hastalıktır. Kulunç kırma ise fizyoterapi yöntemleri ile rahatsızlığın belirli sürede bitmesi sağlanır.
İlgili 31 soru bulundu
Bu ağrılar başa, kollara, bacaklara, kasıklara kadar yayılabilir. Bölgelerde tetik noktalar oluşur ve dokunulduğunda acı verebilir, bölgeyi oynattıkça seslerde gelebilir. Bu bölgelere dokunulduğunda elimize sert birşeyler gelebilir, kaslarda karıncalanmalar oluşur.
Ağrıları giderir. Bilhassa boyun tutulmaları, kulunç ağrıları ve kireçlenme ağrıları gibi. •Psikolojik bir takım rahatsızlıklarda sinir sistemlerini rahatlatır. Bel ve boyun fıtığı durumlarında fıtık bölgesini rahatlatarak, ağrının azalmasına yardımcı olur.
Kulunç ağrısı halk arasında çoğunluk boynun alt bölgesi ile sırtın üst bölgesi olan bölgede hissedilen ağrı olarak tariflernir. Bu bölgede elle dokunulduğunda ağrılı bazı noktalar olabilir.
Prof. Dr. Mehmet Binnet, kişiye kulunç teşhisi konulduysa yapılabilecekleri şöyle anlatıyor: “Bu ağrılı bölgelere yapılan sıcak uygulamalarla sertleşmiş kasların yumuşatılması amaçlanıyor. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ise, şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor.
Kulunç Nasıl Yumuşar? Kulunç ağrısında en basit ve etkili yöntemlerden biri sıcak su torbasıyla 15-20 dakika boyunca ağrılı bölgeye koymanızdır. Sıcak uygulama ile kan dolaşımı artar ve kasların gevşemesi sağlanır.
3) Bitkisel Yağlarla Masaj
Bitkilerin çayları olduğu kadar yağları da sırt ağrılarını hafifletebilmektedir. Özellikle bazı bitkisel yağlar kaslarınızı ve eklemlerinizi rahatlatma konusunda oldukça etkilidir. Malzemeler: 5-10 damla kekik, nane, badem, Hindistan cevizi ve/veya okaliptüs yağı.
Kulunçlar günümüzde kas ağrısı olarak bilinmektedir. Tıp literatüründe bilinen adı miyofasyal ağrı sendromu veya fibrozittir. Psikolojik gerginlik ve stres sonucu kasların gerginleşmesi ardından gevşeyememesi sonucu kas içinde küçük ve sert nodüller olarak meydana gelirler. Kadınlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Kronik bir ağrı olan fibrozit halk arasında kulunç, yel girmesi ya da damar damar üstüne binmesi gibi isimlerle de tanımlanır. Kas kılıfı, kas ve eklem, kemik, tendon ve kasların konnektif dokularında oluşan ağrı veya inflamasyondur. Fibrozit genellikle boyun, omuz bölgesi ve kürek kemiklerinin arasında meydana gelir.
Kuluncunuz var ise kulunç kırdırmayı asla düşünmeyin. “Kulunç kırma”, gergin kas ve bantların sert bir masaj ile yumuşatılmaya çalışılmasının halk arasındaki adıdır. Bu sert masajların hastaya zarar verebilme ihtimali vardır.
Fibromiyalji, birçoğunuzun mutlaka duymuş olduğu bir hastalıktır ama halk arasında bu hastalık, kulunç, yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması gibi isimlerle de bilinir.
Kas ağrılarını ve kas kramplarına hamam iyi gelir. Özellikle spor sonrası hamam yapılması önerilir. Eklemlerin ve kaslarda olan ağrıların hızla geçmesini sağlar. Kalp atımı ve metabolizma hamam sonrası hızlanır.
Bunun temel sebebi kasların yüklenmeyi kaldıramamasıdır. Rüzgârda, ter soğurken ve soğuk havalarda kaslar ısı üretmek için (siz hissetmeseniz dahi) ufak ufak titrerler. Bazen tüm vücudunuz titrediği zaman bu, görülebilir ve daha net hissedilebilir hale gelir.
Kulunç tedavisine ek olarak egzersiz ve masaj da önerilebilir. Bitkisel yağlar kullanılarak yapılan masajlar hem kasların rahatlamasını hem de kulunç ağrılarının hafiflemesini sağlar.
Isı, ağrıları hafifletmek için kan akışını hızlandırarak kasları gevşetir. Bunun aksi olarak ise buz da kemiklerde iltihap varsa kan damarını daraltarak ağrıyı uyuşturur. Sırt ağrınız varsa sürekli olarak yatmak sırttaki sertliği kötüleştireceğinden yoga ve pilates gibi hafif aktivitelerle hareketi sağlayabilirsiniz.
Tetik nokta nedir: Kaslar kas liflerinin birbiri arasından kayma hareketi yapmasıyla kasılır ve gevşerler. Bu kayma hareketinin çeşitli sebeplerle kitlenmesi sonucu kas üzerinde oluşan ağrılı sertliklere tetik nokta (triger point) denir. Halk arasındaki deyişiyle kulunç.
Hacamat tedavisi önce cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir çünkü cinsel ilişki sonrasında kan akışı yavaşlar. Hacamat uygulaması öncesi bir günlüğüne cinsel ilişkiye ara vererek uygulamanın etkiliğini artırabilirsiniz.
- 24 saat sonrasında banyo yapılabilir. - Hacamat bölgesi temiz tutulmalı, bölgeye ozon yağı veya kantaron yağı sürülmesi iyileşmeyi hızlandırır.
Cinsel sorunlara bağlı kişiler hacamat yaptırmak istediklerinde genellikle kupa tedavisi kuyruk sokumu bölgesi üzerinde uygulanmaktadır. Kuyruk sokumuna uygulanan hacamat tedavileri ayrıca adet düzensizliği, idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği düşünülmektedir.
Gevşeme sağlayan tedavi yöntemleri oldukça etkilidir. Gevşeme için rahatlama egzersizleri, spreyler ve buz masajı, lokal sıcak uygulama, masajdan yararlanılır. Egzersizler, başlangıçta semptomları, arttırabilmekle birlikte tedavideki yerleri tartışılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri