Korunmayı sağlayan bakır spiraller 5 yıl boyunca içeride herhangi bir vücuda başka bir madde vermeden sadece bariyer görevi yaparak korunmayı sağlamakta. Bir diğeri ise hormonlu spiral korunmayı sağlar, 5 yıl boyunca içeride kalabilir, ancak vücuda bir de progesteron hormonu verir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Hangi Spiral Türü Tercih Edilmeli? Spiral kullanımında iki ayrı tür bulunmaktadır; hormonlu spiral ve normal bakır spiral. Âdet kanamalarını azaltması, ağrıları dindirmesi ve dış gebeliği önlemesi açısından hormonlu spirallerin kullanımı daha çok tavsiye edilir.
Bu spiral genellikle ilerleyen dönemde çocuk sahibi olmayı planlamayan ve cinsel deneyimde rahat olmak isteyen kadınlar tarafından tercih edilir. Bunun yanında aşırı adet kanaması varsa yine hormonlu spiral kullanılabilir. Adet düzensizlikleri, yoğun adet kanamaları için de hormonlu spiral kullanılabilir.
İçerdiği hormonun rahim duvarına olan etkisi sayesinde klasik bakırlı spirallere oranla daha yüksek oranda gebelikten korunma sağlar. Birçok yöntemden daha başarılı olan hormonlu spiral-mirena çıkarıldıktan sonra da doğurganlık hızlı bir şekilde geri döner.
İlgili 28 soru bulundu
Hormonlu spiral kilo aldırır mı? Çalışmalar spiral kullanan kadınların %5'inden daha azında kilo alma şikayeti olduğunu göstermektedir.
Hormonlu spiral yan etkileri olmayan bir ürün değildir. Öncelikle, hormonlu spiral takılırken rahatsızlık hissi, kramp, hafif kanama, bel, alt karın veya eklemlerde ağrı ve baş dönmesi görülebilir. Memelerde hassasiyet, akne miktarında artış, hormonlu spiralin yan etkileri arasında yer alır.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
Spiral takıldıktan sonraki 10-15. gün boyunca cinsel ilişkiye izin verilmemektedir. Sonrasında ise spiralin veya spiral ipinin hissedilmesi. mümkün değildir.
%25 hastada adetin kesilmesine neden olur. Fakat bu etki spiralin takılı olduğu süre için geçerlidir, yani spiral çıkarıldığı zaman adet kanamaları tekrar eskisi gibi görülmeye başlar.
Doğum kontrol hapı gibi hormonsal korunmanın uygun olmadığı kadınlarda, Spiralin takılmasına engel bir rahim yapısına sahip olan kadınlara, Emziren annelere doğumdan 40 gün sonra yani lohusalık dönemi bittikten sonra, Aşırı regl kanaması görülen kadınlarda azaltmak için spiral takılabilir.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
Hormonlu Spiral Fiyatı 2023
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Fiyatları Devlet kurumlarındaki diğer ucuz bakırlı spiraller göre yüksek olduğu için devlet kurumları tarafından karşılanmamaktadır.
Bazı kadınlar normal bir spiral uygulamasından sonra dahi cinsel ilişki sırasında gerçekleşen birtakım pozisyonların rahatsızlık verdiğini belirtmiştir. Ancak, aniden gelişen şiddetli acı veya ağrı spiral kaymasının işareti olabilir.
Hormonlu spiral yan etkileri
Hormonlu spiralin yan etkileri başlangıçta az da olsa birkaç ay içinde adet ile ilgili sorunların çoğu ortadan kalkar. Yan etkilere bakacak olursak: Ağrı ve kramp (takıldıktan sonraki erken dönem) Lekelenme ( 3-5 ay kadar sürebilir)
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
İlk yıllarda memelerde dolgunluk, akne (sivilce) başağrısı, karında şişlik ruhi durum değişikliği olabilir. Bu etkiler çoğunlukla hafif düzeydedir ve çıkartılmasını gerektirecek seviyeye ulaşmaz. Zamanla bu etkilerin azalması beklenir.
Spiral takıldıktan sonra ilk 3 ila 6 aylık süre alışma dönemi olabilir ve bu dönemde adet düzensizliği gibi geçici etkiler gözlenebilir, ama spirale bağlı adet gecikmesi olması genellikle beklenen bir durum değildir çünkü spiralin yumurtlama döngüsü üzerine etkisi yoktur.
Uygun koşullarda takılmasına rağmen, herhangi bir nedene bağlı olarak ya da nedensiz bir şekilde RİA düşebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulmalı ve düşmenin nedeni araştırılmalıdır. İstatistiklere göre takılan her 100 RİA'dan ortalama 10'unu kendiliğinden düşmektedir.
MIRENA, 1 adet steril RİS olarak kullanıma sunulmuştur. 2. Yoğun kanamalı adet yaşıyorsanız, adet kan akışını azaltmak için Page 2 2/16 Maksimum 5 yıla kadar olmak üzere çıkarılana kadar doğum kontrolü olarak ve yoğun adet kanamalarına karşı kullanılabilir.
Spiral takıldıktan sonraki 7 gün içerisinde ilişkiye girilmesi tavsiye edilmez. Tam koruma 7 gün sonrasında başlar. Hormonlu spiral takılmadan önce, herhangi bir yan etkiye karşı bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri